Home : Stiri : 2013-05-31
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Interviu despre posedare, exorcisme si rugaciuni de eliberare cu preotul greco-catolic Anton Cioba, participant la astfel de rugaciuni speciale

31.05.2013, Oradea, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 16786   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preotul greco-catolic Anton Cioba
Preotul greco-catolic Anton Cioba

Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Maicii Domnului" din Oradea lansarea cartii "Preasfanta Fecioara Maria impotriva diavolului in ritualul de exorcizare" scrisa de Don Francesco Bamonte, preot exorcist al Romei si presedinte al Asociatiei Internationale a Exorcistilor.

Cartea va fi prezentata de Don Renzo Lavatori, academician prof. dr. docent, teolog si demonolog, alaturi de parintele greco-catolic Anton Cioba.

Parintele Anton Cioba a facut un curs special la Roma, la Universitatea Regina Apostolorum, despre exorcisme si rugaciuni de eliberare, unde a avut ocazia sa auda si vada anumite lucruri rezervate si sa intalneasca persoane reprezentative din domeniul demonologiei. Parintele a asistat si la exorcisme, unele performate chiar de Don Francesco Bamonte, autorul cartii care va fi lansata sambata la Oradea. Parintele l-a cunoscut, de asemenea, pe Don Gabriele Amorth, vestitul exorcist al Romei care are deja traduse in romana doua carti.

Considerand evenimentul deosebit care va avea loc la Oradea, precum si intrebarile pe care publicul larg la are vis-à-vis de exorcisme si lucrarea diavolului in lume, preotul Chris Terhes i-a solicitat un interviu parintelui Anton Cioba la care acesta a avut bunavointa sa raspunda.

PCT: Va multumesc pentru ca ati raspuns pozitiv acestei solicitari de a clarifica cateva lucruri din domeniul demonologiei. In primul rand, cum ati definiti exorcismul?

PAC: Va multumesc si eu pentru oportunitatea pe care mi-o dati de a vorbi publicului larg despre acest subiect.

Exorcismul este ritualul prin care exorcistul, adica un preot desemnat de catre episcop, alunga demonul sau demonii care poseda o persoana sau care au infestat un loc sau o cladire.

PCT: Ce diferenta exista intre exorcism si rugaciune de eliberare?

PAC: Exorcismul este facut intotdeauna de catre exorcist, pe cand rugaciunile de eliberare sunt la indemana oricui, preot sau laic.

Diferenta dintre cele doua tipuri de rugaciune este ca in cadrul exorcismelor, exorcistul intra in dialog cu diavolul si ii adreseaza intrebari la care diavolul este obligat sa raspunda.

In rugaciunile de eliberare, de partea cealalta, cel care le face il roaga pe Dumnezeu sa elibereze de cel rau persoana care este deranjata de influenta malefica. Niciodata in cadrul unei rugaciuni de eliberare nu se va intra in dialog cu diavolul, sau nu i se va adresa o vorba directa chiar daca acesta se va manifesta.

PCT: Care este diferenta in practica exorcismului in Biserica Greco-Catolica fata de Biserica Romano-Catolica?

PAC: In Biserica Greco-Catolica avem Molitvele Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, pe cand in Biserica Romano-Catolica exista Ritualul de exorcizare si Noul Ritual de exorcizare.

Aparent sunt doua tipuri de rugaciuni diferite, dar in esenta sunt acelasi lucru: exorcistul il blesteama, il jura pe diavol sa iasa din persoana poseda.

PCT: "Molitvele Sfantului Vasile" din Euhologhion sunt rugaciuni de exorcizare sau de eliberare?

PAC: Molitvele Sfantului Vasile cel Mare sunt adevarate exorcisme. Nu este permis sa fie celebrate de orice preot si cu atat mai putin de catre credinciosi laici.

PCT: Ce ar trebui sa cunoasca oamenii despre lucrarea diavolului in lume?

