Home : Stiri : 2003-10-06
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Jacques Chirac se opune unei Europe crestine

06.10.2003, Paris, FR - Ziua.ro Afisari: 2972   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Continentul dominat de civilizatia crestina de-a lungul a doua milenii este supus astazi decrestinarii, dupa cum anunta actiunile liderilor europeni reuniti pentru elaborarea noii ordini europene, la Roma. Merita mostenirea si traditia crestina a Europei o mentionarea in noua Constitutie a Uniunii Europene?, intreaba Reuters. Da, daca intrebi 11 dintre liderii celor 25 de tari care vor reprezenta Uniunea Europeana incepand din mai anul viitor. Nu, daca ii intrebi pe ceilalti, printre care se numara si presedintele Frantei, Jacques Chirac. "Franta este o tara laica", a declarat acesta, sambata, intr-o conferinta de presa la Roma. "Aceasta inseamna ca trebuie sa respectam secularismul. Este absolut vital pentru echilibrul culturii noastre", a spus Chirac. Spre durerea Papei Ioan Paul al II-lea si a altor multi lideri europeni, Chirac nu este de acord sa se introduca altceva decat o mentionare indirecta a religiei in viitoarea Constitutie.

In textul prezent se mentioneaza "mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei". Mai multe tari doresc introducerea unei fraze care sa aminteasca de "radacinile crestine". "Consideram necesar ca preambulul Constitutiei sa faca referinta la radacinile crestine ale Europei", a declarat premierul polonez Leszek Miller. Dar, dupa cum comenteaza si Reuters, emotiile si disputele asupra textului se vor concentra, se pare, mai mult pe problemele taxelor decat pe Dumnezeu. (D.E.)
Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Constitutia UE
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771494