Home : Stiri : 2005-05-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Vaticanul, pledoarie pentru unitate crestina

28.05.2005, Vatican, VA - Ziua.ro Afisari: 3432   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cu ocazia interventiei la Congresul italian al Impartasaniei, desfasurat in aceasta saptamana la Bari, cardinalul catolic Walter Kasper a definit diviziunea dintre crestinii ortodosci si cei catolici drept un scandal si o rusine. In viziunea presedintelui Consiliului Pontifical pentru Unitate Crestina, scandalul pe care crestinii il ofera lumii in fiecare duminica rezida in faptul "dureros si deplorabil" ca, desi ambele confesiuni crestine sarbatoresc Ziua Domnului, exista imposibilitatea celebrarii impreuna a acesteia. "In loc sa dam lumii o marturie comuna a unitatii, dam un semn de diviziune, intrucat mergem in fiecare duminica la biserici diverse. Acest scandal este si mai evident in cazurile casatoriilor si familiilor mixte, membrii acestora neputand participa impreuna la slujba duminicala."

Parcurgand fazele cele mai semnificative ale dialogului ecumenic cu bisericile orientale, Kasper a abordat tema prozelitismului, marul discordiei in raporturile cu Rusia. Intr-adevar, Alexei al II-lea, patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe - cea rusa - a acuzat in repetate randuri Vaticanul de prozelitism, aceasta constituind si principala ratiune a refuzului unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea in Rusia.

Cardinalul catolic a negat ferm orice "intentie, strategie sau politica" de prozelitism a Vaticanului pe taramurile ortodoxiei. "Nu intentionam, in nici un caz, sa transformam tarile in care ortodoxia este la ea acasa in tari catolice" a precizat Kasper. Insa, a adaugat responsabilul cu ecumenismul al Sfantului Scaun, in situatia in care exista cazuri "izolate care pot crea impresia unui autentic prozelitism, vom discuta deschis si vom schimba aceasta stare de fapt. Dar, si noi va rugam, dragi frati, sa incetati acele actiuni de prozelitism, mai exact scandaloasa practica a rebotezarii", le-a transmis Walter Kasper ortodocsilor.

Corespondenta din Roma de la Claudia STANILA

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771373