Sunt multe de spus in acest sens. Lumea de azi e curioasa de senzational si preocupata de supersitii, insa cu adevarat cunoaste foarte putine aspecte legate de diavol si de lucrarea sa in lume.

Inainte de toate, oamenii ar trebui sa stie si sa creada ca diavolul exista si are un plan bine stabilit de a-l conduce pe om la pierzare. Trebuie sa stie ca a nu crede in existenta diavolului nu inseamna ca sunt feriti de actiunea sa. Daca diavolul ar avea permisiune de la Dumnezeu, Biserica si lumea intreaga ar fi fost de mult distruse.

Oamenii trebuie, insa, de asemenea sa stie ca oricat de mare ar fi puterea ce o are diavolul in lume si asupra omului, fiecare dintre noi putem fi biruitori in lupta personala cu el.

Avem la dispozitie o serie de arme eficiente care ne asigura castigul bataliei personale. Problema cea mare este ca noi nu suntem constienti de armele si puterea pe care o avem, iar unii chiar nu sunt interesati sa stie. Astfel, diavolul ajunge sa castige multe batalii cu multe persoane fara prea mare efort. Asta e tot ce mai poate face pentru ca, oricum, lupta cea mare a fost castigata de Cristos care l-a invins pe diavol.

PCT: Sfanta Scriptura ne relateaza diferite ipostaze de persoane care erau demonizate, insa se manifestau diferit. Intr-un caz se spune ca persoana “avea un duh mut”, in alt caz “un duh de slabiciune”, iar in alta parte ni se spune ca un tanar era aruncat la pamant de catre diavol. Cate forme/stagii de demonizare exista?

Influenta pe care o are diavolul asupra oamenilor este diferita si depinde de mai multe lucruri.

Inainte de toate, conteaza felul diavolului care poseda persoana. Poate fi un diavol mut si atunci persoana nu scoate nicio vorba. Acestia, conform marturiilor exorcistilor, sunt deosebit de greu de alungat deoarece nu se reuseste un dialog eficient cu ei. Inclusiv in Scriptura se relateaza ca Apostolii n-au putut scoate un diavol mut si surd dintr-un copil, iar Isus le-a explicat ca “acest neam de demoni cu nimic nu poate iesi, decat numai cu rugaciune si cu post” (Mc. 9, 29).

De asemenea, pot fi diavoli aflati pe o scara ierarhica mai inalta care sunt mai greu de alungat. In aceste cazuri exorcizarea unei persoane poate dura mai mult, chiar ani de zile.

Doresc sa mentionez faptul ca daca se depisteaza o posesie care s-a realizat de putin timp este mult mai usor ca posedatul sa fie eliberat deoarece diavolul nu si-a facut radacini, nu a reusit sa se ascunda destul de bine. Daca, in schimb, diavolul poseda persoana de mai multa vreme, adesea devine dificila eliberarea, care necesita mai multe serii de exorcisme si, desigur, mai mult timp.

PCT: Care este procedura de identificare a unei persoane ca fiind posedata si avand nevoie de un exorcism?

Cazurile norocoase sunt acelea in care persoana posedata este credincioasa, deoarece la anumite simptome isi poate da seama ca raul ce il are este de natura supranaturala, religioasa, nu neaparat fizica.

Fie ca vine singura, fie ca este adusa de cineva, persoana ajunge intr-un fel sau altul la preot. Acesta trebuie sa primeasca persoana in nevoi si, cu caritate pastorala, sa o asculte chiar daca nu ii face placere ceea ce aude.

Apoi, daca preotul considera ca este vorba de anumite probleme mai serioase, dupa ce a cercetat bine cazul si a facut chiar anumite rugaciuni de eliberare, nu exorcisme, trebuie sa sfatuiasca persoana in cauza sa mearga la un exorcist si chiar sa o puna in legatura cu un exorcist. Acesta din urma va constata daca persoana este posedata cu adevarat si are nevoie de exorcisme.

Un lucru esential in acest domeniu este discretia. Sunt probleme destul de delicate si trebuie asigurata totala discretie persoanelor in cauza.

