Home : Stiri : 2006-11-11
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scrisoare deschisa catre Biserica Ortodoxa: "In mod fratesc, dati-ne inapoi Biserica Seminarului!"

11.11.2006, Oradea, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 9008   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Seminarului Greco-Catolica din Oradea
Biserica Seminarului Greco-Catolica din Oradea

Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolica din Oradea, reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca acestia sa retrocedeze Biserica Seminarului Greco-Catolic. Biserica in discutie a fost confiscata de comunisti in 1948, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, si data Bisericii Ortodoxe Romane.

11.11.2006
Autor: Pr. Cristian SABAU, Rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic

Iubiti Frati intru Hristos!

Vin la Dumneavoastra pentru a va solicita inca o ultima data, in legatura cu problema Bisericii Seminarului Greco-Catolic, care actualmente este detinuta de catre Biserica Ortodoxa.

In ciuda faptului ca la intalnirea propusa de catre Episcopia noastra Greco-Catolica (prin Adresa 895/18.09.2006) a venit din partea ortodoxa o singura persoana, cerandu-ne o amanare, si ca la cea de-a doua intalnire s-a prezentat tot un laic, negandu-ni-se de facto atat o discutie directa cu preotii parohiei cat si solicitarea noastra de retrocedare, incerc inca o data, pe cale amiabila, sa fac apel la umanitatea si la constiinta Dumneavoastra.

Indarjirea Bisericii Ortodoxe de a mentine lacasul nostru nu mai poate continua, deoarece existam ca Seminar Teologic de la Revolutie incoace, dupa ce regimul comunist a suprimat aceasta prestigioasa institutie care exista deja din 1792.

De ani de zile ne inghesuim in capele provizorii, incercand sa improvizam formarea liturgico-spirituala pentru seminaristii nostri si sa ne adecvam pentru exigentele vietii comunitare ale tuturor tinerilor pe care-i gazduim, studenti si elevi, clerici si laici, baieti si fete, catolici si ortodocsi…

Ani de-a randul ati invocat nevoile stringente ale credinciosilor Dumneavoastra care frecventeaza aceasta Biserica, ignorand constant nevoile si drepturile noastre.

Astazi, cu putina bunavointa din partea Dumneavoastra, chestiunea s-ar putea rezolva amiabil: la nici 1.000 de metri de noi, ati reusit sa construiti cu ajutorul Domnului noua catedrala din Centrul Civic, iar la aprox. 500 de metri, se afla "Sf. Petru si Pavel" - tot fosta biserica greco-catolica -, pe care, in plus, deocamdata, nici macar nu o revendicam inapoi.

Pentru a nu mai insista asupra faptului ca multi din "credinciosii parohiei" se recunosc a fi descendenti greco-catolici, care au preferat sa ramana intr-o biserica decenta decat sa se inghesuie in capele improvizate, iar astazi multi dintre ei ne declara discret, dar hotarat ca vor ramane stabili in Biserica Sf. Gheorghe, chiar atunci cand aceasta va deveni locas greco-catolic, de fapt ceea ce a fost inainte de nelegiuirea comunista, pe care o perpetuati inca si acum!

Dupa ultima tentativa de intalnire cu Dumneavoastra (de pe 31.10. a.c), la care ati trimis doar un reprezentat laic, noi am comunicat data de 13 noiembrie 2006 ca termen final, pana la care va rugam sa ne eliberati Biserica Seminarului.

Macar dupa aceasta data ar fi firesc si normal ca acest sfant locas sa poata sa devina locul de preamarire a lui Dumnezeu din partea seminaristilor, elevilor, studentilor, tinerilor si tuturor credinciosilor laici care doresc sa se roage impreuna cu noi.

Asa ar fi cel mai drept, cel mai crestinesc, cel mai uman!

In constiinta va chem, faceti astfel incat Bisericile lui Hristos sa nu dea lumii spectacolul grotesc, hilar si nedemn al proceselor si al confruntarilor in tribunale.

In toti acesti ani, cand noi, cei loviti din plin de catre persecutia comunista, ne ceream cateva drepturi pentru a putea supravietui, Biserica Ortodoxa ne facea pretinse apeluri la dialog, intelegere si la armonie, tocmai prin acestea taraganand la nesfarsit rezolvarea lucrurilor.

Faceti ca acum acestea sa devina realitate traita, nu doar cuvinte de tergiversare!

Va salut intru Domnul, milostivirea si dreptatea netarmurita!

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702397