Home : Stiri : 2011-07-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Circa 5.000 de credinciosi, sute de preoti si zeci de episcopi au participat la intronizarea PS Vasile Bizau ca episcop greco-catolic de Maramures

24.07.2011, Baia Mare, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 9969   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
23 iul 2011 - PS Vasile Bizau la inscaunarea ca episcop greco-catolic al Maramuresului
23 iul 2011 - PS Vasile Bizau la inscaunarea ca episcop greco-catolic al Maramuresului

Intr-o atmosfera de sarbatoare si in fata unui numeros public, Preasfintia Sa Vasile Bizau a fost intronizat sambata, 23 iulie, la Baia Mare ca episcop greco-catolic al Maramuresului. Datorita neretrocedarii pana in acest moment al Catedralei greco-catolice din Baia Mare, slujba de intronizare a avut loc la Sala Sporturilor din localitate.

Sfanta Liturghie si slujba de intronizare au fost oficiate de Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. La slujba au participat toti episcopii greco-catolici si romano-catolici din Romania, precum si episcopi din Bisericile Greco-Catolice surori din Ucraina, Slovacia si Ungaria. Potrivit reprezentantilor episcopiei, citati de site-ul www.emm.ro, la inscaunare au participati inclusiv delegati ai Sfantului Scaun.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de participarea a sute de preoti greco-catolici veniti cu mii de credinciosi pentru a fi impreuna la acest eveniment special din viata Episcopiei greco-catolice a Maramuresului.

De asemenea, la eveniment au participat alesi locali si judeteni din Maramures si judetele invecinate, precum si senatori si deputati.

Evenimentul a inceput vineri dupa-masa, 22 iulie, cu o seara de rugaciune la biserica ”Bunavestire” din Baia Mare, care s-a dorit "a fi un timp de pregatire spirituala pentru marea sarbatoare a Eparhiei noastre", s-a afirmat intr-un comunicat oficial al Episcopiei greco-catolice a Maramuresului.

Sambata, 23 iulie, incepand cu ora 9 dimineta, episcopii, preotii si credinciosii greco-catolici s-au adunat la sediul Episcopiei greco-catolice din Baia Mare de unde au plecat in procesiune pe strazi pana la Sala Polivalenta (Sala Sporturilor) din localitate. Potrivit site-ului www.emm.ro, "coloana pornita de la Episcopia Greco-Catolica numara peste 1.000 de credinciosi, care se indreapta, cantand inspre centrul orasului. Foarte multi dintre cei prezenti sunt imbracati in straie populare maramuresene si poarta insemne religioase."

Procesiunea a ajuns la Sala Sporturilor in jurul orei 10:00, care s-a dovedit a fi neincapatoare pentru numarul mare de persoane participante. Conform site-ului www.emm.ro, "sala este arhiplina - se canta, se spun rugaciuni iar oamenii marturisesc ca e un moment religios de la care nu puteau sa lipseasca".

Conform celor care au participat la eveniment, sala a fost arhiplina, toate cele 3.000 locuri de pe scaune fiind ocupate. De asemenea, foarte multa lume a stat in picioare iar afara mai erau inca circa 1.000 de persoane.

Sala Sporturilor din Baia Mare arhiplina la intronizarea PS Vasile Bizau
ca Episcop greco-catolic de Maramures

Dupa terminarea Sfintei Liturghii a urmat slujba de inscaunare a PS Vasile ca episcop greco-catolic al Maramuresului. In cadrul acestui serviciu religios special, episcopul Vasile a primit din mana PF Lucian insemnele misiunii sale, in timp ce poporul prezent canta "Vrednic este".

"Cu vrerea Tatalui, cu puterea Fiului si impreuna lucrarea Spiritului Sfant, in numele Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, iubite frate episcop Vasile, te punem si te asezam astazi arhiereu in scaunul eparhial al Maramuresului, cu toate drepturile care iti revin", a spus PF Lucian Muresan.

In momentul oferirii toiagului, ca semn al carmuirii si pastoririi, PF Lucian i-a spus noului episcop: "Primeste toiagul acesta ca sa pastoresti turma lui Cristos cea incredintata tie. Si celor ascultatori sa le fie de la tine toiag de viata si intarire. Iar pentru cei neascultatori si nestatornici, sa-l folosesti ca toiag de desteptare, ca toiag de certare."

Dupa primirea toiagului miile de persoane participante au izbucnic in aplauze.

"Iubiti credinciosi, bine ati venit in aceasta zi de sarbatoare pentru Eparhia Greco-Catolica a Maramuresului. Ne unim in rugaciune cu totii si aducem lauda lui Dumnezeu, inchinare si cinstire asa cum biserica o face in asemenea ocazii. Va salutam pe toti cu mare drag", a spus noul episcop al Maramuresului, dupa inscaunare.


