Home : Stiri : 2012-08-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Greco-catolicii din Sisesti s-au mutat din cimitir in biserica

13.08.2012, Sisesti, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 7702   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In stanga, grup de credinciosi greco-catolici din Sisesti participand la slujba de duminica din cimitir; in dreapta, biserica greco-catolica din Sisesti ctitorita de Vasile Lucaciu
In stanga, grup de credinciosi greco-catolici din Sisesti participand la slujba de duminica din cimitir; in dreapta, biserica greco-catolica din Sisesti ctitorita de Vasile Lucaciu

Dupa 22 de ani de celebrare a slujbelor religioase sub cerul liber in cimitirul din localitate, greco-catolicii din Sisesti au celebrat pentru prima data, pe data de 12 august, Sfanta Liturghie de duminica in biserica recent retrocedata.

Prima Liturghie greco-catolica din biserica din Sisesti dupa 64 de ani a fost marcata de prezenta a sute de credinciosi greco-catolici din localitate care cu greu si-au putut stapani emotiile celebrarii primei slujbe in biserica dupa doua decenii de celebrare a slujbelor religioase afara, sub intemperiile vremii.

Biserica greco-catolica din localitate construita de preotul greco-catolic Vasile Lucaciu a fost confiscata de regimul comunist in 1948 si data Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist, greco-catolicii din Sisesti au cautat metode de a intra pe cale amiabila in biserica, trecandu-se printr-un proces prin care s-a cerut slujirea alternativa si continuand cu dobandirea proprietatii in justitie.

In tot acest timp, de la caderea regimului comunist pana in prezent, peste 600 de credinciosi greco-catolici s-au rugat afara, in cimititul din localitate, de o parte si alta a drumului national Baia-Sprie – Cavnic.

Biserica a fost retrocedata comunitatii greco-catolice pe cale amiabila, pe data de 9 august, prin punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive a Curtii de Apel Cluj. Comunitatea greco-catolica a oferit biserica pentru celebrari alternative comunitatii ortodoxe, propunere refuzata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, care au decis sa paraseasca biserica. La plecarea din biserica partea ortodoxa a luat cu sine lucrurile si obiectele de cult din biserica care au considerat ca-i apartin, inclusiv icoane si lucruri care au existat in biserica inainte de 1948.

Comentand pe tema retrocedarii bisericii din Sisesti, parohul greco-catolic Gabriel Hort a spus: “Ne bucuram ca dupa atatia zeci de ani de slujire afara, in ploaie, zapada sau sub arsita soarelui, am reusit sa reintram in biserica si sa ne rugam. Ne bucuram in acelasi timp ca aceasta retrocedare s-a facut in mod pasnic, fara incidente, cum s-a intamplat in alte parti.”

“Doresc sa adresez pe aceasta cale un cuvant de multumire episcopului ortodox Iustin Sigheteanul care, venind in mijlocul credinciosilor ortodocsi din Sisesti, a adus un mesaj de pace, lucru care a facut ca retrocedarea bisericii greco-catolice sa se faca fara incidente”, a adaugat pr. Hort.

Vorbind despre experienta noua a slujirii intr-o biserica, parintele Hort a spus: “Cand am celebrat prima slujba in biserica am avut un sentiment ciudat, pentru ca dupa 17 ani de slujire sub cerul liber nu am fost obisnuit sa-i vad pe toti credinciosii in fata mea. Inainte, cand slujeam in cimitir, credinciosii erau raspanditi in jurul meu, printre morminte, ori de o parte si de alta a soselei. Acelasi sentiment il au si credinciosii, care intra in biserica si plang, pentru ca au impresia ca traiesc un vis, ca dupa atatia ani de sluljire afara sa se poata ruga in biserica lui Vasile Lucaciu.”

Pe langa credinciosii in varsta, la fel de emotionati sunt si cei tineri. “Ganditi-va ca toti tinerii din comunitatea greco-catolica din Sisesti nascuti dupa 1989 nu stiu ce inseamna sa te rogi in linistea unei biserici”, a adaugat pr. Hort. “De la revolutie pana in prezent tot afara, in cimitir si de o parte si alta a soselei, am oficiat atat Liturghiile cat si cununiile ori botezele.”

