Home : Stiri : 2005-05-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Papa a inceput beatificarea lui Ioan Paul al II-lea

14.05.2005, Vatican, VA - Ziua.ro Afisari: 3403   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Benedict al XVI-lea a anuntat demararea procedurii * Suveranul Pontif a facut acest anunt in ziua aniversarii miracolului revelatiei Maicii Domnului de la Fatima si in ziua comemorarii atentatului esuat asupra lui Karol Wojtyla

In cursul audientei generale acordata membrilor clerului orasului Roma, desfasurata ieri dimineata in bazilica San Giovanni, Papa Benedict al XVI-lea a anuntat inceperea procedurii de beatificare a predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea a confirmat astfel ieri zvonurile care circulau de mai multe saptamani la Vatican privind iminenta inceperii procesului de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea, etapa premergatoare procedurii de sanctificare a acestuia. In cadrul anuntului-surpriza, Benedict al XVI-lea a declarat ca in cazul lui Ioan Paul al II-lea acorda o dispensa de la regula Bisericii Catolice care obliga la trecerea unei perioade de 5 ani de la moartea candidatului si pana la inceperea procedurii de beatificare.

Prin aceasta initiativa, actualul Suveran Pontif a dorit sa raspunda solicitarii sutelor de mii de crestini catolici care la inmormantarea lui Ioan Paul al II-lea au solicitat sanctificarea rapida a acestui Papa. "Santo subito", adica "sfant imediat", a scandat luna trecuta, la inhumarea lui Karol Wojtyla, toata multimea de credinciosi din Piata San Pietro. Scandarilor spontane i-au urmat, in perioada premergatoare alegerii cardinalului Joseph Ratzinger ca Suveran Pontif, o petitie semnata de zeci de cardinali in favoarea beatificarii rapide a Papei Ioan Paul al II-lea. Solicitarea a fost inmanata chiar decanului Colegiului Cardinalilor, acelasi Joseph Ratzinger, care urma sa o transmita viitorului Papa. El insusi a devenit sef al Bisericii Catolice la cateva zile.

Se cauta o minune savarsita de Papa dupa moarte

Conditia esentiala pentru beatificarea si ulterior sanctificarea unei persoane este dovedirea infapturii de acea persoana a unei minuni dupa moarte. Recent, secretarul Congregatiei pontificale pentru cauzele sfintilor, Edwar Novak, a reamintit faptul ca Vaticanul a primit mai multe semnale privind minunile savarsite de Ioan Paul al II-lea. Imediat dupa moartea pontifului au inceput sa soseasca in Sfantul Palat scrisori de la crediniciosii din lumea intreaga in care aduc marturie a miracolelor traite dupa intalnirea cu Papa. Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun a strans deja acest material intr-un dosar care va constitui baza de lucru pentru accelerata procedura de beatificare.

Decizia lui Benedict al XVI-lea de devansare a termenului de 5 ani pana la inceperea beatificarii are si un precedent, realizat chiar de Ioan Paul al II-lea. In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a "incalcat" aceasta regula in cazul beatificarii Maicii Teresa din Calcutta.

Nu intamplator Papa Benedict al XVI-lea a ales ziua de ieri pentru a anunta oficial inceperea beatificarii lui Ioan Paul al II-lea. Data de 13 mai reprezinta una din datele cele mai semnificative ale istoriei recente a Bisericii Catolice. In aceasta zi, in 1913, Fecioara Maria s-a aratat la Fatima celor trei pastori portughezi. De asemenea, in 13 mai 1981 a avut loc atentatul lui Ali Agca asupra Papei Ioan Paul al II-lea, din Piata San Pietro.

Corespondenta din Vatican de la Claudia STANILA

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772169