Home : Stiri : 2003-09-30
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat AGRU: Noi violente ale autoritatilor contra greco-catolicilor

30.09.2003, Sieu, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 4480   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Asociatia generala a Romanilor Uniti
Greco-Catolici AGRU Bucuresti
010936 Bucuresti str. Bogdan Voda nr.6
tel/fax. 224 82 73 mob. 072143658
Nr.85/30.09.2003


Astazi, marti 30.09.2003 la orele 6 dimineata, trupe DIAS (mascate) sosite cu doua microbuze si trei masini ARO au luat cu asalt pe credinciosii greco-catolici care se aflau de 10 zile in vechea biserica de lemn din Sieu (Maramures) si i-au scos cu forta de acolo. Au fost de fata si doua echipaje ale politiei din Baia Mare. Interventia contra unor oameni pasnici a fost asa de violenta incat o persoana, aflata in stare grava, a trebuit sa fie internata de urgenta in spitalul din Borsa.

Ce s-a intamplat de fapt. Ortodocsii din Sieu care si-au construit o biserica noua, nu mai folosesc vechea biserica de lemn de langa cimitir de mai bine de 4 ani. Mai tin in ea un rand de ornate si cadelnita pentru a le fi mai comod atunci cand au un parastas. Greco-catolicii, vechii proprietari ai bisericii, care nu au unde sa se roage, au solicitat in repetate randuri sa li se permita sa utilizeze lacasul de cult, fie chiar si impreuna cu ortodocsii. Propunerea lor a fost agreata de comunitatea ortodoxa din sat insa a fost refuzata cu vehementa de parohul acesteia.

Au fost mai multe runde de negocieri intre cele doua comunitati, nefinalizate insa. Duminica 21.09, credinciosii greco-catolici au intrat in biserica, au slujit Sfanta Liturgie si au refuzat sa mai paraseasca lacasul de cult. Au ramas sa se roage in continuare. Trebuie sa se remarce faptul ca, desi citati peste tot de autoritati ca adevaratii proprietari ai lacasului de cult, credinciosii ordodocsi din sat n-au avut nici o reactie la aceasta situatie, majoritatea considerand ca greco-catolicii au dreptate. S-a vehiculat chiar propunerea ca negocierile sa se poarte intre consiliile parohiale, fara preoti.

Preotul ortodox a chemat insa "la razboi" impotriva greco-catolicilor, numindu-i "teroristii lui Bin Laden" (!?!?) si a cerut la judecatorie evacuarea lor cu forta. Vineri 26.09 au venit jandarmii dar fara sa intervina si situatia a ramas neschimbata. Sambata 27.09, preotul ortodox a intrat in biserica, s-a dus pana in altar, si-a luat tot ce avea nevoie, fara ca sa i se intample nimic. Duminica 28, greco-catolicii au slujit din nou Sfanta Liturghie in biserica, in liniste si pace. Astazi insa (marti 30.09 ) s-a dezlantuit infernul.

Este revoltator faptul ca autoritatile care refuza de aproape 14 ani sa faca o minima reparatie a crimei din 1948 reusesc sa-i bata cu atata eficienta pe greco-catolici atunci cand pot sa foloseasca cel mai mic pretext. De asemenea este stupefiant faptul ca, la mai bine de 10 ani de la evenimentele din decembrie 1989, se fac modificari in cartile funciare in favoarea Bisericii Ortodoxe, fara nici un temei legal, asa cum s-a intamplat si la Mihalt, si la Sieu. In schimb se asista cu nepasare la demolarea monumentelor istorice sau la paraginirea lor, doar pentru ca au apartinut Bisericii Unite si sunt revendicate de aceasta. Numai in acelas protopopiat cu Sieul, mai exista alte 6 biserici de lemn, tot monumente istorice (cea din Sieu este monument istoric), pe care ortodocsii nu le mai folosesc si pe care le lasa in parasire, dar se opun cu violenta ca greco-catolicii sa slujeasca in ele. De ce nu au venit trupele DIAS sa opreasca demolarea bisericii din Vadul Izei? Distrugerea cu orice mijloace a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica si stergerea urmelor ei de pe teritoriul Romaniei a devenit oare un obiectiv de stat?

Presedinte,
Dr.ing. Laurentiu Horia Moisin

© Greco-Catolica.org
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771548