PCT: Ce poate face un credincios de rand pentru a se proteja de activitatea demonica?

Sa traiasca crestineste. Daca crestinul traieste in mod autentic viata sa atunci este aproape garantata protectia sa de cel rau.

Exista anumite exceptii - si aici ma gandesc la dreptul Iov din Sfanta Scriptura – in care, independent de viata sa, un om poate fi deranjat de diavol in mod extraordinar (posesie diabolica, obsesie diabolica, etc.).

Aici, insa, nu intra ispita. Aceasta actiune ordinara, normala, a diavolului asupra omului a fost, este si va fi intotdeauna prezenta in viata oricarui om. Inclusiv Isus a fost ispitit. Trairea vietii crestine consta tocmai in a lupta si a tine piept acestor ispite.

PCT: In Romania exista conceptia ca "cineva iti poate face rau", ca atare multa luma recurge la fel si fel de practici mai mult sau mai putin oculte pentru a face dezlegari de farmece, vraji, etc. Cum comentati aceste practici?

Din pacate lumea cade usor in capcanele diavolului. A face rau cuiva vine de la diavol. O astfel de actiune este impotriva iubirii, deci impotriva lui Dumnezeu.

Lumea trebuie sa fie atenta si sa faca binele, sa raspunda raului cu bine – aceasta este singura modalitate care poate da roade.

Auzim in societate despre multe persoane care fac sau recurg la persoane care fac farmece, vraji, descantece, dezlegari de vraji si asa mai departe. Pe langa faptul ca aceste actiuni sunt pacate grave condamnate de Sfanta Scriptura si Biserica, aceste practici oculte atrag intotdeauna asupra persoanelor care le fac si a celor care cer sa se faca atentia sporita a celui rau. Prin aceste practici se face un fel de pact cu diavolul care nu va intarzia in a-si lua plata.

De mentionat ca toate persoanele care savarsesc astfel de practici lucreaza cu fortele celui rau, lucreaza cu diavolul insusi, indiferent de ce s-ar spune.

De partea cealalta, pentru un exorcist singura legatura cu diavolul este constituita de rugaciunea care se face impotriva lui.

PCT: Ati asistat la exorcisme sau rugaciuni de eliberare?

Am asistat atat la exorcisme cat si la rugaciuni de eliberare. Pe acestea din urma le-am savarsit si eu de mai multe ori pentru persoane care aveau nevoie de anumite binecuvantari sau rugaciuni speciale.

PCT: Cum se manifesta persoana in momentul in care este eliberata? Mereu isi pierde controlul, urla, striga, se bate de pamant cum vedem in filme?

Filmele sunt filme, iar de multe ori oamenii cauta senzationalul.

In momentul in care diavolul se manifesta, persoana posedata intra in transa, pierde controlul tuturor membrelor, a vorbirii, a simturilor. Diavolul este cel care se foloseste de corpul posedatului.

Este adevarat ca exista si anumite manifestari mai spectaculoase, precum levitarea sau vorbirea in limbi necunoscute posedatului, limbi vechi, dar sunt destul de rare.

De regula, cand diavolul preia controlul trupului posedat, exista anumite semne legate de pozitionarea ochilor, de privire, de cuvintele rostite, de timbrul vocal care dovedesc acest lucru.

In momentul eliberarii persoanele simt o pace extraordinara, pot sa se roage, nu mai au acele piedici ce le aveau inainte.

Exorcistul este cel care cunoaste daca o persoana este intr-adevar eliberata sau diavolul ii joaca feste, incercand sa induca in eroare pe cei prezenti, mai ales pe exorcist.

PCT: Scriptura ne relateaza un episod in care Isus intreaba demonii dintr-un om posesat “care-ti este numele”, iar acesta raspunde “legiune”. Ati mentionat si dumneavoastra ca pusul de intrebari face parte din ritualul de exorcizare. Ce este intreabat diavolul? Care este scopul acestor intrebari?

