Home : Stiri : 2013-05-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cardinalul Bisericii Greco-Catolice ii scrie lui Vasile Blaga, preocupat de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de PDL

16.05.2013, Blaj, RO - Bru.ro Afisari: 8275   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Vasile Blaga, Presedinte PDL; Deputat Ioan Oltean, vicepresedinte PDL; Cardinalul Lucian Muresan
Vasile Blaga, Presedinte PDL; Deputat Ioan Oltean, vicepresedinte PDL; Cardinalul Lucian Muresan

Preafericirea Sa Cardinal Lucian Muresan, Intaistatatorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare pe data de 16 mai 2013 domnului Vasile Blaga, presedintele PDL, prin care isi exprima “deosebita ingrijorare si neliniste” fata de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

“Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe, chiar si cand acestea sunt castigate in instanta definitiv si irevocabil”, se mentioneaza in deschiderea scrisorii. “Acest proiect de lege consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti.”

Solutia propusa de vicepresedintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situatiei acestor proprietati printr-o comisie mixta, care sa tina “seama de dorinta credinciosilor din comunitasile care detin aceste bunuri”, este similara cu pozitia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a mai fost initiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007) care prevedea ca proprietatile greco-catolice confiscate de comunisti sa ramana in posesia Bisericii Ortodoxe in baza principiului majoritatii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputatilor.

In scrisoare se explica ca Biserica Greco-Catolica a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativa a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe. In urma acestei atitudini greco-catolicii sunt opriti sa se roage in bisericile lor, acestia fiind nevoiti ca in multe localitati sa isi desfasoare serviciile religioase din duminici si sarbatori in case particulare sau sali de clasa in scoli.

Scrisoarea Cardinalului Lucian Muresan condamna, de asemenea, “manipularea grosolana” a opiniei publice pe marginea acestui proiect de lege, care a fost dusa in eroare spunandu-i-se ca “Biserica Ortodoxa sa le restituie greco-catolicilor proprietatile”, cum titrau ieri stirile din presa.

“Ne adresam Dumneavoastra direct, in calitatea pe care o aveti de presedinte al Partidului Democrat Liberal, si implicit partidului pe care-l conduceti, ca acest proiect rusinos sa fie retras deindata,” a spus Cardinalul Muresan. “Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepresedintele acestui partid, ca atare actiunile domniei sale se intelege ca au in spate sustinerea partidului pe care-l reprezinta.”

“Biserica Greco-Catolica cere ca sa-i fie respectate drepturile in conformitate cu prevederile Constitutiei. si noi suntem romani, am contribuit deplin la faurirea Romaniei moderne si dorim sa lucram pentru binele tarii noastre fara ca libertatea religioasa sa ne fie ingradita in vreun fel”, se mentioneaza la finalul scrisorii.

Continutul integral al scrisorii semnate de Cardinalul Lucian Muresan si Episcopul Curiei Claudiu Pop poate fi gasit mai jos:


Nr. 456/13
Blaj, 16 mai 2013

Domniei Sale,
Domnului Vasile Blaga
Presedintele Partidului Democrat Liberal

Stimate Domnule Presedinte,

Biserica Greco-Catolica a aflat despre initierea unui nou proiect legislativ (BP253/2013), anti greco-catolic, de catre vicepresedintele PDL Ioan Oltean, care starneste deosebita ingrijorare si neliniste in randul comunitatii noastre.

Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe, chiar si cand acestea sunt castigate in instanta definitiv si irevocabil. Acest proiect de lege consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti.

Metoda propusa de vicepresedintele PDL Ioan Oltean de solutionare a “situatiei juridice” a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice confiscate de comunisti si date Bisericii Ortodoxe prin initierea unei comisii mixte de dialog intre cele doua Biserici, dar care sa tina “seama de dorinta credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri”, este similara cu cea a FSN-ului din 1990.

Mentionam ca un proiect similar, 368/2007, initiat tot de reprezentanti ai PDL, intre care actualul vicepresedinte Ioan Oltean, a prevazut ca proprietatile greco-catolice confiscate de comunisti sa nu mai fie retrocedate, pe motiv ca greco-catolicii sunt mai putini in Romania. Proiectul a fost respins recent de Camera Deputatilor aproape in unanimitate, cu exceptia unui vot pentru, dat de un deputat PDL.

Solutia practica propusa de Biserica Greco-Catolica pentru rezolvarea situatiei proprietatilor greco-catolice aflate in posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativa a bisericilor greco-catolice de ortodocsi si greco-catolici. Acelasi lucru se practica si in Occident, unde Biserica Catolica pune la dispozitia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocsii romani sa aiba unde se ruga si nu e nici o problema.

Din pacate, solutia practica propusa de Biserica Greco-Catolica a fost refuzata constant de Biserica Ortodoxa in cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxa a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolica. Datorita faptului ca greco-catolicii sunt opriti sa se roage in propriile biserici, exista comunitati greco-catolice care si astazi se roaga in conditii improprii, in case particulare ori sali de clasa, in scoli.

Acest proiect de lege a fost initiat fara consultarea cu reprezentantii Bisericii noastre iar modul cum a fost conceput incalca libertatea religioasa si dreptul de proprietate, ceea ce este inacceptabil.

Mai mult, modul cum acest proiect a fost facut cunoscut opiniei publice, spunandu-se ca “Biserica Ortodoxa sa le restituie greco-catolicilor proprietatile” este o manipulare grosolana care dovedeste reaua intentie a celor din spatele acestei actiuni.

Ne adresam Dumneavoastra direct, in calitatea pe care o aveti de presedinte al Partidului Democrat Liberal, si implicit partidului pe care-l conduceti, ca acest proiect rusinos sa fie retras deindata. Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepresedintele acestui partid, ca atare actiunile domniei sale se intelege ca au in spate sustinerea partidului pe care-l reprezinta.

Biserica Greco-Catolica cere ca sa-i fie respectate drepturile in conformitate cu prevederile Constitutiei. Si noi suntem romani, am contribuit deplin la faurirea Romaniei moderne si dorim sa lucram pentru binele tarii noastre fara ca libertatea religioasa sa ne fie ingradita in vreun fel.

† Cardinal LUCIAN
Arhiepiscop Major

† CLAUDIU
Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

*************************************************
Comunicatul oficial poate fi accesat pe site-ul Bisericii Greco-Catolice la adresa: http://www.bru.ro/blaj/comunicat-cardinalul-bisericii-greco-catolice-ii-scrie-lui-vasile-blaga-preocupat-de-un-nou-proiect-de-lege-anti-greco-catolic-initiat-de-pdl/

Comentarii
17.05.2013 Lege sau tocmeala? de Issima
1. Partidul Democrat Liberal initiaza o lege a bunului plac, antidemocratica si anticonstitutionala.
2. Asa cum e conceputa, aceasta Lege deschide calea unor abuzuri ale caror victime ar putea fi candva, in viitor, chiar reprezentantii si urmasii initiatorilor.
2. Daca Dl Ioan Oltean isi pierde in mod fraudulos si abuziv averea castigata in toti anii de munca, luata cu forta de niste straini rapace, iar mostenitorii Domniei sale o vor cere pe cale legala, in instanta, averea aceea sa nu revina fiilor Dlui Ioan OLtean, minoritari ca numar, ci fiilor altcuiva strain care, mai numerosi fiind, reprezinta o majoritate?
Acesta e un criteriu sau un principiu juridic? - "numarul", "majoritatea"?
Ce fel de lege, ce fel de justitie ar fi aceasta?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771667