Home : Stiri : 2012-04-06
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: Biserica Ortodoxa Romana s-a opus prin violenta aplicarii legii si retrocedarii bisericii greco-catolice din Vasad, jud. Bihor

06.04.2012, Oradea, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 5112   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Vasad, jud. BH
Biserica greco-catolica din Vasad, jud. BH
Nr. 361 / 06.04.2012

Pe data de 5 aprilie 2012 reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din localitatea Vasad, jud. Bihor, s-au opus prin violenta aplicarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care dispunea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate, aflata in posesia Bisericii Ortodoxe Romane.

Aceasta atitudine ostila si violenta a Bisericii Ortodoxe Romane in perioada Postului Pastelui este cu atat mai greu de inteles, cu cat, in cadrul mai multor intalniri de dialog, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a asigurat partea ortodoxa ca va putea sa foloseasca in continuare, alternativ, lacasul de cult cu comunitatea greco-catolica din localitate.

Biserica greco-catolica din Vasad a fost confiscata de Statul Roman in 1948 si data in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Romane de a permite accesul credinciosilor greco-catolici din Vasad in biserica, Parohia Greco-Catolica a deschis actiune in justitie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost castigat definit si irevocabil in 2011.

Dupa castigarea procesului, partea greco-catolica a incercat, in repetate randuri, sa ajunga la o intelegere cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane pentru rezolvarea amiabila a acestei situatii si a propus ca solutie practica folosirea alternativa a bisericii greco-catolice de catre ambele comunitati religioase. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au refuzat sistematic aceasta solutie, afirmand ca nu vor retroceda biserica greco-catolica din localitate.

Ca urmare a acestui refuz, joi, 5 aprilie 2012, reprezentantii greco-catolici s-au deplasat la fata locului cu executorul judecatoresc Popovici Dorin pentru a pune in aplicare hotararea judecatoreasca si a intra in biserica care le apartine de drept. Pentru a opri acest lucru, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au strans mai multi preoti din localitatile invecinate si credinciosi ortodocsi din Vasad, pe care i-au organizat in vederea impiedicarii punerii in aplicare a legii. Cu aceasta ocazie, pe langa intimidari si injurii scandate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, acestia i-au agresat fizic pe reprezentantii greco-catolici, pe unii lovindu-i din spate, iar unuia aruncandu-i aparatul de filmat din mana.

Ingrijoratoare in acest sens este reactia intarziata a autoritatilor, care ar fi trebuit sa asigure ordinea publica si aplicarea legii.

Considerand instigarile pe care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane le fac pentru a incita oamenii la actiuni antisociale si a-i organiza in vederea impiedicarii aplicarii legii, Episcopia Greco-Catolica de Oradea face pe aceasta cale apel la toate autoritatile statului pentru a restabili legea in Vasad, astfel incat credinciosii greco-catolici din localitate sa poata celebra Invierea Domnului in biserica.

Biroul de presa
al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Update: pe data de 10 aprilie PS Virgil Bercea i-a scris Patriarhului Daniel sa condamne public aceste acte de violenta intreprinse de reprezentantii BOR la Vasad. Textul scrisorii la adresa: Comunicat: Episcopul Virgil Bercea ii cere Patriarhului Daniel sa condamne public actele de agresiune ale reprezentantilor BOR contra greco-catolicilor din Vasad, jud. Bihor

Comentarii
19.03.2013 rautatea ortodocsilor de antonie
Sint rai, tare rai ortodocsii! Adica strabunicii vostri.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772177