Home : Stiri : 2011-07-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

"Tineretea are in principal atuul entuziasmului" - interviu cu PS Vasile Bizau, noul episcop de Maramures

24.07.2011, Baia Mare, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 7626   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
23 iul 2011 - Baia Mare - Intronizare PS Vasile Bizau
23 iul 2011 - Baia Mare - Intronizare PS Vasile Bizau

Interviu cu PS Vasile Bizau, inaintea intronizarii sale ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures

-    Cum va simtiti abandonand munca la Curie?

-    Adica lasand misiunea de acolo si incepand o alta misiune?... Cei trei ani au fost si un timp de sedere in Blaj si mi-au oferit oportunitatea de a cunoaste mai indeaproape Biserica noastra si in special provocarile din perspectiva episcopala. Faptul ca am avut ocazia sa stau la Blaj ca episcop al Curiei a fost pentru mine de mare folos in misiunea care ma asteapta ca episcop eparhial, asa ca o consider ca o perioada pregatitoare si, in acelasi timp, cea in care am fost introdus in misiunea aceasta de pastor.

-    Nu e ca si cum ati abandona un copil al dumneavoastra? Sunteti cel care a pus acest mecanism al Curiei la punct.

-    Curia ramine altui succesor, care va veni, altei persoane careia ii va fi incredintata munca pe care am efectuat-o. Intotdeauna plecarea dintr-un post presupune reluarea acestei munci, ca o stafeta care merge mai departe, e predata si dusa mai departe…

-    La numirea dumneavoastra ca episcop, si la cea a PS Mihai Fratila, s-a scris ca sunteti "episcopii copii ai catolicismului". Care au fost atuurile tineretii dumneavoastra, acum, cand va uitati in spate?

-    E adevarat ca la vremea numirii noastre eram cei mai tineri episcopi din toata lumea din Biserica Catolica. Tineretea are in principal atuul acela al etuziasmului, al dorintei de implicare, al curajului si privirii cu optimism in viitor – sunt principalele caracteristici ale misiunii primate la o varsta tinara. De altfel pot sa consider aceleasi caracteristici ca fiind prezente si in noua mea misiune – ca si eparh de asemenea raman un episcop tanar, in aceasta misiune, si cred ca aceste atuuri sunt de mare folos si in acest moment.

-    Se spune ca nimeni nu e profet in satul lui. Cum se intampla in ce priveste episcopii, dumnavoastra fiind din Maramures?

-    Acesta este un verset biblic – Isus nu a fost bine primit in Nazaret pentru ca toti il vedeau doar ca fiul tamplarului si credeau mai putin in el sau deloc. Aceasta coincidenta in ceea ce priveste persoana, cu originea sa, si, in acelasi timp, vocatia persoanei respective – acestea trebuie privite ca atare si ramane la latitudinea fiecarui credincios cum se raporteaza la celalalt, in speta la episcopul lui – la persoana lui ca si om sau si la persoana lui ca misiune. Avem atitea exemple stralucite de altfel de profeti care au fost bine primiti, ascultati si urmati. E vorba de episcopi care au pastorit eparhiile lor de origine – de exemplu PS Ionel  Suciu, blajean de origin, care a fost, in ultima parte a vietii sale, administrator apostolic pentru Blaj.

-    Episcopia Maramuresului e una pe care o cunoasteti. Ce credeti ca este prioritar de facut acolo?

-    De obicei, indiferent de gradul nostru de cunoastere a unei realitati, e nevoie sa treaca un timp anume ca parerea sau cunoasterea noastra sa fie confirmate sau infirmate – in sensul acesta eu mi-as lua o perioada de timp pentru a cunoaste mai indeaproape realitatea de aici, chiar de e eparhia mea de origine, si sa prioritizez. Dar atentia sporita data vietii pastorale e mereu prioritara. Strangerea legaturilor, a comuniunii dintre credinciosi, dintre preoti si cred - ceea ce e, de altfel, misiunea noastra, de a intari biserica spiritual.

-    Sunteti tanar, sunteti deprins cu mijloacele media noi, folositi tehnologiile timpului prezent – veti continua sa aveti comunicarea in BRU drept subiect de interes?

-    Cu siguranta, pentru ca una dintre preocuparile majore ale Bisericii Universale este aceea de a transmite mesajul Evangheliei folosind toate mijloacele de comunicare pe care le avem la dispozitie. Deci, daca Biserica ne indeamna sa le folosim, cu atat mai mult am bucuria sa promovez si, in acelasi timp, sa comunic, prin situl oficial al Bisericii noastre in special, si nu numai - in presa in general.

-    Care este ideea sub semnul careia credeti, sperati , va doriti sa curga episcopatul dumneavoastra?

-    Ar fi un verset din Efeseni: "Un Domn, o credinta un botez" – cap. 4 vers. 5, epistola catre Efeseni a Sfantului Apostol Pavel.

La ceremonia de intronizare a PS Vasile Bizau, care a avut loc la Baia Mare in data de 23 iulie 2011, au participat pste 5000 de persoane, sute de preoti, zeci de episcopi. Detalii la adresa Circa 5.000 de credinciosi, sute de preoti si zeci de episcopi au participat la intronizarea PS Vasile Bizau ca episcop greco-catolic de Maramures.

Ramona Balutescu


Comentarii
24.07.2011 :) de manuela
A fost un eveniment deosebit in care s-a adus multa marire lui Dumnezeu!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771634