Home : Stiri : 2013-07-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica Greco-Catolica contesta la Primul Ministru Victor Ponta rezultatele recensamantului

18.07.2013, Oradea, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 5833   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Primul-ministru Victor Ponta; PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea
Primul-ministru Victor Ponta; PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Primului Ministru Victor Ponta prin care contesta, in numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011 si-i solicita acestuia "explicatii oficiale" fata de modul de raportare al realitatii confesionale din Romania.

"Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamant pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din Romania", a spus episcopul Virgil Bercea in deschiderea scrisorii sale.

Conform datelor oficiale, de la recensamantul din 2002 la cel din 2011, greco-catolicii ar fi scazut cu peste 40.000 in Romania.

"Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au inmultit de la recensamantul din 2002 pana in 2011", a spus episcopul Virgil.

Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde in 2002 greco-catolicii aveau o biserica si cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credinciosi, iar in 2011 acestia aveau cinci biserici si patru capele, insa conform ultimului recensamant acestia ar fi numai 5.872.

"La doar doua biserici si o capela in 2011 erau inscrisi peste 6.000 de credinciosi", a aratat episcopul in scrisoarea sa, "ca atare, numarul oficial de greco-catolici in Oradea este cu mult inferior realitatii".

Discrepanta majora intre numarul real si oficial de greco-catolici se constata in fiecare judet unde exista greco-catolici.

Episcopul a aratat ca "pe durata recensamantului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia".

De asemenea, multi greco-catolicii s-au plans ierarhiei ca nu au fost recenzati, sau ca recenzorii i-au trecut din oficiu ortodocsi ori au refuzat sa le treaca religia la membrii de familie care nu erau acasa.

Episcopul a aratat, de asemenea, ca rezultatele finale au fost "prelucrate" de oficialii Statului Roman. La prezentarea rezultatelor preliminare in 2012, s-a spus ca populatia Romaniei este de 19.043.767, dintre care 160.275 greco-catolici, iar rezultatele finale publicate in 2013 arata ca populatia este de 20.121.641 dintre care 150.593 de greco-catolici.

"Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamant arata ca populatia Romaniei a crescut cu peste 1 milion, iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane", a spus episcopul Virgil Bercea in scrisoarea sa.

"Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamantului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane", a aratat episcopul.

Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii in 1948, iar toate bisericile si casele parohiale greco-catolice au fost trecute de catre comunisti in posesia Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist, Statul Roman continua sa refuze restituirea acestor proprietati "pe motiv ca acestea trebuie sa ramana in posesia comunitatii cu mai multi credinciosi", a spus episcopul. "Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga".

Pe langa refuzul de a fi lasati in propriile biserici, greco-catolicii se confrunta cu situatii in foarte multe localitati unde "sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu isi declare apartenenta confesionala", a spus episcopul."

Faptul ca Statul Roman refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Roman duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania".

"Contestam rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din Romania, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare a acestor date", si-a concluzionat episcopul greco-catolic Virgil Bercea scrisoarea adresata Primului Ministru Victor Ponta.

Pentru referinta, prezentam integral textul scrisorii adresat Primului Ministru Victor Ponta.


18 iulie 2013

Domnului Victor Ponta,
Prim Ministru al Romaniei,

Stimate Domnule Prim Ministru,

Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamant pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din Romania.Conform datelor oficiale publicate pe 4 iulie 2013, in Romania ar fi 150.593 de greco-catolici, ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu.

La recensamantul din 2002, conform datelor oficiale (contestate de noi si atunci), au fost inregistrati 191.556 de greco-catolici.

Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au inmultit de la recensamantul din 2002 pana in 2011.In Oradea, de exemplu, conform recensamantului din 2011, numarul oficial de greco-catolici a scazut cu circa 1.000 in timp ce numarul comunitatilor si credinciosilor au crescut.