Faptul ca credinta greco-catolica a fost pastrata nealterata in Sisesti s-a vazut cu ocazia slujirii primului Paraclis al Maicii Domnului in biserica in chiar seara retrocedarii, pe 9 august. “Credinciosii de toate varstele, tineri si batrani, au facut Paraclisul urmand randuiala care se practica in biserica inainte de 1948”, a spus parintele Hort. “A fost o experienta iesita din comun sa vezi cum, la un decalaj de 64 de ani, tinerii de astazi au fost educati de parinti si bunici despre practica Bisericii Greco-Catolice dinainte de 1948.”

Despre biserica greco-catolica din Sisesti

Biserica greco-catolica din Sisesti a fost construita de preotul greco-catolic Vasile Lucaciu - luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania - intre anii 1885-1890 si are hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Dincolo de rolul spiritual, Vasile Lucaciu a construit aceasta biserica si pentru promovarea idealului de unitate al romanilor. Pe frontispiciul bisericii sta si astazi scris “Pro S[ancta] Unione Omnium Romanorum”, in traducere “pentru sfanta unire a tuturor romanilor”.


“Biserica greco-catolica din Sisesti este unica in Romania deoarece este singura biserica inchinata unui ideal national”, a spus parintele greco-catolic Gabriel Hort.

In perioada de opresiune comunista, intre 1948-1989, cand Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii, credinciosii greco-catolici din localitate si-au pastrat credinta strabuna, diversi preoti greco-catolici ducand o activitate pastorala clandestina in zona. Unul dintre acestia a fost si parintele Ioan Sisestean, fiu al satului, devenit ulterior, dupa caderea regimului comunist, episcop greco-catolic de Maramures.

Scrisoarea episcopului greco-catolic Vasile Bizau

Cu ocazia primei slujbe greco-catolice de duminica din biserica, Preasfintia Sa Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures, a adresat o scrisoare comunitatii in care a spus ca vestea intrarii in biserica din Sisesti “i-a bucurat pe toti credinciosii greco-catolici din Maramures si din intreaga tara”.

“Acest eveniment atat de asteptat de dumneavoastra si pregatit indelung prin rugaciune, jertfe si speranta neclintita in Cel ce este Domnul veacurilor si al istoriei, nu a ramas fara rod, ci se manifesta in bucuria dreptatii. [...] Indelunga asteptare a redobandirii lacasului de cult ctitorit de vrednicul de pomenire si mare patriot roman, parintele Vasile Lucaciu, nu a fost zadarnica, ci este confirmarea lucrarii lui Dumnezeu in sufletele si memoria credinciosilor care nu au uitat Biserica parintilor lor si au indurat cu stoicism persecutia din timpul regimului comunist si, mai apoi, au suportat arsita soarelui, uscaciunea vantului, umiditatea ploilor si frigul iernilor de-a lungul celor 22 de ani de celebrare a Sfintei Liturghii sub cupola cerului. Totul este incununat in aceste zile de innodarea fireasca a firului timpului care a fost rupt fara voia parintilor nostri in 1948, de la care ati mostenit credinta, omenia, practicile religioase si frumoasa biserica”, a spus PS Vasile.

PS Vasile si-a continuat scrisoarea spunand ca “in toti acesti ani multi oameni si-au atintit privirea asupra devotamentului dumneavoastra, a rabdarii de care ati dat dovada si, mai ales, a fermitatii de a nu renunta la biserica simbol a Maramuresului care ramane si reprezinta pe mai departe un ideal”.

“Astazi ne-am bucurat sufleteste alaturi de dumneavoastra, asa cum v-am insotit cu rugaciunea si gandul nostru in toata perioada in care ati ales sa fiti purtatorii de cuvant a intregii Biserici Greco-Catolice greu incercate dar puritificata, pentru a fi mai frumoasa si mai luminoasa pe aceste meleaguri si in ochii celor care pot sa o priveasca cu obiectivitate”, a spus PS Vasile.

Episcopul Vasile si-a incheiat scrisoarea adresata credinciosilor greco-catolici din Sisesti cu invitatia ca “fiecare dintre dumneavoastra sa fie un mesager al pacii si impacarii, un purtator al mesajului lui Hristos prin care sa va faceti tuturor toate, dupa indemnul apostolului Pavel, pentru ca armonia si buna intelegere sa nu fie afectate de ambitii, resentimente sau dorinte de razbunare. Crestinul bun nu priveste inapoi ci inainte, cu incredere si speranta pentru a ierta, pentru a se vindeca si pentru a pune in slujba Imparatiei lui Dumnezeu.”

