Home : Stiri : 2005-06-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

O femeie preot sfideaza Biserica Romano Catolica

24.06.2005, Europa Centrala - BBC Afisari: 5176   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
O femeie a fost hirotonita in cadrul unei ceremonii secrete desfasurata in Europa Centrala, ca o sfidare la adresa Bisericii Romano Catolice.

Patricia
Hirotonirea unei femei intr-o ceremonie secreta
Acum trei ani, prin excomunicarea asa numitului grup "al celor sapte de pe Dunare", Vaticanul si-a aratat dezaprobarea fata de o miscare internationala in favoarea acceptarii femeilor ca preoti in religia catolica.

Numele grupului vine de la cele sapte femei care au fost hirotonite in cadrul unei ceremonii tinute pe o ambarcatiune ancorata pe Dunare.

Acum a avut loc o ceremonie similara intr-o capela privata din Europa Centrala.

Reporterii BBC au participat la ceremonie cu conditia sa nu divulge locul unde s-a desfasurat si numele femeii devenita preot.

Hirotonirea neoficiala a avut loc la doua luni dupa preluarea fotoliului papal de catre Papa Benedict al XVI-lea care este cunoscut pentru vederile sale conservatoare.

In cazul "celor sapte de pe Dunare", actualul Papa - care era pe atunci Cardinaul Joseph Ratzinger - a declarat ca intrucat femeile in cauza nu au dat semne ca s-ar fi cait "de fapta extrem de grava comisa, si-au atras excomunicarea".

Dar aceasta pedeapsa a fost ignorata. Intre participantii la ceremonia secreta la care au fost martori reporterii BBC s-au numarat femei din grupul "celor sapte de pe Dunare", care se autointituleaza acum episcopi.

Act de protest

Cea mai recenta ceremonie a avut loc intr-o capela improvizata intr-o casa privata. La ea au participat doar vreo 10 barbati si femei, inclusiv cei care erau direct vizati.

Reporterilor BBC li s-a explicat ca au fost rostite cuvinte aproape identice cu cele folosite in ceremoniile oficiale ale Bisericii Romano Catolice. Intre ele s-au numarat si cateva juraminte ale persoanei hirotonite prin care promite sa-si asume responsabilitatile de preot.

Inaintea ceremoniei secrete, femeia hirotonita a vorbit despre actul ei de sfidare.

A spus ca e ingrijorata, dar ca "spera ca in cinci, sau in zece ani sa se schimbe lucrurile intrucat sunt multe femei care ar dori sa devina preot si gestul ei le va deschide calea."

Ea a adaugat ca nu vrea sa i se cunoasca identitatea intrucat se teme ca si-ar putea pierde slujba de profesoara de religie.

Pe de alta parte insa, femeia hirotonita nu a fost capabila sa explice daca a meritat sa treaca prin toata aceasta ceremonie secreta cand, in realitate, nu va putea sa oficieze sau sa-si faca cunoscut statutul de preot.

Reporterii BBC au tras concluzia ca gestul ei a fost in primul si in primul rand un gest de protest.

Regulile Bisericii

Patricia
Patricia a fost hirotonita
intr-o ceremonie similara
Impresia aceasta a fost intarita de conversatia cu Patricia, unul dintre preotii femei care au oficiat ceremonia si care a fost hirotonita intr-un mod similar.

Patricia are un trecut catolic impecabil: a fost timp de 45 de ani novice si apoi calugarita Dominicana si apoi a urmat o cariera academica, invatand alaturi de barbati care se pregateau sa devina preoti.

"Sentimentul meu era ca desi studiez aceleasi lucruri ca si barbatii respectivi, mi se refuza totusi dreptul de a fi preot. Este pur si simplu nedrept," a spus ea.

Opiniile ferme ale Patriciei sunt explicate de biografia ei.

Patricia a crescut in Africa de Sud in timpul regimului de apartheid care incalcau drepturile omului pentru populatia de culoare si "un mod de a desfiinta o lege nedreapta este s-o incalci", a explicat ea.

Reporterii BBC au insistat ca Biserica va argumenta ca legea lui Dumnezeu nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Patricia sustine insa ca in Sfanta Scriptura nu exista nici o referire la faptul ca femeile nu ar putea sa devina preoti: "Este o lege umana, o lege a Bisericii, care s-a schimbat de multe ori de-a lungul secolelor. O lege nedreapta trebuie schimbata din nou."

'Imposibil din punct de vedere teologic'

Presedintele Consiliului Pontifical pentru Comunicare Sociala din Roma, Arhiepiscopul John Paul Foley atrage atentia ca ceremonia de hirotonire a fost "nu numai ilicita, dar si nevalabila".

In ceea ce priveste argumentul ca "e nedrept" sa excluda femeile de la o cariera de preot el a raspuns: "Ca barbat eu nu pot da nastere. Este asta nedrept? E o decizie divina... si in asta consta diferenta."

Arhiepiscopul a explicat ca asa cum e biologic imposibil ca un barbat sa dea nastere unui copil, tot asa din punct de vedere teologic este imposibil ca o femeie sa fie preot.

In fata argumentului ca multi credinciosi nu ar avea nimic impotriva ca femeile sa devina preoti, Arhiepiscopul Foley a spus: "Eu nu cred ca un razboi poate fi castigat prin capitulare. Intrebarea este, ce a vrut Isus? Si ce ne invata Biserica?".

"Astea sunt criteriile pe baza carora trebuie judecat acest lucru, nu sondajele de opinie."

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Femei preoti
Comentarii
04.10.2007 si femei-preot !!! de TATU ADRIAN
BISERICA CRESTIN-ORTODOXA REFORMATA DIN ROMANIA VA PROMOVA FEMEILE-PREOT DIN RANDUL CALUGARITELOR CU VIATA SFANTA, AVAND VARSTA MINIMA DE 55-60 ANI !!! SUCCES !!!
21.07.2008 aggiornamento de Doamna Jane
Conciliul Vatican II a deschis larg portile pentru modernizarea Bisericii Catolice. Dupa disparitia actualului papa, fortele conservatoare din Biserica Catolica nu vor mai putea tine piept schimbarilor. Rezistenta administrativa (prin canoane) este insuficienta, e nevoie de o rezistenta spirituala, prin viata sfanta. Mai are catolicismul oameni cu viata sfanta, purtatori de har? Greu de crezut, pentru ca a indepartat asceza si se ghideaza dupa precepte teologice eronate. Speranta spirituala a omenirii este Ortodoxia.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772118