Astfel, in 2002 in Oradea aveam o biserica si cinci capele, iar conform recensamantului 6.860 greco-catolici. In 2011, avem cinci biserici si patru capele, iar conform recensamantului numai 5.872 greco-catolici, desi la doar doua biserici si o capela in 2011 erau inscrisi peste 6.000 de credinciosi. Ca atare, numarul oficial de greco-catolici in Oradea este cu mult inferior realitatii.

In fiecare judet unde exista greco-catolici se constata o discrepanta majora intre numarul real si cel oficial de greco-catolici.

Pe durata recensamantului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia.

De asemenea, am primit plangeri de la greco-catolici care, fie nu au fost recenzati, fie li s-a spus de catre recenzor ca daca sunt romani atunci sunt ortodocsi. Ni s-a comunicat, de asemenea, de catre multe familii de greco-catolici ca recenzorii au refuzat sa treaca religia pentru cei care nu erau acasa in momentul recensamantului.

Pe de alta parte, compararea datelor preliminare ale recensamantului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arata ca cele din urma au fost "prelucrate" de catre oficialii Statului Roman:

  • 2012 – 19.043.767 persoane in Romania, 160.275 greco-catolici;
  • 2013 – 20.121.641 persoane in Romania, 150.593 greco-catolici.

Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamant arata ca populatia Romaniei a crescut cu peste 1 milion iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane.

Intr-un interviu recent din Jurnalul National, domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a spus: "Inainte de 1948, greco-catolicii erau aproape 8% din populatia Romaniei Mari. Acum sunt undeva sub 1%. Sigur, greco-catolicii au contestat rezultatele recensamintelor. Dar asta e instrumentul cu care lucram, un instrument oficial, pentru ca noi ca stat nu putem lucra pe estimari facute de un cult sau altul".

Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamantului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane.

Dupa caderea regimului comunist, Statul Roman continua sa refuze restituirea proprietatile Bisericii Greco-Catolice pe care le-a confiscat in 1948 si le-a dat Bisericii Ortodoxe Romane pe motiv ca acestea trebuie sa ramana in posesia comunitatii cu mai multi credinciosi. Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga.

Pe langa aceasta, in foarte multe localitati credinciosii greco-catolici sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu isi declare apartenenta confesionala.

Faptul ca Statul Roman refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Roman duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania.

Contestam rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din Romania, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare al acestor date.

+ Virgil Bercea
Episcop

Sursa: http://www.egco.ro/news_1181_ro.php

Comentarii
07.08.2013 despre recensamant de ing.Duda Gavril
La recensamantul din 2002,recenzoarea a refuzat sa treaca religia declarata de mine in cerneala,ci numai in creion, spunand ca asa are ordin.Eu am refuzat acest lucru.In anul 2011,recenzorul,raspunzandu-i la toate intrebarile din chestionar a inscris datele declarate de mine. Dar a ramas o singura pozitie,cea ce se referea la religie - unde spatiul a fost liber.Eu l-am urmarit atent,dar cand m-a invitat sa semnez imprimatul completat, il intreb: Nu cumva a ramas o intrebare pe care nu a ti puso? El spune nu! Atunci eu il intreb,rubrica religie - nu se completeaza? recenzorul spune nu-i obligatoriu, eu insistand a completat si spatiul c u pricina. Se vedea ca recenzorul a avut o instructiune oculta cum sa procedeze in situatia data.In Muntenia si Oltenia,poate si in Dobrogea nu cred ca s-au operat asemenea acte de necinste, dar in toata Transilvania ,unde Bisericile Greco-Catolice au fost luate de Securfitate si Ortodoxia bolsevizata in decembrie 1948, episcopii,preotii si mii de credinciosi arestati si torturati - cu siguranta s-au produs mari falsuri in stabilirea identitatii religioase la cele doua recensaminte,mai ales ca si azi peste 80% din bisericile furate atunci - se afla in mana ocupantilor pravloslavnici.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3774026