Home : Stiri : 2012-04-10
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: Episcopul Virgil Bercea ii cere Patriarhului Daniel sa condamne public actele de agresiune ale reprezentantilor BOR contra greco-catolicilor din Vasad, jud. Bihor

10.04.2012, Oradea, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 6634   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, si PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, si PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Pe data de 10 aprilie 2012, Preasfintitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, i-a cerut printr-o scrisoare Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, sa se disocieze public de actele de violenta intreprinse de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane contra reprezentantilor greco-catolici in localitatea Vasad, jud. Bihor. Actele de violenta contra greco-catolicilor au avut loc pe data de 5 aprilie, cu ocazia incercarii de aplicare a unei hotarari judecatoresti care prevedea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate.

„Trebuie sa condamnati public aceste acte de agresiune impotriva greco-catolicilor intreprinse ori instigate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe si sa solicitati ca legea sa fie respectata”, a spus P.S. Virgil in scrisoarea sa. „Aveti datoria morala sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad, iar greco-catolicii sa poata celebra Pastile in propria biserica”.

Greco-catolicii din Vasad au apelat la justitie deoarece reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au refuzat sistematic sa le permita accesul in biserica greco-catolica din localitate pentru celebrari alternative. Biserica greco-catolica din Vasad a fost confiscata de statul comunist in 1948 si data in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane.

Episcopul greco-catolic s-a aratat, in cadrul scrisorii sale, surprins de refuzul sistematic al Bisericii Ortodoxe de a accepta celebrarea alternativa in bisericile greco-catolice ca solutie practica de rezolvare a problemei lacasurilor de cult greco-catolice confiscate de comunisti in 1948 si date in folosinta Bisericii Ortodoxe. „In Occident”, a spus episcopul Virgil Bercea, „Biserica Ortodoxa nu are nici o problema sa foloseasca alternativ bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie astfel incat romanii plecati de acasa sa aiba unde se ruga. Intre timp, in Romania, greco-catolicii din atatea localitati trebuie sa serbeze si in acest an Pastile in locuri improprii pentru ca nu sunt lasati in propriile biserici de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane”.

Textul integral al scrisorii episcopului greco-catolic Virgil Bercea catre Patriarhul Daniel poate fi gasit mai jos.

Biroul de presa
al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea


Scrisoare catre Patriarhul Daniel

Nr. 374 / 10.04.2012

Preafericirea Voastra,

Suntem in Saptamana Patimilor si ne pregatim pentru Invierea Domnului. Ar trebui sa uitam de grijile lumesti si sa ne indreptam cugetul si sufletul spre slujbele care ne pregatesc pentru a-L intampina pe Domnul inviat liberi de tot ce este prea pamantesc. Din pacate trebuie sa va scriu despre durerile credinciosilor nostri care la Vasad, Bihor, si nu numai, vor celebra Invierea nu in biserica lor, ci prin alte locuri improprii.

Concret, pe data de 5 aprilie 2012, greco-catolici din Vasad ar fi trebuit sa intre in biserica pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu numai ca s-au impotrivit aplicarii legii si au adresat insulte verbale reprezentantilor greco-catolici, dar i-au si agresat fizic pe cei din urma.

Parohia Greco-Catolica Vasad a apelat la justitie pentru ca de 20 de ani cer fratilor ortodocsi sa-i lase sa celebreze si ei in biserica lor la o ora alternativa, apel refuzat sistematic de catre fratii ortodocsi. Chiar si dupa castigarea procesului, partea greco-catolica a incercat in repetate randuri sa ajunga la o intelegere cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane pentru a rezolva amiabil aceasta situatie si a propus aceeasi solutie practica: folosirea alternativa a bisericii greco-catolice de catre ambele comunitati religioase. Solutia a fost refuzata de fiecare data de catre partea ortodoxa.

Este greu de inteles de ce Biserica Ortodoxa Romana refuza celebrarea alternativa ca solutie practica de rezolvare a problemei cauzate de confiscarea in 1948 a bisericilor greco-catolice si date de comunisti in folosinta Bisericii Ortodoxe, ba mai mult, incita la violenta impotriva greco-catolicilor si la nerespectarea legii. In Occident, Biserica Ortodoxa nu are nici o problema sa foloseasca alternativ bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie astfel incat romanii plecati de acasa sa aiba unde se ruga. Intre timp, in Romania, greco-catolicii din atatea localitati trebuie sa serbeze si in acest an Pastile in locuri improprii pentru ca nu sunt lasati in propriile biserici de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane.

Preafericite Parinte, ca Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, trebuie sa condamnati public aceste acte de agresiune impotriva greco-catolicilor intreprinse ori instigate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, si sa solicitati ca legea sa fie respectata. Aveti datoria morala sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad, iar greco-catolicii sa poata celebra Pastile in propria biserica.

Va doresc tot binele si sarbatori pline de haruri. Hristos a inviat!

† Virgil Bercea

Comentarii
21.04.2012 Ortodocsii din vasad - hoti la drumul mare! de Aurelian
Ortodocsii din loc. Vasad, jud.Bihor sunt niste hoti la drumul mare impreuna cu patriarhul Daniel, asa cum au fost si inaintasii acestuia, Teoctist si Iustinian.
Desi exista hotarare judecatoreasca prin care se spune ca biserica greco-catolica din Vasad trebuie retrocedata greco-catolicilor, acestia au refuzat chiar si cand s-a venit cu executorul judecatoresc si continua sa stea ca nesimtitii in biserica ce nu le apartine. Sa le fie rusine lor si celor care nu sunt in stare sa aplice legea!
21.04.2012 Ortodocsii din vasad - hoti la drumul mare! de Aurelian
Ortodocsii din loc. Vasad, jud.Bihor sunt niste hoti la drumul mare impreuna cu patriarhul Daniel, asa cum au fost si inaintasii acestuia, Teoctist si Iustinian.

Desi exista hotarare judecatoreasca prin care se spune ca biserica greco-catolica din Vasad trebuie retrocedata greco-catolicilor, acestia au refuzat chiar si cand s-a venit cu executorul judecatoresc si continua sa stea ca nesimtitii in biserica ce nu le apartine. Sa le fie rusine lor si celor care nu sunt in stare sa aplice legea!
19.02.2013 adeziune PRO BRU de nicolae
ASTA ESTE REZULTATUL FANATISMULUI ORTODOX, TRAIM IN REPUBLICA ORTODOXA ROMANA EXISTA OBEDIENTA RECIPROCA ITRE PLITIC(inclusiv justitie) SI BISERICA ORTODOXA
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771525