Home : Stiri : 2012-10-30
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica greco-catolica din Budesti, Maramures, a fost retrocedata dupa doua decenii de asteptare

30.10.2012, Budesti, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 6798   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica Budesti Susani - exterior si interior
Biserica greco-catolica Budesti Susani - exterior si interior

Dupa 20 de ani de celebrare a slujbelor religioase in loc impropriu intr-o casa particulara, greco-catolicii din Budesti, Maramures, au intrat in dimineata zilei de 29 octombrie in posesia bisericii greco-catolice Sfantul Nicolae din “Susani” in urma executarii unei hotarari definitive si irevocabile.

Ca urmare a refuzului sistematic al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane de a retroceda pe cale pasnica si buna intelegere biserica castigata de greco-catolici in instanta, aplicarea hotararii judecatoresti a fost asistata de un efectiv de jandarmi si mascati.

In momentul sosirii executorului judecatoresc si al reprezentantilor greco-catolici pentru preluarea bisericii greco-catolice, reprezentantii Bisericii Ortodoxe si-au chemat credinciosii, prin tragerea clopotelor de la biserica ortodoxa “in dunga”, sa faca opozitie la executare. Un grup restrans de credinciosi ortodocsi s-a strans in fata bisericii greco-catolice pentru a protesta fata de aplicarea hotararii judecatoresti, insa acestia au fost tinuti la distanta de jandarmi.

Preotul ortodox a fost chemat de executor sa vina si sa deschida usa bisericii, insa acesta a refuzat sa o faca, in consecinta s-a recurs la taierea lacutului de pe usa in fata reprezentantilor legii. Dupa intrarea in biserica s-au chemat cate doi martori din partea fiecarei comunitati religioase pentru a se face inventarul lucrurilor si semnarea procesului de verbal.

Intregul proces de retrocedare s-a incheiat dupa aproximativ 6 ore si nu s-au inregistrat alte incidente.

Ii multumim lui Dumnezeu ca dupa atatia ani de slujit intr-o casa particulara vom putea in sfarsit sa ne rugam si noi in biserica”, a spus pr. Calin Hosu, paroh greco-catolic in Budesti.

Astazi a avut loc repararea unei nedreptati infaptuite de regimul comunist care a fost asteptata de credinciosii nostri de mult timp. La peste 20 de ani de la revolutia anti-comunista a venit si pentru greco-catolicii din Budesti zorii zilei cand sa se poata ruga liberi si nestringheriti in biserica care le-a fost confiscata abuziv de comunisti”, a adaugat pr. Hosu.

"Doresc sa multumesc tuturor, inclusiv unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, care s-au implicat pentru ca retrocedarea bisericii greco-catolice din Budesti sa aiba loc fara incidente. Este de datoria noastra, ca pastori sufletesti, sa ne dam toata silinta ca oamenii sa traiasca in pace si buna intelegere unii cu altii, indiferent de ce credinta ar avea fiecare", a concluzionat pr. Hosu.

Comentand pentru Mara Media aceasta retrocedare, primarul Liviu Tamas din Budesti a spus: "Din punct de vedere personal, in calitate de crestin ortodox, eu zic ca prin aceasta sentinta s-a facut o mare nedreptate ortodocsilor in sensul in care cultul ortodox este in proportie de 97-98%, pe cand catolicii sunt intr-un numar foarte mic. Daca era vorba despre un numar mai mare de credinciosi catolici cu siguranta ca oamenii ar fi intelesi si pe cale pasnica aceasta situatie s-ar fi rezolvat."

In cadrul aceluasi interviu pentru Mara Media, primarul e citat spunand ca "se teme ca linistea de astazi sa nu fie calmul dinaintea furtunii iar adevarata revolta sa nu se produca dupa plecarea jandarmilor sau poate in prima duminica".

"Fac un apel public pe aceasta cale primarului din Budesti sa nu instige credinciosii ortodocsi la incalcarea legii ori la ura interconfesionala, ci sa lase credinciosii celor doua culte sa traiasca in pace si buna intelegere unii cu altii", a raspuns pr. Hosu la afirmatiile primarului din Budesti.

Biserica greco-catolica Sfantul Nicolae din Budesti Susani a fost confiscata de comunisti in 1948, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, si data Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist credinciosii greco-catolici din Budesti au incercat sa ajunga la o intelegere, pe calea dialogului, cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe pentru folosirea alternativa a lacasului de cult, propunere refuzata de partea ortodoxa cu toate ca in localitate exista o biserica ortodoxa noua.

In urma acestui refuz sistematic al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe, greco-catolicii au deschis in 2004 proces pentru recuperarea bisericii in instanta. Procesul a fost castigat definitiv si irevocabvil la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 11 noiembrie 2010, iar de atunci hotararea a asteptat sa fie pusa in aplicare.

Au existat mai multe tentative ale greco-catolicilor de a ajungere la o intelegere pe cale amiabila cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe pentru retrocedarea bisericii greco-catolice, propuneri refuzate de partea ortodoxa, in consecinta s-a recurs la executare silita.

Mentionam ca in Budesti parohia ortodoxa si-a construit o biserica noua inca din anul 2008, mult mai incapatoare, iar biserica greco-catolica din Susani era tinuta inchisa.

De la caderea regimului comunist pana in prezent, comunitatea greco-catolica din Budesti si-a desfasurat activitatile si slujbele religioase din duminici si sarbatori intr-o casa particulara.

Duminica, 4 noiembrie, incepand cu orele 9:00, va avea ave aloc prima Liturghie greco-catolica din biserica din Budesti dupa 64 de ani.

Greco-Catolica.org

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772127