Despre PS Vasile Bizau

PS Vasile Bizau este cel de-al cincilea episcop al episcopiei greco-catolice de Maramures. Desi cea mai "tanara" dintre episcopiile greco-catolice, aceasta a dat pana in prezent doi mitropoliti greco-catolici (PF Alexandru Rusu, care a fost si primul episcop al episcopiei, si PF Lucian Muresan) si doi episcopi marturisitori ai credintei (PS Alexandru Rusu si PS Ioan Dragomir, ambii intemnitati de comunisti).

Inscaunarea PS Vasile Bizau ca episcop de Maramures este prima inscaunare de episcop eparhial in Biserica Greco-Catolica in ultimii noua ani. Precedenta inscaunare a fost in cazul PS Florentin Crihalmeanu, care a fost inscaunat ca episcop eparhial de Cluj-Gherla in 2002.

De asemenea, PS Vasile Bizau este primul episcop eparhial greco-catolic care si-a facut intreaga pregatire teologica dupa caderea regimului comunist. Intre anii 1990-1993 a urmat cursurile seminarului greco-catolic din Baia Mare, iar in perioada 1993-1997 a studiat filozofia si teologia la Roma. Intre 1997-200 face la Roma studii de specializare (master), iar intre 2001-2002 urmeaza cursuri doctorale la Institutul San Anselmo tot din Roma.

PS Vasile a fost hirotonit preot in august 1996, iar episcop pe data 16 decembrie 2007 in catedrala Blajului. In cadrul aceleiasi ceremonii a fost hirotonit episcop si PS Mihai Fratila, actualmente episcop vicar de Bucuresti.

La momentul respectiv, alaturi de PS Mihai, PS Vasile Bizau a fost cel mai tanar episcop din intreaga Biserica Catolica de pe glob.

Reactii

"Dupa ce a plecat la Tatal Preasfintitul Ioan Sisestean, iata ca avem un episcop tanar, format dupa perioada comunista. A inceput teologia aici, la Baia Mare, dupa care a continuat la Roma, cu studii in teologie. E un om cu o viata spirituala deosebita, pentru ca l-am cunoscut", a declarat preotul Stefan Dunca, parohul din Giulesti, citat de site-ul www.emm.ro.

"Pentru noi e foarte important, mai ales ca e de la noi, din comuna Dragomiresti, si suntem foarte mandri si cei mai fericiti din lume", a spus o batrana din Dragomiresti, citata de www.emm.ro.

Parintele Mihai Grigor, preot greco-catolic in Sapanta, a spus pentru greco-catolica.org: "Inscaunarea PS Vasile ca episcop de Maramures a fost o manifestare de comuniune, disciplina si seriozitate din partea tuturor credinciosilor si preotilor. Se putea citit bucuria, entuziasmul si emotia pe fetele tuturor participantilor.

Pot sa spun ca am trait si eu alaturi de PS Vasile si toti cei prezenti fiecare emotie. Cand PF Lucian a intrebat “Vrednic este?”, poporul a raspuns atat de tare incat cred ca s-a auzit la cateva strazi ca “Vrednic este”. Parca am retrait emotiile de la hirotonirea mea. A fost ceva memorabil si de neuitat.

Referitor la discursului noului nostru episcop, acesta a fost pe cat de impresionant pe atat de emotionant. PS Vasile si-a inceput discursul cu un protest foarte clar pentru ca pana in prezent nu ne-a fost retrocedata catedrala episcopala din Baia Mare. A spus apoi ca episcopia e casa tuturor, si ca va avea mereu usa deschisa. A vorbit apoi despre comuniune, despre unitate, despre activitatea pastorala pe care trebuie sa o intreprindem cu totii.

Toti credinciosii cu care am fost prezent din parohie au fost extaziati de-a dreptul si au ramas profund impresionati. Nu credeau ca vor putea sa vada atatia mii de credinciosi si sute de preoti greco-catolici adunati la un loc. A fost un eveniment istoric pentru episcopia noastra care va ramane viu in memoria si inimile noastre."

Parintele Calin Hosu, preot greco-catolic in Breb si Budesti, a spus pentru greco-catolica.org: "Sala sporturilor a fost arhiplina. Au fost cateva mii de oameni. Celebrarea si organizarea au fost deosebite.

Noul episcop cred ca va fi un episcop deschis dialogului, dar care va lupta mult pentru drepturile Bisericii Greco-Catolice. A amintit foarte frumos ca inscaunarea trebuia sa se faca in Catedrala. Oamenii si-au pus mari sperante in el.

Credinciosii cu care am fost prezent spuneau ca avem un episcop tanar, foarte bine pregatit, capabil pentru noua misiune si de la care asteptarile sunt foarte mari.

Batranii care au participat au fost foarte impresionati, spunand ca poate nu vor mai avea ocazia sa participe la un astfel de eveniment. S-au simtit impliniti. Stiu sigur acest lucru pentru ca am calatorit impreuna ei, cantand cantece de procesiune impreuna si recitand Rozarul."

Credinciosul greco-catolic Mihai Pop din Breb a spus ca “ar fi fost mai bine ca inscaunarea sa fi fost in catedrala". Acesta a venit cu o cunostinta ortodoxa care "a fost impresionata si multumita ca a participat la acest eveniment".

