Home : Stiri : 2011-07-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pe Patriarhul Daniel il doare la basca de abuzurile subordonatilor sai

20.07.2011, Pesceana, VL - Greco-Catolica.org Afisari: 9417   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Cazul Pesceana se dovedeste a fi un veritabil cerc vicios: unii dintre cei care ar trebui sa vegheze la rezolvarea conflictului de aici nu isi fac datoria. Mai multi reprezentanti ai BOR, de la nivele ierarhice diferite, au terorizat familia unui greco-catolic din localitate, si inainte de moartea acestuia dar mai ales dupa, incercand sa ii forteze pe oameni sa isi ingoape ruda dupa ritul ortodox. Acestia nu au cedat, s-a ajuns la scandal, politia a intervenit initial pentru a sugera acelasi lucru familiei: sa renunte la credinta lor pentru a fi liniste. Apoi, dupa ce mai multi reprezentanti ai Politiei Dragasani s-au aflat la dispozitiv in cimitir, in timpul inmormantarii, unul dintre acestia a bruscat nepoata decedatului, si verbal si fizic.

Maine, 21 iulie, va avea loc parastasul greco-catolicului Nicolae Spataru. Nepoata lui, Adriana Duta, ne spune ca nu doreste decat liniste. Dar ortodocsii din localitate deja au amenintat-o ca vor sa ii scoata bunicul din mormant. Intre timp, Adriana Duta a redactat o scrisoare pentru patriarhul Daniel Ciobotea, care conduce Biserica Ortodoxa Romana, solicitand scuze pentru felul in care mai multi reprezentanti ai BOR din zona, de la Protopopiatul Dragasani si de la Arhiepiscopia Ramnicului au inteles sa isi faca datoria de preoti si oameni, amenintand-o, santajand-o, afurisind-o.

Pentru a afla cum se vede aceasta problema, cu o zi inainte de parastasul unui om a carui familie nu si-ar fi dorit decat sa isi jeleasca si ingroape ruda draga in liniste si decenta, am discutat cu cativa dintre cei care au avut si au legatura cu acest caz sau care ar fi trebuit sa aiba.

Am sunat la Inspectoratul de Politie Dragasani pentru a il contacta pe comisarul de politie Nicolae Borta, ni s-a spus ca e la o sedinta in Valcea. Cand, totusi, am reusit sa vorbim cu el, comisarul ne-a spus ca el nu a sesizat nereguli la inmormantare dar ca nu era singurul “in dispozitiv”. Nu a sesizat nici ca Adriana Duta a fost imbrancita de catre colegul care venise cu ei dar a explicat ca el si ceilalti politisti au avut de acoperit o zona mai mare in cimitir. L-am intrebat daca Politia Dragasani este pregatita sa asigure ordinea manie, in Pesceana, date fiind amenintarile despre care vorbea familia decedatului. Comisarul ne-a spus ca nu stie, pentru ca e liber. Cu o jumatate de ora inainte era la sedinta in Valcea, dupa spusa colegului sau…

Fapta judecata de faptuitor, la ortodocsi...

Am sunat si la purtatorul de cuvant al patriarhiei Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, pentru a il intreba despre scrisoarea trimisa de catre Adriana Duta patriarhului si despre cum gestioneaza BOR un astfel de caz. Parintele Stoica ne-a spus ca nu are cunostinta de caz si nici de scrisoare. Dar ca aceasta a fost trimisa Arhipiscopiei Ramnicului, pentru ca asa se procedeaza in asemenea situatii. “Noi nu putem cerceta un caz care nu e legat de activitatea noastra”. I-am reamintit ca este vorba despre un caz care deja a fost gestionat prost de catre reprezentantii arhiepiscopiei si ca scrisoarea i-a fost adresata patriarhului. Parintele Stoica ne-a confirmat ca nu va exista un raspuns din partea patriarhului, in ciuda acestor argumente: “Intram intr-o discutie ce nu se termina. Sunt sute, mii de scrisori adresate parintelui patriarh, nu ne putem ocupa de ele. Ele se trimit la eparhiile de care tin problemele”. Asadar, nu este timp pentru cercetarea unui abuz iar judecarea sa este trimisa faptuitorului…

Din partea institutiei prefectului de Valcea ni s-a confirmat ca situatia de la Pesceana si felul in care a intervenit politia din Draganesti vor fi analizate si vom primi un punct de vedere din partea prefectului Petre Ungureanu.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie din Valcea, subcomisarul Emilian Musulete, ne-a prezentat punctul de vedere al institutiei pe care o reptrezinta: “Dupa materialele de presa pe care ni le-ati prezentat, si pentru care va multumim, noi ne-am sesizat si se va dispune, prin control intern, cercetarea felului in care s-a actionat in situatia din Pesceana, in cazul lui Mihai Enea, adjunctul sefului Politiei Dragasani, dar si al celorlalti politisti implicati –vom vedea dupa ancheta de se fac vinovati sau nu”.

Un protopop ce nu stie cum se "impart" catolicii?

Un raspuns interesant, insa, a venit din partea protopopului ortodox de Dragasani, Iulian Madalin Busaga. Am vrut sa stim cum s-a ajuns la situatia ca un preot subordonat lui face asemenea presiuni asupra unei familii care nu se afla in parohia sa, recurgand chiar la blesteme si afurisenii. Parintele Busaga l-a luat pe “nu”, consecvent, in brate, trecand chiar si de lipsa de logica. Spunand de afurisenii, protopopul a raspuns rapid: “Nu este adevarat, nu a spus asa ceva”. L-am intrebat de unde stie asta cu atata siguranta. Ne-a raspuns: “Pentru ca acest lucru nu are fundament”. Si a continuat: “Lucrurile acolo sunt foarte simple. Omul a murit, nu s-a opus nimeni, nu a fost nici o problema cu inmormantarea”. L-am intrebat cum de a fost politia acolo, in atare situatie, si ce stie el ca s-a consemnat. Ne-a spus sa luam legatura cu Arhiepiscopia Valcei pentru detalii. Atata doar ca la arhiepiscopie nu functioneaza nici un telefon. Protopopul ne-a adus aminte ca azi e sarbatoare (totusi asta poate insemna cel mult un telefon care suna si la care nu raspunde nimeni, nu toate numerele defecte).

O ultima curiozitate pentru protopop: l-am intrebat cum se face ca, dupa replica Adrianei Duta, el insusi a fost de acord ca hotararea judecatoreasca pe care o are familia decedatului, ca cimitirul poate fi folosit de catolici e valida ca, dupa o zi, sa spuna ca nu e valida, dat fiind ca acolo scrie “catolici” si nu “greco-catolici”. Te astepti de la un protopop sa aiba scoala, sa stie ca ramura mare, generala, este “catolici” si ca acesta nu e un cuvant care denomineaza romano-catolicii, in tara asta. Vadit indispus, parintele Busaga raspunde: Dumneavoastra sunteti total dezinformata!”. Nu doreste sa raspunda la intrebare desi il vizeaza direct, saluta si inchide. Dreptate ortodoxa…

Ramona Balutescu

# # #

Citeste si:

Scrisoarea de protest catre Patriarhul Daniel a lui Adriana Duta

Interviu cu Adriana Duta

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772485