Home : Stiri : 2013-05-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: Biserica Greco-Catolica ofera clarificari in legatura cu argumentul deputatului PDL Ioan Oltean de retragere a proiectului de lege anti greco-catolic pe care l-a initiat

28.05.2013, Blaj, RO - Bru.ro Afisari: 5964   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cardinalul Lucian Muresa si Deputatul PDL Ioan Oltean
Cardinalul Lucian Muresa si Deputatul PDL Ioan Oltean

Biserica Greco-Catolica a luat nota de declaratiile publice ale domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean din data de 24 mai in care afirma ca "mi-am retras momentan initiativa legislativa" 253/2013.

Aceasta initiativa a fost condamnata de Biserica Greco-Catolica pe data de 16 mai, prin vocea Cardinalului Lucian Muresan, pe motiv ca incearca "prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe" si "consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti".

In cererea de retragere a proiectului adresata pe data de 20 mai Secretariatului General al Senatului, domnul deputat PDL Ioan Oltean afirma: "Prin prezenta, solicit respectuos retragerea initiativei legislative [...] sub nr. de inregistrare BP 253 din 08.05.2013, intrucat ambele parti interesate, in speta, atat Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica), cat si Biserica Ortodoxa Romana, si-au manifestat disponibilitatea in vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca imbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat."

In contextul celor afirmate mai sus, se impune a face urmatoarele clarificari:

- Biserica Greco-Catolica nu a fost contactata in elaborarea proiectului de lege 253/2013 initiat de domnul deputat PDL Ioan Oltean;

- expunerea de motive a proiectului este plina de erori si inadvertente;

- Biserica Greco-Catolica nu si-a "manifestat disponibilitatea in vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca imbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat".

Biserica Greco-Catolica nu se poate angaja in discutii pe marginea unui proiect de lege bazat pe principii inacceptabile intr-un stat de drept si construit cu scopul de a opri retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date Bisericii Ortodoxe. Invitatia la discutii trebuia adresata Bisericii Greco-Catolice inainte de initierea acestui proiect, nu dupa.

Speram ca acest proiect vadit anti greco-catolic a fost retras definitiv, nu doar "momentan", de catre initiator.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Majore – Blaj

Sursa: Comunicat: Biserica Greco-Catolica ofera clarificari in legatura cu argumentul deputatului PDL Ioan Oltean de retragere a proiectului de lege anti greco-catolic pe care l-a initiat

Comentarii
28.05.2013 Restitutio in integrum. de Mariana Berinde
Stimate d-le Vasile Blaga principiul care trebuie sa va calauzeasca in abordarea proprietatilor Bisericii Greco-Catolice este RESTITUTIO IN INTEGRUM si astfel ati rezolvat problema atat moral cat si juridic,altfel stadania este zadarnica. Cu stima Mariana Berinde.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702240