Gheorghe Pop din Breb a spus: "Atata lume nu am avut ocazia sa vad niciodata in viata mea adunata la o Liturghie."

Preot Florin Ghiulai din parohia Sanlazar, judetul Bihor, prezent si el la eveniment, a spus pentru greco-catolica.org: "Evenimentul de la Baia Mare a fost prima intronizare de episcop la care am participat. A fost foarte frumos, iar organizarea a fost excelenta. Sala sporturilor a fost umpluta pana la refuz, iar multi oameni au stat si afara nemaiavand locuri in sala. Se vedea pe chipul oamenilor ca sunt incantanti si fericiti.

Dintre oficialitati, m-a impresionat in mod special discursul primarului din Baia Mare, care a dat dovada ca isi cunoaste cetatenii, istoria si traditiile.

De asemenea, PS Vasile a rostit un discurs frumos, si a specificat in el datoriile pe care le are un episcop, spunand ca se va stradui sa le urmeze cu rigurozitate si sfintenie."

Anamaria Boiciuc, sotia preotului greco-catolic din Poienile de sub Munte, a spus pentru greco-catolica.org: "Am participat la acest eveniment cu peste 50 de credinciosi din parohia noastra, majoritatea imbracati in straie populare, si am mers impreuna cu ei in procesiune. A fost in moment inaltator, iar lume a fost foarte multa.

Credinciosii cu care am participat au fost foarte incantati. O credincioasa mi-a spus ca nu a vazut in viata ei atatia preoti si persoane consacrate la un loc.

In timpul procesiunii am mers cu praporii si am cantac cantece religioase in limba ucraineana. Patru dintre copiii nostri au mers in procesiune alaturi de episcopi.

In timpul Liturghiei, la recitarea rugaciunii Tatal Nostru, am simtit ca ne unim cu totii in rugaciune pentru noul nostru Ierarh al Eparhiei de Maramures.

Despre noul episcop am numai cuvinte de lauda. Am simtit o caldura extraordinara din partea Presfintitului, care la un moment dat a spus in predica ca episcopia este casa fiecaruia si ca acolo vom gasi mereu un tata care sa ne indrume.

A mai spus ca ar fi fost frumos daca inscaunarea ar fi avut loc in Catedrala greco-catolica din Baia Mare, inca neretrocedata.

Ne bucuram sa avem un episcop tanar care provine din Maramures, si astfel cunoaste obiceiurile si oamenii pe care ii va pastori.

A fost un eveniment unic in viata si Biserica noastra."


Despre catedrala greco-catolica "Adormirea Maicii Domnului" din Baia Mare

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare a fost construita de credinciosii greco-catolici din Baia Mare intre anii 1905-1911. Edificiul este declarat monument istoric, alaturi de palatul episcopal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramure? ?i fosta ?coala confesionala (in prezent ?c. Gen. nr. 2), toate situate pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare.

In anul 1948, odata cu desfiin?area Bisericii Greco-Catolice, re?edin?a episcopala greco-catolica din Baia Mare a fost transformata de autorita?ile comuniste in intreprindere de tricotaje, iar catedrala greco-catolica a fost atribuita unei parohii ortodoxe, care o folose?te ca biserica parohiala in pofida revendicarii laca?ului de catre proprietarul tabular.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare se numara intre ultimele doua catedrale greco-catolice neretrocedate pana in prezent, alaturi de Catedrala Episcopala din Gherla.

Episcop Ioan Sisestean a solicitat in repetate randuri retrocedarea catedralei greco-catolice din Baia Mare, lucru care nu s-a intamplat.

Pr. Cristian Terhes, administrator al Misiunii "Sf. Ioan Botezatorul" din Tustin, California, si Presedinte al Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite, a mentionat intr-un articol publicat in Clipa dorinta manifestata in repetate randuri de PS Ioan Sisestean de a intra in catedrala episcopala din Baia Mare.

"Doua lucruri as dori sa le vad realizate inainte de a muri: retrocedarea catedralei greco-catolice din Baia Mare si intrarea credinciosilor greco-catolici in biserica din Sisesti”, a spus PS Ioan Sisestean citat de Pr. Terhes.

PS Ioan Sisestean a murit pe data de 12 aprilie 2011 fara sa isi vada visul implinit cu ochii. 

"Mentionarea Catedralei greco-catolice neretrocedate in discursul Preasfintitului Vasile este un semn ca visul precedentului episcop greco-catolic de Maramures va cauta sa fie implinit de tanarul nou episcop care i-a luat locul. Retrocedarea Catedralei greco-catolice din Baia Mare ar fi un gest firesc de reparare a unui abuz si nedreptati din perioada comunista care e perpetuata si astazi", a spus Pr. Terhes.

# # #

Pentru mai multe fotografii de la eveniment:

https://picasaweb.google.com/media.cluj/InscaunareaNouluiEpiscopDeMaramuresPSVasileBizau

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772192