Home : Stiri : 2013-06-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean continua scandalul cu greco-catolicii: "ingrijorarea lor a fost totalmente nejustificata"

09.06.2013, Bistrita, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 8685   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Deputatul si Vicepresedintele PDL Ioan Oltean
Deputatul si Vicepresedintele PDL Ioan Oltean

Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a aparat proiectul de lege 253/2013 si a atacat Biserica Greco-Catolica si credinciosii acesteia, afirmand ca reactia acestora contra acestui proiect de lege "a fost totalmente nejustificata".

Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul PDL Ioan Oltean incearca sa ingradeasca dreptul comunitatii greco-catolice de a se adresa in justitie pentru a-si recupera proprietatile confiscate de comunisti in 1948 si date Bisericii Ortodoxe. De asemenea, cand aceste proprietati sunt castigate in instanta, proiectul de lege in cauza impune bariere pentru aplicarea hotararilor judecatoresti favorabile comunitatii greco-catolice.

Redam integral afirmatiile deputatului PDL si vicepresedintelui pe Regiunea Nord-Vest Ioan Oltean citate de site-ul TimpOnline din Bistrita: "Pot sa le transmit sa nu mai fie ingrijorati pentru ca, o data, ingrijorarea lor a fost totalmente nejustificata. Am mai spus, le transmit si acum, nicio clipa aceasta initiativa legislativa prin continutul ei nu a avut in vedere blocarea procesului de restituire a proprietatilor catre cultul greco-catolic. Nicio clipa! Peste tot ei au invocat acest lucru. Am gandit-o, am citit-o, am recitit-o, n-am reusit sa deslusesc o asemenea concluzie. ii asigur ca nici in viitor nu exista acest risc printr-o initiativa legislativa promovata de catre mine", a comentat el.

Intrebat daca pe viitor va mai intra in problema Bisericilor, Oltean a precizat: "N-am spus asta, am spus ca nu exista riscul ca procesul de restituire a bunurilor, imobilelor, proprietatea privata a Bisericii Greco-Catolice sa fie afectat printr-o initiativa legislativa promovata de catre deputatul Ioan Oltean. Sa stea linistiti in privinta aceasta, nu numai credinciosii greco-catolici, ci si cei ortodocsi si oricare altii. Nu am dorit sa afectez statutul juridic al acestui proces".


Proiectul de lege in cauza, initiat pe data de 8 mai, a starnit reactii atat din partea comunitatii greco-catolice din Romania si din diaspora, cat si din partea altor oameni politici.

Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat o scrisoare presedintelui PDL Vasile Blaga, pe data de 16 mai, in care i-a solicitat sa retraga acest proiect. "Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe, chiar si cand acestea sunt castigate in instanta definitiv si irevocabil", a afirmat Cardinalul Lucian.

Deputatul PDL Ioan Oltean a ripostat, pe 17 mai, intr-o conferinta de presa la "mania" Preafericitului Cardinal Muresan, pe care l-a numit "lipsit de eleganta" pentru reactia "dura" pe care a avut-o impotriva acestui proiect de lege. Deputatul a considerat reactia greco-catolica "neadecvata" si "nepotrivita" si a afirmat ca "nimeni in afara de Cel de Sus" nu-i poate cere sa retraga acest proiect de lege.

Pe 19 mai, organizatia Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite a reactionat public impotriva initierii unui nou proiect de lege anti greco-catolic de catre deputatul PDL Ioan Oltean, numindu-l pe acesta "cel mai extremist membru din Parlamentului Romaniei". Cu aceasta ocazie organizatia i-a adresat deputatul PDL o lista de intrebari pentru a clarifica cine a fost in spatele initierii acestui proiect de lege.

Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu (PNL), a remis un comunicat public pe data de 20 mai in care considera ca propunerea legislativa a deputatului PDL Ioan Oltean "limiteaza drastic procesul de restituire-despagubire pentru cultul religios mai sus amintit [greco-catolic - n.n.], fiind in acest caz in total dezacord cu principiile Uniunii Europene in materie. Ceea ce PDL propune acum reprezinta o reluare a unei propuneri legislative similare pe care acelasi partid a promovat-o in 2007 si care a fost definitiv respinsa pe 16 aprilie 2013 inclusiv cu voturile deputatilor PDL. Nu in ultima instanta, propunerea legislativa a PDL incalca drepturile castigate prin lege de Biserica Romana Unita (Greco-Catolica) si deja s-au semnalat proteste ale reprezentantilor acestui cult, inclusiv al comunitatilor greco-catolice romanesti din diaspora".

