Home : Stiri : 2005-01-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Numirea la Culte a unui om supus Patriarhiei ar fi o greseala

24.01.2005, Bucuresti, RO - Romania-Libera.ro Afisari: 3095   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Pentru ocuparea locului vacant la Secretariatul de Stat pentru Culte, ca si in cazul celorlalte secretariate de stat, unde locurile n-au fost ocupate, se vehiculeaza mai multe nume. Ramas in afara atentiei presei de 15 ani incoace, Secretariatul de Stat pentru Culte a fost subordonat intereselor imediate ale BOR, astfel incat preotii si teologii ortodocsi promovati in functie n-au reusit pana acum sa finalizeze atat de mult-intarziata Lege a Cultelor, confesiunile din Romania activand inca dupa o lege comunista din... 1948. Caz unic, probabil, in toata Europa de Est, daca nu cumva in lume! Numirea noului secretar de stat pentru Culte trebuie sa se faca in interesul democratizarii societatii romanesti, cu toata atentia, pentru a se recupera intarzierile cu care este datoare institutia si a o alinia la standardele europene, in domeniul delicat al drepturilor si libertatilor religioase.

Ce credibilitate si echidistanta fata de cultele legal admise in Romania putea sa aiba un secretar de stat care era, in paralel, profesor la o facultate de Teologie ortodoxa, cu functii administrative in arhiepiscopia locului? Facultatile de Teologie au dubla subordonare, fata de Universitatea din care fac parte si fata de Patriarhia Romana. Un lector la Teologia din Bucuresti, de exemplu, il are ca sef nu doar pe rectorul Universitatii, ci si pe patriarhul Teoctist, de care depinde obtinerea gradului didactic de conferentiar sau de profesor, cat si numirea in functiile de sef de catedra, prodecan, decan etc. Toate acestea nu se pot obtine fara "binecuvantarea" chiriarhului locului. In 1998, dupa ancheta noastra asupra admiterii frauduloase de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, fostul decan a fost schimbat de patriarhul Teoctist, care i-a interzis sa mai candideze in viitor pentru aceasta functie. Iata un exemplu clar de ascultare pe linie confesionala. In plus, majoritatea profesorilor de la Teologie sunt hirotoniti ca preoti si au parohii, subordonarea lor fata de Patriarhie fiind dubla.

Numirea la Culte a unui om subordonat ierarhic Patriarhiei Romane ar fi o greseala, stiindu-se ca patriarhul Teoctist a facut de-a lungul anilor gesturi profund antidemocratice, impotriva sensului sanatos in care evolueaza societatea romaneasca: a cerut oficial blocarea accesului public la dosarele de Securitate ale clericilor, a solicitat anularea ordonantei care permite (foarte tarziu) accesul constitutional al unui cult la justitie, a cerut Ministerului Justitiei sa intervina in procese in favoarea BOR etc. Sunt destui tineri inteligenti in Romania, cu credinta in inima, afirmati in climatul de libertate si democratie de dupa 1989. Un bun exemplu, pe langa cele vehiculate, ar fi cel al lui Alexandru Paleologu, carturar stralucit, provenind dintr-o familie cu traditii ortodoxe afirmate si orientare politica sanatoasa, editorialist remarcabil. Ar fi o pierdere ca un asemenea tanar exceptional sa nu fie disponibil sau sa nu-l intereseze pur si simplu functiile administrative.

Un articol de Ion Zubascu
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772339