Home : Stiri : 2005-06-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Romanii din Serbia cer retrocedarea cladirii "Luceafarul"

25.06.2005, Voievodina, YU - Ziua.ro Afisari: 3018   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Vizita presedintelui sarb Boris Tadici la Bucuresti nu a adus in discutie subiectul romanilor din Timoc

Comunitatea Romanilor din Serbia reclama scoaterea la licitatie de catre autoritatile sarbe a cladirii "Luceafarul", cladire apartinand de drept romanilor din Voivodina, informeaza Romanian Global News. Acest lucru se intampla in timp ce presedintele Tadici este primit regeste in Romania si plimbat sa vada liceul, scolile, bisericile si alte centre ale sarbilor din Romania unde acestia utilizeaza nestingheriti limba materna si beneficiaza de tot ce doresc pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii lor nationale.

Cladirea "Luceafarul" a fost construita de comunitatea romaneasca inca din timpul perioadei austro-ungare. Scoaterea acesteia la licitatie vine intr-un moment in care ar fi trebuit sa fie restituita proprietarului de drept, respectiv comunitatii romanesti.

Comunitatea Romanilor din Serbia (CRS) a adresat o scrisoare autoritatilor statului sarbo-muntenegrean si statului roman, informandu-le asupra acestei situatii si cerand anularea deciziei scandaloase a autoritatilor sarbe. "Avand in vedere faptul ca este vorba de proprietate nationalizata care a apartinut comunitatii romanesti si a fost proprietate colectiva pana la nationalizare, cerem din partea organelor de stat ale Republicii Serbia si facem apel ca acest imobil sa fie retrocedat in propietate si dat in folosinta comunitatii romanilor si de urgenta sa se initieze procesul de restituire" se arata in comunicatul CRS.

Este surprinzator faptul ca mass-media care au tratat vizita lui Tadici in Romania nu au surprins nici o reactie a autoritatilor statului roman, cu care Tadici s-a intalnit, referitoare la acest subiect sau la ridicarea problemei romanilor din Timoc care periodic sunt supusi unor acte de agresiune identitara, fapte care nu ar trebui sa caracterizeze de nici-un fel "relatiile fratesti" atat de des invocate de diverse autoritati care doresc sa-si acopere incompetenta si neprofesionalismul in relatiile cu statul sarb.

Scrisoarea CRS este adresata si Presedintelui Basescu care chiar in campania electorala a aratat importanta romanilor din Basarabia si Timoc. Nu credem ca daca ar fi fost adusa la cunostinta presedintelui roman aceasta problema, ar fi avut vreo retinere sa o abordeze fata de Tadici. Mai degraba credem ca exista un anume interes al diverselor "structuri" impanate inca cu oameni "vechi" si care au interese materiale pe spatiul sarb sa nu supere cumva "bunele relatii" pentru ca ei sa nu se mai bucure de diverse avantaje ale exporturilor romanesti in zona respectiva. Oricum, romanii din Serbia, atat cei din Timoc, cat si cei din Voivodina asteapta inca sa fie primiti de presedintele Romaniei. Cereri au trimis de cateva luni de zile. Raspuns, inca nu au primit. (Romanian Global News)
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772062