Intr-o noua conferinta de presa, pe 24 mai, deputatul PDL Ioan Oltean a anuntat ca si-a retras "momentan" proiectul de lege. Cu aceasta ocazie deputatul PDL a atacat reactia greco-catolicilor din Statele Unite numindu-o "extrem de violenta", iar la intrebarea jurnalistilor daca raspunde la intrebarile care i-au fost adresate acesta a afirmat ca nu raspunde la scrisori publice.

Deputatul PSD Daniel Suciu a avut o conferinta de presa tot pe data de 24 mai in care a vorbit despre "acel foarte controversat proiect de lege" al deputatului PDL Ioan Oltean. "Am constatat ca domnul Ioan Oltean a imbatranit", a spus Suciu. "Va citez ce declara domnia sa saptamana aceasta: «Doar cel de Sus imi poate cere sa imi retrag proiectul legislativ», «Solutia nu este retragerea actului administrativ». Stiam de luni ca va retrage acest proiect de lege extrem de controversat. A omis probabil sa va spuna ca a facut acest lucru la presiunea foarte mare a Bisericii Greco-Catolice dar si a colegilor de partid."

In urma conferintei de presa a lui Ioan Oltean, Biserica Greco-Catolica a remis un comunicat public pe data de 28 mai in care a dezmintit afirmatiile deputatului PDL Ioan Oltean ca si-ar fi "manifestat disponibilitatea in vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca imbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat", asa cum argumentase deputatul PDL in cererea de retragere a proiectului de lege.

Proiectul de lege in discutie s-a aflat si pe agenda sesiunii de primavara a Sinodului Bisericii Greco-Catolice, desfasurat la Blaj in perioada 29-30 mai, la care au participat toti episcopii greco-catolici din Romania si din diaspora.

Pe langa probleme organizatorice si religioase, "Sinodul Episcopilor a luat act cu profunda ingrijorare de recenta propunere legislativa a vicepresedintelui PDL, domnul deputat Ioan Oltean, care «cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe … si consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti»", se arata in comunicatul remis publicitatii de catre Sinodul Bisericii Greco-Catolice.

Proiectul de lege criticat de greco-catolici este retras “momentan”, insa conform celor de mai sus deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean continua sa-l sustina.

Comentarii
10.06.2013 Priviti-l! de Corina
Cand te uiti la chipul domniei sale ,iti dai seama ca nu poate iesi din mintea lui nimic bun.
A fost si ramane un personaj malefic care are in sufletul sau doar o singura speranta-sa faca tot ce poate sa dezbine inloc sa uneasca -acest popor atat de derutat.
Soacra mea avea o vorba si o citez OARE NU-I ESTE GREU SA SPUNA ASA CEVA?(ca sa nu spuna -nu se teme ca-l va bate Dumnezeu?)
10.06.2013 Oltean si mafiotii care ne defriseaza padurile de stiutot
Un nesimtit mana in mana cu mafia padurilor.
10.06.2013 Oltean si defrisarea padurilor de curiosul
Pai dati-ne mai multe detalii despre acest Oltean si defrisarile, sa stim si noi cine e acest personaj ostil greco-catolicilor.
10.06.2013 Oltean si defrisarea padurilor de curiosul
Pai dati-ne mai multe detalii despre acest Oltean si defrisarile, sa stim si noi cine e acest personaj ostil greco-catolicilor.
10.06.2013 Nu inteleg de ZIssu
de ce oare cum este posibil ca un asemenea om sa nu aiba nici un pic de rusine si sa se tina ca scaiul de oaie de bietii greco-catolici! Merita ei oare, merita aceasta Biserica Martir, greco-Catolica, suprimata de bolsevici in 1948 si din pacate prigonita si de urmasii lor de astazi, sa fie mereu de batjocora? Nu are acest individ nici o remuscare in fata lui Dumnezeu pentru imensul prejudiciu pe care il aduce acestor crestini? Fiindca la urma urmei, dac o luam dupa perceptele religiei, crestin este si el, chiar daca este pocait, cum de altfel stie toata lumea! Sau poate chiar de aceea furia lui este mai mare impotriva crestinilor greco-catolici? Adu-l Doamne pe calea cea buna!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3514694