Home : Stiri : 2005-04-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Despagubiri pentru proprietari

20.04.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 3101   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Autoritatile vor constitui un fond de investitii pentru despagubirea proprietarilor imobilelor nationalizate, constituit din actiuni ale ministerelor la diverse societati, din creantele statului in strainatate, titlurile de participare urmand sa fie cotate pe pietele de capital interne si externe, transmite Mediafax. Grupul de specialisti din ministerele implicate, coordonat de ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, a finalizat pachetul legislativ privind proprietatile nationalizate in timpul regimului comunist, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata legislativului pana la sfarsitul lunii mai. Pachetul include si proiectul de lege privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, si care nu pot fi restituite in natura.

Se infiinteaza Fondul de investitii "Proprietatea" Documentul prevede ca, pentru asigurarea fondului necesar acordarii de despagubiri, se va infiinta Fondul de investitii "Proprietatea", alimentat cu actiuni detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, de Ministerul Finantelor Publice, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei la diverse societati comerciale, precum si cu creante detinute de statul roman in strainatate. Printre statele de la care Romania are de recuperat creante se numara Irak, Sudan, Mozambic, Libia, Siria, Angola, Republica Cuba, Republica Populara Democrata Coreeana, Republica Mongola, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Somalia, Nigeria, Republica Congo, Zair (Republica Democratica Congo) si Tanzania.

Durata de functionare a fondului va fi de zece ani, cu posibilitate de prelungire prin decizia actionarilor. Dupa expirarea duratei de functionare, activul fondului va fi lichidat si impartit actionarilor. Fondul va fi administrat de o societate desemnata in urma unei licitatii internationale, organizata in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a legii. Pana la acel moment, procesul de administrare va fi asigurat de o unitate de management a proiectului, constituita in cadrul Ministerului Finantelor.

Cuantumul despagubirilor, stabilit de o comisie


Cuantumul despagubirilor este stabilit de o comisie speciala, aflata in subordinea Guvernului, pe baza expertizei de specialitate a unui evaluator sau unei societati de evaluare autorizate. Comisia este condusa de presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Ministerului Justitiei, Secretariatului general al Guvernului si Cancelariei premierului. Pachetul legislativ privind regimul proprietatii va fi analizat de grupurile parlamentare ale majoritatii, inainte ca forma finala sa fie aprobata de Guvern. (R.G.)
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772472