Home : Stiri : 2013-09-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Retrocedarea bisericii greco-catolice din Fizis, BH

08.09.2013, Holod - Greco-Catolica.org Afisari: 5398   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Fizis, BH
Biserica greco-catolica din Fizis, BH

Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in biserica parohiala din Fizis, protopopiatul de Beius.

Biserica greco-catolica din localitate a fost confiscata de regimul comunist in 1948 si data Bisericii Ortodoxe, odata cu scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice. Dupa caderea regimului comunist greco-catolicii din localitate au cerut constant reprezentantilor Bisericii Ortodoxe sa fie lasati sa celebreze alterntiv in biserica, cerere respinsa de partea ortodoxa.

În urma refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe de a permite greco-catolicilor accesul in biserica din Fizis, in 2007 parohia greco-catolica din localitate a deschis proces pentru recuperarea bisericii. Procesul a fost castigat definitiv si irevocabil pe data de 5 martie 2013 de catre parohia greco-catolica, la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe data 3 septembrie, 2013, reprezentantii parohiei ortodoxe din Fizis au predat pe cale amiabila biserica greco-catolica din localitate parohiei greco-catolice al carei paroh este Pr. Adrian Man. Reprezentantii parohiei ortodoxe au refuzat celebrarea alternativa, solutie practica propusa inca de la inceput de catre partea greco-catolica, eliberand lacasul de cult.

Pana la intararea in biserica, greco-catolicii din Fizis si-au desfasurat serviciile religioase intr-o sala de clasa din scoala din localitate.

Biroul de presa al Episcopiei de Oradea

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773855