Home : Stiri : 2003-10-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

O perspectiva crestina asupra viitoarei Constitutii Europene

04.10.2003, UE - Ziua.ro Afisari: 3160   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In contextul dicutiilor asupra viitoarei Constitutii Europene, Biserica Ortodoxa Romana a propus, pentru a fi inclus in preambulul Tratatului Conventiei, urmatorul amendament sustinut si de Biserica Catolica din Romania: "Statele membre si cetatenii Uniunii Europene... (sunt) constienti de istoria lor si de valorile universale indivizibile ale demnitatii umane, libertatii si solidaritatii, precum si de mostenirea religioasa, preponderent crestina".

Argumentele acestei propuneri sunt:

1. Populatia Europei este majoritar crestina, Europa avand radacini crestine si o pronuntata identitate crestina.

2. Ideea unei Europe unite a apartinut unor politicieni de orientare democrat-crestina precum: Adenauer, Monet, De Gasperi si Spaak care preconizau crearea unei comunitati economice, vizand realizarea unei comunitati culturale si politice, intemeiata in primul rand pe crestinism si apoi pe cultura greaca si latina.

3. Morala crestina, bazata pe traditia Profetilor si a Evangheliei, precum si opera sociala a Bisericilor au inspirat societatii civile idealurile de respect pentru demnitatea umana, egalitatea oamenilor in fata lui Dumnezeu, libertatea popoarelor si a persoanelor, dreptatea sociala, grija fata de saraci, batrani, copii, bolnavi, straini. Exista azi, in Europa, multi crestini care, desi nu mai practica religia lor proprie sau au parasit Biserica, pastreaza inca, intr-o forma laicizata, idealurile umaniste inspirate din traditia iudeo-crestina.

4. Secole de-a randul, cultura europeana in diversitatea ei a fost inspirata in mare parte de Biblie si de spiritualitatea crestina, de sarbatorile crestine, de sfintii Bisericii, de cler si laici crestini, de mari misionari ca Sf. Augustin pentru Anglia, Sf. Bonifaciu pentru Germania, Sf. Chiril si Metodie pentru popoarele slave, de reformatori ca Luther si Calvin, de muzicieni crestini ca Beethoven, de artisti ca Michelangelo.

Poporul roman a aparut in istorie ca popor crestin. Crestinismul romanesc, de origine apostolica a constituit un element fundamental de progres si unitate spirituala si culturala. Ortodoxia romaneasca, singura Ortodoxie latina, este o punte intre Rasarit si Apus, asa cum a fost reliefat si de Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea in cursul vizitei sale in Romania.
Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Constitutia UE
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771444