Cu cat exorcistul stie mai multe despre diavolul sau diavolii care poseda persoana in cauza, cu atat este mai usor pentru acesta sa stie cum sa actioneze pentru a elibera persoana.

Anumiti diavoli reactioneaza la anumite rugaciuni, altii la anumite pasaje din Evanghelie si asa mai departe. In momentul in care exorcistul afla numele diavolului sau diavolilor si rosteste aceste rugaciuni, diavolul este descoperit si riposteaza. Acesta se manifesta adesea in mod violent.

In cadrul exorcismului, dupa ce diavolul este descoperit, exorcistul ii pune mai multe intrebari intotdeauna referitoare la posesia in cauza: cand a intrat in persoana respectiva, in ce imprejurari, cine mai este implicat sau responsabil, etc.

In felul acesta exorcistul afla detalii utile pentru eliberarea persoanei, cum ar fi anumite pacte sau legaturi, facaturi, vraji facute care trebuie dezlegate de catre preot. Daca sunt facaturi spre exemplu, acestea trebuie gasite, binecuvantate cu apa sfintita si arse iar cenusa aruncata in apa curgatoare.

Niciodata nu se pun intrebari doar pentru satisfacerea curiozitatii. Este riscant. Exorcistul trebuie sa intrebe doar lucruri care pot ajuta la eliberarea persoanei in cauza de posesia diavolului.

PCT: Cum ajunge o persoana sa fie posedata?

Exista o gama larga de posibilitati si cauze. Depinde adesea de actiunile sale, ale celor apropiati si de ce nu, de actiunile celor care ii vor raul.

Posesia diabolica se intalneste foarte rar, insa actiuni extraordinare ale diavolului se gasesc la tot pasul. Participarea la anumite ritualuri satanice, savarsirea de pacte cu diavolul, sau daca cineva a facut anumite vraji pentru o persoana, pot constitui puncte de plecare pentru o adevarata posesie diabolica.

Daca o persoana ajunge intr-adevar sa fie posedata, aceasta va suferi si din punct de vedere fizic si psihic.

Este important suportul moral pe care preotul trebuie sa-l dea in astfel de momente persoanei in cauza si sa o ajute sa ajunga cat mai repede la un exorcist.

PCT: Din moment ce este posedata, este aceasta persoana responsabila de actiunile sale? Care e legatura dintre vointa si act?

O persoana posedata duce in general o viata normala, insa in anumite momente cel care o poseda ii creaza anumite disconforturi, tulburari, mai ales in momentele in care se manifesta.

In acele momente, cand persoana intra in transa si devine posedata efectiv, nu putem vorbi de o responsabilitate a actiunilor sale. De fapt, actiunile din acele momente nu sunt facute de persoana in cauza ci de catre diavol.

Vorbim de injuraturi, blasfemii si, in cazurile cele mai grave, chiar de atentate violente. Imi amintesc de un moment din cadrul unui exorcism cand, la sfarsitul ritualului, dupa ce persoana si-a revenit din transa, aceasta a intrebat daca astazi a spus multe prostii si injuraturi. Avea un sentiment de vinovatie, dar injuraturile si blasfemiile rostite in cadrul exorcismului au venit de la diavol si nu de la persoana in cauza.

Asadar, cand persoana este in transa nu este responsabila de actele sale, pentru ca nu au fost savarsite cu vointa ei. In schimb, tot ceea ce face in restul timpului intra in responsabilitatea sa.

PCT: Cum se stie daca persoana a fost eliberata?

Cel care poate atesta acest lucru este exorcistul. Sigur ca el cunoaste tot parcursul vietii persoanei  posedate si poate sa-si dea seama cand persoana respectiva devine libera si eliberata.

Exista anumite semne care confirma eliberarea si acestea pot fi concrete numai in simtirile celui care a fost posedat.

PCT: Ce recomandati preotilor care sunt abordati de persoane ce suspecteaza ca sunt posedate sau au in familie pe cineva posedat?