Reactii din Statele Unite

De asemenea, greco-catolicii din Sisesti s-au bucurat si de o scrisoarea din partea parintelui Chris Terhes din Statele Unite, presedinte al Romanian Greek-Catholic Association, organizatie non-profit din California care pledeaza la nivel international pentru repunerea in drepturi a Bisericii Greco-Catolice din Romania si oprirea discriminarii si hartuirii credinciosilor greco-catolici. Parintele Terhes a fost prezent la Sisesti in luna iunie a acestui an si a fost martor al conditiilor inumane in care acestia se rugau afara.

“Desi am informat constant, in decursul anilor, institutiile internationale despre faptul ca de la caderea regimului comunist sunteti abuzati continuu, fiind fortati sa va rugati afara, in ploaie si in frig, nu am putut constientiza gravitatea situatiei in care erati pana nu v-am vizitat la sfarsitul lunii iunie a acestui an”, a spus pr. Terhes in scrisoarea sa. “Atunci am inteles de ce PS Ioan Sisestean de pie-memorie spunea ca doreste sa-i vada pe greco-catolicii din Sisesti intrati in biserica inainte de a muri.”

“Este una sa citesti pe hartie”, a spus pr. Terhes, “despre abuzurile contra greco-catolicilor din Sisesti, si alta sa vezi cu proprii ochi sute de oameni care se roaga afara, sub cerul liber, de o parte si de alta a unui drum national pe care trec sute de masini in timpul slujbei de duminica. Cu ocazia prezentei in mijlocul dumneavoastra am mai vazut si altceva insa: sute de oameni care si-au pastrat credinta si au transmis-o din tata in fiu, sute de oameni care si-au pastrat speranta si increderea ca intr-o zi li se va face dreptate, sute de oameni hotarati sa mearga pana la capat, sute de oameni care nu au uitat de idealul lui Vasile Lucaciu de «unire a tuturor romanilor», si nu in ultimul rand, sute de oameni plini de dragoste, care stiu sa isi ierte proprii asupritori.”

Pr. Terhes si-a incheiat scrisoarea invitandu-i pe greco-catolicii din Sisesti sa continue sa fie aceleasi “exemple vii de credinta, dragoste si speranta pentru cei din jur, si incurajare pentru ceilalti frati in credinta care continua sa fie abuzati, discriminati si hartuiti ca dreptatea va veni”.

“Nu va opriti de a duce mai departe idealul pentru care parintele Vasile Lucaciu a inchinat biserica in care ati intrat astazi, «pentru sfanta unire a tuturor romanilor»”, si-a concluzionat Pr. Terhes scrisoarea sa.

Oaspeti de seama la prima slujba

La aceasta prima Liturghie dupa 64 de ani au fost prezenti si credinciosi greco-catolici din localitatea Apa, judetul Satu-Mare, localitatea natala a parintelui greco-catolic Vasile Lucaciu. De asemenea, la Liturghie a participat si parintele Barle Ovidiu din Satu-Mare, orasul unde a decedat parintele Vasile Lucaciu.

La slujba a mai fost prezent si parintele bazilitan Filip Craciun Cosma (87 ani), unul dintre cei doi supravietuitori ramasi in viata de la Manastirea greco-catolica Bixad, care a facut o rugaciune speciala de multumire lui Dumnezeu.


Parohia greco-catolica Sisesti va reincepe practica pelerinajelor mariane la biserica din localitate, practica intrerupta de catre regimul comunist in 1948. Primul pelerinaj marian va fi organizat pe data de 15 august 2012, eveniment la care sunt invitati toti credinciosii din imprejurimi.

Parohia greco-catolica Sisesti


Fotografii facute de pr. Chris Terhes pe data de 24 iunie cu ocazia vizitei la Sisesti, cand greco-catolicii se rugau afara in cimitir

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
27.08.2012 admiratie de Mihai
Acestia sunt romanii cu care ma mandresc care desi oameni simpli au inteles cine suntem si care este drumul pentru a deveni un popor adevarat si credibil in marea uniune a popoarelor civilizate ale lumii.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771671