Home : Stiri : 2003-10-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Garantarea proprietatii

02.10.2003, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 3502   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Esenta economica a tranzitiei o constituie estructurarea relatiilor de proprietate si schimbarea radicala a viziunii privind proprietatea. Daca in plan institutional, principala actiune trebuie dusa in sensul redimensionarii rolului statului, in plan juridic si strategic, principala actiune este legata de garantarea proprietatii.

In actuala Constitutie se vorbeste doar de faptul ca "statul ocroteste proprietatea" (art. 135, alin. 1) si nu de faptul ca "statul garanteaza proprietatea", asa cum ar fi fost firesc intr-un stat intemeiat pe ordine de drept. Dezbaterea este formala, caci, in practica, nici un alt text de lege nu interzice garantarea proprietatii, iar ea poate fi asumata fara probleme de orice Guvern, daca acesta ar respecta principiile statului de drept.

Aceasta dezbatere are, totusi, un anumit miez. Intre garantarea si ocrotirea proprietatii exista o anumita diferenta. Ea se refera, cum vom vedea, la responsabilitatile pe care statul, ca legiuitor si partener al cetateanului, le are in ceea ce priveste regimul general al proprietatii, in toate laturile sale.

Garantarea proprietatii are in vedere dimensiunea retroactiva, responsabilitatile prezente si dimensiunea proiectiva. Garantarea proprietatii exprima faptul ca dreptul de proprietate este sfant si imprescriptibil. In aceasta acceptie, raportul dintre ocrotire si garantare este un raport de parte la intreg.

Garantarea proprietatii presupune o dimensiune retrospectiva. Ceea ce inseamna asezarea acesteia pe o baza morala. Astfel, statul este dator sa repare abuzurile savarsite in trecut impotriva proprietatii. Restituirea proprietatilor si reparatiile materiale pentru agresiunile savarsite de regimul comunist impotriva proprietatii private sunt obligatorii. Si aici avem in vedere toate categoriile de proprietati imobiliare, fie ca e vorba de cele agricole, locative, comerciale sau industriale.

Guvernarile succesive au ignorat baza morala a proprietatii. S-a crezut, in mod gresit, ca prin Legea fondului funciar (nr. 18/1991) s-a dat pamant taranilor. Aceea nu a fost o lege de improprietarire si nici nu a fost ca obiect retrocedarea fondului funciar. Practic, prin acea lege, au fost reimpartite intre tarani pamanturile pe care tot ei le dadusera, de voie sau de nevoie, la C.A.P.

In ceea ce priveste bunurile industriale si comerciale, ca si inventarul agricol confiscat, nu au fost intreprinse masuri reparatorii. Cat despre casele nationalizate, solutia avuta in vedere a consfintit raptul comunist, permitand chiriasilor sa cumpere, la preturi derizorii, casele care facusera obiectul nationalizarii. Modificarile facute de coalitia ce a guvernat dupa 1996 au fost tardive si neinsemnate. Ele au mutat chestiunea revendicarilor din Parlament in tribunal, supunandu-i pe fostii proprietari la umilinte, cheltuiala de timp si de bani. Ceea ce nici comunistii nu indraznisera sa faca, si anume sa instraineze imobilele nationalizate, au facut regimurile de dupa 1989.

Fiecare roman trebuie sa stie ca nimeni nu-l poate deposeda de bunurile sale, multe sau putine, dobandite in mod legal. Din pacate, atitudinea fata de imobilele nationalizate abuziv de regimul comunist arata cat de fragila este granita ideologica in Romania. Cum o buna parte a nomenclaturii politice de dupa 1990, indiferent de partid, locuia in case nationalizate, a contat mai putin principiul politic, cat interesul personal. Cu toate insistentele, legiuitorul a refuzat categoric sa includa printre actele normative abuzive decretele comuniste (de exemplu, Decretul nr.92/1950).

O societate intemeiata pe abuzuri va perpetua atitudinea nedemocratica. Imoralitatea nu se bucura de prescriptie. De aceea, asezarea pe baze morale a proprietatii nu se poate face pornind de la un punct zero si legitimand nedreptatile anterioare.

Garantarea proprietatii presupune responsabilitati ce tin de ocrotirea corpului material al proprietatii, asa cum se gaseste ea in prezent. Obiectivul central al unei guvernari trebuie sa fie siguranta cetateanului, in care evident, bunastarea este subinteleasa. Siguranta cetateanului presupune ocrotirea proprietatii, sub forma integritatii sale materiale si valorice, precum si exercitarea libera a dreptului de proprietate, sub diferitele sale aspecte.

Ocrotirea proprietatii presupune indeplinirea de catre stat a uneia dintre principalele sale indatoriri, si anume instituirea ordinii publice, fara de care ordinea de drept nu este posibila. Din cauza reactiei insuficiente a statului, prin organele sale abilitate, cetateanul are insa, un sentiment tot mai acut de nesiguranta. Iar aceasta nesiguranta se rasfrange si asupra exercitarii dreptului sau de proprietate, indiferent de natura proprietatii: imobiliara, financiara sau intelectuala.

Incepand cu marea infractionalitate, cu criminalitatea din domeniul economic si sfarsind cu mica infractionalitate si cu delicventa, statul nu a reusit, in toti acesti ani, sa amelioreze situatia. Singura bariera dintre aparitia riscurilor infractionale si cetatean este statul. Este respectarea legii. In acest sens, este necesara inasprirea unor pedepse pentru infractiuni care afecteaza intr-o proportie importanta sentimentul de siguranta al populatiei. La toate acestea se adauga si eliminarea discriminarii pozitive de care beneficiaza proprietatea de stat fata de cea privata.

Garantarea proprietatii presupune o dimensiune prospectiva. Aceasta inseamna ca statul este dator sa inlature obstacolele din calea dezvoltarii proprietatii. Dezvoltarea propriei proprietati este o obligatie a persoanei, nimeni neputand sa se substituie acesteia si neavand dreptul de a cere statului sau comunitatii sa o faca in locul sau. In acelasi timp, insa, spiritul antreprenorial si asumarea riscului trebuie incurajate si atitudinea statului trebuie sa fie respectuoasa si binevoitoare fata de intreprinzatori, fata de acele initiative menite sa sporeasca, sa diversifice, sa infrumuseteze ori sa asigure proprietatea.

Varujan VOSGANIAN

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772208