Home : Stiri : 2005-05-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia

24.05.2005, Transcarpatia - Ziua.ro Afisari: 2972   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Un tanar preot roman, Sebastian Lican, a calatorit din Transcarpatia pana in Siberia in actiunea de pastrare a identitatii religioase si etnice a romanilor

"E usor sa fii roman in tara ta". Pentru unii romani nu este insa cel mai greu lucru din lume sa activeze pentru pastrarea identitatii romanesti aflandu-se departe de tara lor. Preotul Sebastian Lican este unul din romanii din diaspora care a avut norocul sa nu fie persecutat de autoritatile din statele post-sovietice in care se afla comunitati romanesti. Preotul Sebastian Lican a plecat "singur si nesilit de nimeni" din Romania pentru a sluji Biserica Ortodoxa si pe romanii aflati departe de tara. A slujit pe rand in mai multe zone locuite de romani din Transcarpatia si a ajuns pana in Siberia, la romanii ramasi in aceasta zona. Mai intai a reconstruit o biserica ortodoxa romana in localitatea Apsa de Mijloc din Transcarpatia, si apoi a inceput construirea unei alte biserici pentru romani in localitatea Biserica Alba tot din Transcarpatia. Are inca nevoie de sprijin pentru finalizarea acestei biserici, dar nu e deloc deznadajduit. Din contra, e plin de entuziasm si de forta launtrica si spera sa reuseasca sa obtina cele necesare finalizarii construirii bisericii.

In regiunile romanesti din Transcarpatia, preotul Sebastian Lican, alaturi de organizatiile romanesti locale, a organizat manifestari culturale pentru pastrarea traditiei si identitatii romanilor din aceste regiuni istorice romanesti. La aceste manifestari au venit chiar si romani din alte tari invecinate. Preotul Lican a vorbit reporterului ZIUA despre importanta Bisericii Ortodoxe Romane si a bisericilor ortodoxe romanesti in special in statele foste sovietice unde se afla comunitati romanesti. "Eu ma gandesc ca atunci cand vorbesti de biserica trebuie sa stii ca Biserica este singura scoala de limba romana din spatiul transcarpatic. Prin intermediul bisericii se propovaduieste poporul, cultura si nadejdea romana. E adevarat ca si in scoala de propovaduieste limba romana, dar ei nu invata nici istoria Romaniei, nici istoria Bisericii romane si nici traditiile romanesti. Romanii din Transcarpatia au nevoie de biserici ortodoxe", a afirmat preotul Sebastian Lican.

Ulterior, anii trecuti, preotul ortodox roman a ajuns in orasul siberian Novosibirsk, unde o comunitate romaneasca incearca sa isi pastreze identitatea romaneasca si ortodoxa. La fel ca si in Transcarpatia, in Siberia Sebastian Lican a incercat sa ii ajute pe romanii de acolo nu numai prin activitatea sa de slujitor al lui Dumnezeu, ci si prin expozitiile de icoane romanesti pe sticla pictate de el insusi. In prezent, cu un entuziasm molipsitor si cu o seninatate de invidiat, preotul roman se pregateste sa se intoarca in Siberia, sa slujeasca romanilor din aceasta regiune.

George COMAN

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772517