Home : Stiri : 2012-04-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cardinalul Lucian Muresan ii scrie premierului Mihai Razvan Ungureanu pe tema legii restituirii proprietatilor

25.04.2012, Blaj, AB - Bru.ro Afisari: 4130   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cardinalul Lucian Muresan; Primul-Ministru Mihai Razvan Ungureanu
Cardinalul Lucian Muresan; Primul-Ministru Mihai Razvan Ungureanu
Excelentei Sale
Domnului Mihai Razvan Ungureanu
Prim Ministru al Romaniei

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, alaturi de Biserica Romano-Catolica a luat act cu ingrijorare despre proiectul de lege pe care Guvernul l-a propus pentru rezolvarea situatiei proprietatilor confiscate de regimul comunist si solicita retragerea acestuia si prezentarea unui alt proiect de lege care intr-adevar sa repare nedreptatile facute de regimul comunist.

Anularea, prin aceasta lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate de regimul comunist reprezinta de fapt o noua nationalizare si o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreste lege, incalca fundamental drepturile omului, statul de drept, Conventia Europeana a Drepturilor omului si angajamentele internationale luate de Romania de a repara nedreptatile facute de regimul comunist.

Proiectul de lege propus loveste nu numai in Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica si Biserica Romano-Catolica, ci si in atatia cetateni si familii din Romania care de 20 de ani spera sa reintre in posesia bunurilor de care au fost deposedati abuziv. Guvernul Romaniei intentioneaza acum sa ii anunte ca va legifera jaful si abuzurile la care au fost supusi de catre comunisti si umilintele pe care le-au rabdat in ultimele doua decenii.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege proprietarii nu primesc inapoi ceea ce li s-a confiscat abuziv, in timp ce altii primesc ceea ce nu au avut niciodata.

Oferirea acestui proiect de lege ca solutie de “urgenta” pentru rezolvarea acestei situatii, in termenul prescris de CEDO, consideram ca este profund nedreapta; asteptam din partea autoritatilor Statului Roman sa-si asume cu responsabilitate atributiile.

Pe langa discriminarea creata intre cei care deja si-au primit proprietatile confiscate si cei care vor primi despagubirea derizorie de 15% din valoarea proprietatii neretrocedate, actualul proiect de lege discrimineaza direct Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, ingradindu-i exercitarea libera a cultului si actiunile sale sociale si educative.

Statul comunist a confiscat de la Biserica atat lacasuri de cult cat si imobile care erau pentru uz public, cum ar fi scoli sau spitale. Este responsabilitatea Statului Roman sa restituie aceste proprietati in natura, restituire care nu ar reprezenta nici o cheltuiala pentru bugetul de stat.

Biserica noastra nu cere din partea Statului Roman nici favoruri si nici concesii. Cererea noastra este ca Statul Roman sa binevoiasca a-si asuma responsabilitatea de a restitui proprietatile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut.

Solicitam totodata ca Guvernul Romaniei sa elaboreze o lege de restituire a lacasurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate in baza legii nr. 358/1948. Solicitam lucrul acesta in baza legii naturale, dar si a legii 247/19.07.2005, titlu II, art. 1 alin. 1, care prevede ca “Regimul juridic al imobilelor care au destinatia de lacas de cult va fi reglementat prin lege speciala”.

Cu increderea ca Guvernul Romaniei nu va promova o masura atat de nedreapta si discriminatorie, Va incredintam, stimate Domnule Prim Ministru, de intreaga noastra consideratie.

Domnul inviat sa Va intareasca si sa Va insoteasca mereu in misiunea si in viata Dumneavoastra.

† Lucian Cardinal Muresan
Arhiepiscop Major
Presedintele Sinodului
Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica

Comentarii
25.04.2012 Demers justificat de Ionel
Sustin cu fermitate acest demers in toate aspectele lui! Cumva ar trebui mobilizate toate fortele care se pronunta impotriva noii orientari guvernamentale in ceea ce priveste retrocedarile, astfel incat abuzivul proiect de lege sa fie definitiv retras iar bunurile retrocedate fara a mai tergiversa. Peste 22 de ani ajunge!
25.04.2012 Am luat si acum iti dau inapoi. de Pr. George D. Gage
Este de neinchipuit lipsa de clarviziune si obiectivitate a guvernului Romaniei in ce priveste finalizarea restituirii proprietatilor confiscate de comunisti in 1948 de la Biserica Catholica din Romania.
Daca ierarhia Bisericii Ortodoxe ar fi adeptul principiului Legii Naturale nu ar tolera aceasta nedreptate ce se face Bisericii Greco Catolice din tara. Exceptie de la aceasta trista realitate o face doar marele Mitropolit Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timisoarei.
Ma intreb: Cu-i serveste aceasta lipsa de dreptate a guvernului Romaniei? Este clar-nu serveste adevarului. Ocroteste doar patrimoniul Patriarhiei Ortodoxe.

Parintele George D. Gage
USA
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772483