Home : Stiri : 2003-09-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat AGRU vis-a-vis de cele petrecute la Sapanta

25.09.2003, Sapanta, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 3717   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Asociatia Generala a Romanilor Unit
Greco-Catolici "AGRU Bucuresti"
Str. Bogdan Voda Nr.6 Bucuresti S 1
Tel/fax. 224 82 73 mob.0721743658
Nr. 84/25.09.2003

Oare ce fel de tara este Romania?

Luni 22 septembrie, in localul primariei Sapanta, cca. 40-50 de persoane, majoritatea in stare de ebrietate, au insultat doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Maramures (pe dl. Berceanu si pe d-na Sima) si l-au injurat si molestat pe preotul preotul Mihai Grigor, parohul greco-catolic din localitate. Ei venisera la cererea preotului ortodox Grigore Lutan ca sa impiedice Consiliul Comunal sa aprobe Planul de Urbanism Detaliat (PUD) pentru construirea unei biserici greco-catolice.

Lucrurile se prezinta in felul urmator:

Satul Sapanta a fost in intregime greco-catolic inainte de 1948, iar lacasul de cult si cimitirul au apartinut acestei biserici. Pentru a evita orice tensiuni, membrii comunitatii unite a hotarat sa isi construiasca o biserica noua si un alt cimitir. Pentru lacasul de cult si-au cumparat un teren in centrul comunei. Nu au cedat presiunilor ortodocsilor care se ofereau sa fie de acord cu construire bisericii doar daca greco-catolicii le cedeaza cele 30 de ha de padure pe care le obtinusera, padure pentru care si intentasera de fapt actiune in justitie inca din 27 septembrie 2002. Nu au fost de acord sa construiasca pe terenul de la marginea satului pe care intentioneaza sa faca un nou cimitir. Au vrut sa-si faca biserica pe terenul pe care l-au cumparat. Au facut proiectul si s-au prezentat la primarie pentru aprobari.

Dupa doua tentative nereusite (in 24 iulie si in 8 august) cand nu s-a putut realiza cvorumul, a fost convocata sedinta din 22 septembrie la care si-au anuntat prezenta cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean insotiti de o echipa de 6 specialisti, de arhitectul sef si pesedintele comisiei de urbanism.

Scopul venirii lor era sa-i lamureasca pe localnici ca cererea greco-caolicilor era indreptatita primise toate avizele Consiliului Judetean si toate documentele lor erau legale. Deci Consiliul avea obligatia sa le aprobe. Multimea convocata de preotul ortodox nu a permis tinerea sedintei de Consiliu.

In lipsa fortelor de ordine carora prefectul judetului le-a cerut sa nu vina in sat, singurul politist prezent nu avea cum sa faca fata masei de oameni violenti. In consecinta, preotul greco-catolic a fost injurat si lovit fara ca nimeni sa-l poata apara. Constatam cu tristete ca prefectul de Maramures este aceeasi persoana care a declarat ca nu a putut opri demolarea bisericii din Vadul Izei, monument istoric care apartinuse bisericii unite pentru ca "preotul ortodox care ordonase demolarea s-a ascuns si n-a putut fi gasit ca sa opreasca lucrarile". Deci domnia sa, atunci cand este vorba de Biserica Unita isi abandoneaza functia si lasa ca evenimentele sa se desfasoare la voia intamplarii.

Din pacate, exista multiple interese ca sa fie impiedicata construirea bbisericii in centrul satului. Terenul cumparat de greco-catolici in acest scop este vecin cu terenul proprietatea col. de politie Gh. Turda, care doreste - spun localnicii - sa construiasca pe el un motel. Vecinatatea unei biserici i-ar bloca aceste intentii. Aici se pare ca se afla si secretul neinterventiei jandarmilor.

Cert este ca, atitudinea autoritatilor locale compromite toate demersurile facute de Ministrul Culturii si Cultelor la Vatican unde a incercat sa explice ce eforturi extraordinare depune Guvernul Romaniei pentru apararea drepturilor Bisericii Unite.

Noi ne intrebam cu durere si cu spaima "Cine conduce de fapt Romania?"

Presedinte,
Dr.ing. Laurentiu Horia Moisin

© Greco-Catolica.org
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771414