Home : Stiri : 2005-06-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Proprietarii vor fi despagubiti cu actiuni la firme profitabile

02.06.2005, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 2967   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Actiuni la firme profitabile, puse la gramada cu procentele detinute de stat la societati neatractive, alcatuiesc fondul din care vor fi despagubiti proprietarii de case nationalizate care nu-si mai pot recupera bunurile. Guvernul a facut publica, ieri, o data cu adoptarea pachetului de legi privind proprietatea, lista societatilor care „vor cotiza” cu actiuni. Astfel, in Fondul Proprietatea vor intra, printre altele, pachete de 10%-15% din actiunile sucursalelor Electrica, Distrigaz si unele CET-uri, 20% din actiunile Loteriei Romane, 30% din RomTelecom si 9,9% din actiunile CEC. In aceeasi galeata intra si creanta pe care statul roman o detine la Krivoi Rog, bani pe care Romania i-ar avea de recuperat de la tari precum Tanzania, Mozambic, Republica Guineea, Cuba sau Mongolia. In legatura cu aceste creante, ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, declara, in conferinta de presa de la momentul lansarii dezbaterii publice privind pachetul legilor proprietatii, ca vor fi valorificate prin intermediul unei companii specializate, care sa-si asume riscul de a le vinde sub pret. Pe linga creante externe, proprietarii mai sint imbiati cu actiuni la societati precum Fabrica de Scule Risnov, Nitrosere Arad, Carom Asigurari sau chiar studiourile MediaPro de la Buftea, firme ale caror actiuni se afla in portofoliul AVAS. Chiar daca unele pachete provin de la societati care nu pot fi considerate profitabile, Bogdan Olteanu a afirmat ca valoarea actiunilor din Fondul Proprietatea este „de ordinul miliardelor de dolari”. „Avem in vedere ca, daca valoarea cererilor de despagubire va depasi estimarile noastre, sa suplimentam pachetele de actiuni destinate fondului”, a spus Olteanu. (Adriana Tomasevici)

"Proprietarii nu vor accepta sub nici o forma noua varianta de despagubire. Sint oameni in virsta care nu inteleg mecanismele bursei, nu stiu sa opereze cu actiuni, nu stiu sa urmareasca ce se intimpla cu ele. De aceea, noul sistem de despagubire va favoriza aparitia unei mafii a intermediarilor de titluri, care vor pacali oamenii" Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat

Brokerii rid in nas Fondului Proprietatea

Jucatorii de pe piata de capital spun ca Fondul Proprietatea are sanse minime sa fie o solutie pentru a face dreptate proprietarilor ale caror case si terenuri au fost expropriate abuziv. Un prim argument: pe lista au fost incluse multe societati-”ciurucuri”, care n-au nici o valoare. Pe lista cu firmele care vor participa la despagubirea actionarilor cu pachete semnificative de actiuni figureaza companii care lucreaza in pierdere, au datorii sau, mai rau, nu si-au depus situatiile financiare dinainte de 2000. De exemplu, Alimentcom Tulcea (care are datorii la primarie), Transilvania-com - firme in pierdere si cu datorii de 6 miliarde, Carom Asigurari - societate care nu si-a depus situatiile financiare din 2000, si Nitrosere Fararas. Tot in categoria „pietre de moara” sint catalogate si creantele pe care le are de recuperat statul de la Cuba, Mongolia, Congo sau Sudan. „Fondul este o gluma”, apreciaza surse din piata financiara. Potrivit acestora, includerea societatilor cu probleme in Fondul Proprietatea va determina fluctuatii ale valorii actiunilor. „Aceste societati reprezinta un risc pentru fond, ceea ce va crea volatilitate. Din razboiul dintre jucatori la bursa profesionisti - jucatori neprofesionisti, vor avea de pierdut despagubitii, care au putine informatii despre piata de capital”, spun acestia. Sursele citate apreciaza ca fondul ar avea sanse mai mari de reusita daca s-ar lista pachete mai mari din societatile bancare sau energetice de succces, in loc de oferta guvernului: 4-9,9% din actiunile BCR, respectiv CEC, sau 12-15% din companiile din energie. (Raluca Barbuneanu)
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772147