Home : Dictionar : P : Papamobil
Papamobil
Papamobil este un nume informativ pentru un automobil special construit, folosit de catre Papa pe timpul aparitiilor publice. Cuvantul este rezultatul combinatiei dintre cuvintele Papa si automobil.

In decursul timpului au existat mai multe modele folosite de catre Papi. Promotorul acestui tip de automobil, insa, a fost Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a folosit pentru prima data cu ocazia primei sale vizite in Polonia, tara sa natala, dupa ce a fost ales Papa. Papamobilul avea culoare alba, o viteza de 6 kilometri la ora, si a avut la baza marca poloneza de automobil Star, o mica camioneta construita la o firma din Starachowice. Un alt model a fost construit in 1979 pentru Papa Ioan Paul II-lea cu ocazia primei sale vizite in Irlanda, care era mult mai mare decat cel folosit astazi in Vatican. Un altul a fost un Mercedez-Benz modificat, cu o mica camera de sticla in spate unde statea Papa.

Ca urmare a incercarii de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea in 1981, papamobilul a fost construit cu sticla anti-glont pe toate cele patru laturi. Cu toate acestea, insa, uneori a fost condus cu geamurile deschise. In primele sale zile de potificat, Papa Benedict al XVI-lea a folosit un papamobil care avea partea din spate deschisa, fara geamuri.

Mai multe papamobile folosite de catre Papi in calatoriile din strainatate au ramas in tara gazda si au fost folosite cu ocazia vizitelor urmatoare. Papamobilul ramas in Mexico, de exemplu, a fost scos in public pe timpul funerariilor Papei Ioan Paul al II-lea. In mod similar, fabrica de automobile din Philipine Francisco Motors a produs papamobilul pentru vizita papala din 1995. Costurile, de milioane, au fost acoperite din contributii private si, la fel ca papamobilul din Irlanda, era dotat cu geamuri antiglont, armura antibomba, si a fost inspectat cu succes de Garda Elvetiana. Cand Papa Ioan Paul al II-lea a murit, acest papamobil a fost cumparat de catre reprezentantii parohiei Quiapo cu scopul de a fi aratat publicului. In felul acesta parohia a devenit un loc de perelinaj instantaneu pentru filipinezii care au dorit sa aduca un omagiu Papei Ioan Paul al II-lea dar nu si-au permis sa mearga la Vatican pentru inmormantarea sa.

Multe dintre papamobilele folosite in diverse ocazii sunt modificari ale marcii Mercedes-Benz. Un astfel de papamobil, convertit din 230 G Gelandewagen, a fost construit pentru Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei in Germania in 1980. Unul dintre modele curente are la baza modelul M-Class sport, construit in State Unite ale Americii. Cu ocazia Intalnirii Internationale a Tineretului Catolic din Toronto din 2002, Papei Ioan Paul al II-lea i s-a prezentat o nou model de papamobil, care avea la baza modelul ML430, cu calitati speciale, fara precedent.

Pentru prima vizita a Papei Ioan Paul al II-lea in Anglia, Land Rover a produs o versiune modificata a unuia dintre autovehicolele sale, care in prezent se gaseste la “Palatul Imperial” in Las Vegas. Pe timpul vizitei Papei din Canada in 1984 s-a folosit o versiune modicata a marcii GMC Sierra, care in 2005 s-a aflat, pentru o scurta perioada de timp, expus la Muzeul Stiintei si Tehnicii din Canada.

Compania Ford, de asemenea, a produs o serie de papamobile pentru Vatican care aveau ca model limuzine prezidentiale. De exemplu, modelul Lehman-Peterson 1964 a fost folosit de catre Papa Paul al VI-lea in vizita la New York in 1965, si a fost refolosit in 1970 cu ocazia vizitei in Bogota.

In 2006, un papamobil blindat folosit de catre Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei sale in Marea Britanie in 1982 a fost scos la licitatie in Scotia si vandut pentru £37,000 ($70,500) unei persoane din Irlanda.

Un papamobil marca Mercedes-Benz 230 G (unul dintre cele doua construite) a fost scos din circulatie si se afla in prezent expus la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Germania.

In 2002 Papa Ioan Paul al II-lea a cerut mass-mediei sa inceteze a se mai referi la acest automobil cu termenul de papamobil gasindu-l nedemn, insa apelul sau nu a avut succes.

Pe data de 6 iunie 2007, cu ocazia obisnuitei audiente papale de miercuri, un tanar de nationalitate germana a incercat sa sara de pe bariera de protectie din Piata San Pietro pe papamobil in momentul in care acesta, avandu-l in spate pe Papa Benedict al XVI-lea, a trecut prin dreptul sau. Papa nu a fost ranit si se pare ca nici nu a observat incidentul. Tanarul a fost pus la pamant de catre ofiterii de securitate din jurul Papei. Acesta a fost interogat de catre politia Vaticanului, dupa care a fost dus la un spital pentru tratament psihiatric. Pentru mai multe informatii despre acest incident va invitam sa accesati articolul: In timpul audientei papale de miercuri, o persoana a incercat sa sara in papamobil.

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773920