Sa-si asume comportamentul bunului pastor care are grija de toate oile sale. Sa le asculte, sa le indrume si sa devina partasi la suferintele pe care acestea le au.

Pentru a putea face o indrumare potrivita, insa, este esential pentru preot sa detina anumite cunostinte din domeniul demonologiei si sa nu-i fie frica de necuratul.

Preotul este primul in campul de batalie cu fortele celui rau. Lui i s-a dat putere de catre Isus de a-l alunga si tine departe pe diavol.

Discernamantul adecvat in astfel de situatii vine din studiu personal, rugaciune si experienta. In urma acestui discernament, preotul va sti sa indrume persoana in cauza la exorcist, la psiholog, sau sa faca pentru aceasta rugaciuni de binecuvantare si eliberare.

Daca un preot nu e sigur ce sa faca din lipsa de experienta, cel mai bine este sa intrebe pe cineva cu experienta in domeniu care il poate ajuta sa discearna de la caz la caz.

PCT: Ce ganduri de incheiere aveti pentru cei care vor citi acest interviu?

Nu va temeti! Cristos l-a invins pe diavol. Sfanta Fecioara i-a zbrobit capul sarpelui. Noi, desi ne aflam intr-o lupta spirituala continua, prin Cristos si cu ajutorul neincetat al Sfintei Fecioare Maria, putem invinge intotdeauna.

------

Interviu realizat de Pr. Chris Terhes, Presedintele Romanian Greek-Catholic Association

Nota: cei care doresc sa-i adreseze intrebari parintelui Anton Cioba pot sa o faca postand intrebarile intr-un comnentariu mai jos iar acesta va raspunde intr-o postare ulterioara.


Comentarii
04.06.2013 Intrebare, rugaminte de mirela
Doamne ajuta,
Parinte dupa mai multe experiente de viata, mult studiu si cercetari, ca si greseli, am senzatia ca asupra familiei mele din partea tatalui planeaza ceva urit, foarte urit. Am si auzit ca am fi fost blestemati, eu personal am avut necazuri foarte mari, nu le scriu fiindca ar fi lunga povestea, dar prin rugaciune, rabdare .... etc, mie imi este bine. Necazul este cu tatal meu, care a fost diagnosticat cu cancer pulmonar acum cca un an si jumatate. A ajuns acuma foarte rau fizic din cauza bolii cred, dar, in acelasi timp are vedenii despre iad si rai. Mai mult decit atita s-a spovedit pentru intia oara de cca 45 ani, iar de atunci situatia s-a inrautatit si mai mult. Nu stiu efectiv ce sa fac, mai ales ca familia mea (mama, sora mea) desi merg la biserica parca le este teama sa se roage, sa incerce sa faca ceva in aceasta directie. In speranta ca veti putea sa-mi dati un sfat, multumesc aniticipat. Doane ajuta, Mirela
04.06.2013 exorcizare de Amedeo
PCT: "Molitvele Sfantului Vasile" din Euhologhion sunt rugaciuni de exorcizare sau de eliberare?

PAC: Molitvele Sfantului Vasile cel Mare sunt adevarate exorcisme. Nu este permis sa fie celebrate de orice preot si cu atat mai putin de catre credinciosi laici.

CARE ESTE DOCUMENTUL IN BISERICA GRECO-CATOLICA CARE STABILESTE CE PREOTI POT FACE EXORCISME?
10.06.2013 Delegatie scrisa de la Episcopul locului de Nicolae
Doar preotul care are o delegatie scrisa de catre episcopul locului are dreptul sa faca exorcisme. Cu "cel rau" nu e de joaca, se razbuna, iar razbunarea poate sa fie foarte mare. Stiu un preot care a fost pentru multi ani exorcist si care la batranete este deranjat de "cel rau". Adesea se misca un tablou pe perete, sau îi cade ceva de pe masa, fara sa fie vre-un motiv de asa ceva.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771376