Home : Stiri : 2013-06-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica Seminarului greco-catolic din Oradea a fost retrocedata dupa 65 de ani

15.06.2013, Oradea, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 6169   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Seminarului Greco-Catolica din Oradea
Biserica Seminarului Greco-Catolica din Oradea

In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

"In urma ramanerii definitive si irevocabile a Sentintei civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecatoriei Targu-Mures, […] am procedat pe cale amiabila la predarea-primirea imobilului […] constand in biserica si terenul aferent in suprafata de 332mp, prin predarea cheilor bisericii", se mentioneaza in Procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxa si de cea greco-catolica.

"Prin incheierea prezentului proces-verbal, respectiv prin predarea cheilor, s-a realizat executarea obligatiilor stabilite prin dispozitivul sentintei civile nr. 5942/01.07.2011 in sarcina Parohiei Ortodoxe «Sfantul Ghheorghe», referitoare la predarea, in deplina posesie si proprietate, a imobilului sus mentionat. Ca urmare, din momentul semnarii prezentului process-verbal, Episcopia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica de Oradea dispune de toate prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posesia si folosinta asupra imobilului sus mentionat", se mentioneaza in acelasi proces verbal.

Dupa semnarea procesului verbal de predare-primire s-a trecut la inventarierea bunurilor din biserica, in urma careia s-a semnat un proces verbal separat.

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, sustine in continuare solutia practica de folosire alternativa a lacasului de cult greco-catolic recent retrocedat de catre cele doua comunitati. In acest sens, pana pe data de 21 iunie reprezentantii parohiei ortodoxe se vor intalni cu reprezentantii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativa care va mentiona termenii si programul de folosire al bisericii.

Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construita in anul 1858 si face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. In anul 1948, odata cu desfiintarea abuziva a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscata de catre comunisti si data Bisericii Ortodoxe Romane. Parohul greco-catolic al bisericii in anul 1948 a fost parintele Alexandru Ratiu care a fost arestat de catre comunisti de la masa altarului si aruncat in puscarie.

Dupa caderea regimului comunist, reprezentantii greco-catolici au incercat sa poarte un dialog coerent cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane insa acestia din urma au refuzat orice solutie practica pentru ca seminaristii, elevii, studentii si credinciosii greco-catolici sa poata folosi biserica din incinta propriului Seminar.

Intr-un comunicat facut public in noiembrie 2006, Episcopia Ortodoxa a Oradiei afirma ca "isi rezerva dreptul de a pastra locasul de cult in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile" favorabile greco-catolicilor.

In urma refuzului reprezentantilor Bisericii Ortodoxe de a permite accesul greco-catolicilor in biserica, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a deschis un proces in anul 2006 pentru recuperarea bisericii Seminarului din localitate. Partea greco-catolica a continuat sa sustina, chiar si dupa inceperea procesului, solutia practica de celebrare alternativa in aceasi biserica a celor doua comunitati religioase.

Vorbind despre inceperea acestui proces, pr. Cristian Sabau, fostul rector al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, a spus intr-un interviu din anul 2010: "Procesul de care aminteam isi are o istorie ceva mai lunga: nu s-a ajuns imediat in instanta, decat dupa ce am constatat ca partea ortodoxa prefera sa ramana surda la cererile noastre".

Pe data de 31 ianuarie 2008 a avut loc o noua intalnire de dialog intre reprezentantii ortodocsi si cei greco-catolici, in prezenta PS Sofronie Drincec - noul episcop ortodox de Oradea - si a PS Virgil Bercea - episcopul greco-catolic. In cadrul acestei intalniri, PS Sofronie a luat act de o propunere de slujire alternativa pe care partea greco-catolica o adusese, gasindu-o chiar foarte generoasa pentru credinciosii ortodocsi. Totusi, pana la urma, propunerea greco-catolica a fost respinsa de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe.

Argumentul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe pentru a refuza retrocedarea a fost faptul ca numarul de credinciosi ortodocsi ar fi mai mare decat cel al greco-catolicilor.

In luna mai a anului 2010, cand procesul s-a judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au amenintat ca in cazul in care justitia va da dreptate Bisericii Greco-Catolice vor scoate oamenii in strada. Inalta Curte a decis atunci trimiterea cazului spre rejudecare la instanta inferioara, astfel ca procesul s-a mai extins pe inca 3 ani, finalizandu-se in ianurie 2013 cu hotararea definitiva si irevocabila in favoarea greco-catolicilor.

In seara zilei de 14 iunie 2013 lacasul de cult s-a umplut de credinciosi care au participat la prima slujba greco-catolica in biserica Seminarului din Oradea dupa 65 de ani.

Cu aceasta ocazie pr. Antoniu Chifor, actualul rector al Seminarului, a spus: "Astazi, 14 iunie 2013, este o zi istorica. O zi care va ramane intiparita in cugetul si inima fiecarui credincios. Astazi, dupa 65 de ani de rabdare si rugaciune prin locuri improvizate, cu ajutorul lui Dumnezeu iata-ne ca celebram si cantam la picioarele altarului unde s-au inchinat parintii, bunicii si strabunicii nostri. Prin aceasta se adeveresc cuvintele Mantuitorului «Cel care rabda pana la sfarsit acela se va mantui».

Astazi, aceasta biserica v-a fost redata voua, dragi seminaristi, in primul rand voua, pentru a va putea pregati liturgic pentru slujbele frumoase pe care le veti celebra ca viitori pastori. De asemenea, aceasta biserica este redata voua, dragi credinciosi greco-catolici, care, in tot acest timp indelungat ati dovedit fidelitate, rabdare si intelegere. Biserica este Casa Domnului, iar in Casa Domnului putem sluji ca fratii in respect si in iubre."

Comentand retrocedarea bisericii Seminarului, pr. Antoniu Chifor a spus: "Aceasta zi va ramane o zi istorica, in care nedreptatea facuta de comunisti in urma cu 65 de ani a fost reparata. Apreciem faptul ca reprezentantii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale pasnica biserica si speram ca acest exemplu sa fie urmat si de restul parohiilor ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice pe care le-au primit de la comunisti in 1948."

Biroul de presa

Sursa: Comunicat de presa: Biserica Seminarului greco-catolic din Oradea a fost retrocedata dupa 65 de ani (egco.ro)

------------------------

Reactia din 2010 a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane care afirma ca vor scoate oamenii in strada daca greco-catolicii isi recastiga biserica seminarului in justitie.


Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3697176