Home : Stiri : 2010-07-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: La Bocsa greco-catolicii ii lasa pe ortodocsi sa celebreze alternativ in biserica greco-catolica retrocedata

02.07.2010, Bocsa, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5054   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Bocsa, Salaj
Biserica greco-catolica din Bocsa, Salaj

Episcopia Greco-Catolica Oradea
Parohia Bocsa, Salaj

2 iulie 2010

COMUNICAT

Biserica din Bocsa a fost retrocedata greco-catolicilor
Greco-catolicii ii lasa pe ortodocsi sa celebreze alternativ in biserica greco-catolica

In urma unei executari silite, in dimineata zilei de 1 iulie 2010, Parohia Greco-Catolica Bocsa (SJ) a reintrat in deplina posesie a bisericii greco-catolice din localitate. Executarea a avut loc cu ajutorul jandarmeriei, desi exista o sentinta definitiva si irevocabila care obliga Parohia Ortodoxa sa restituie biserica in deplina posesie si proprietate Parohiei Greco-Catolice ca proprietar de drept. Recursul la instanta si executarea silita s-au datorat faptului ca, in prealabil, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au refuzat propunerile de colaborare cu partea greco-catolica.

Biserica greco-catolica din localitate a fost confiscata de comunisti in 1948 si data in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa reinfiintarea Parohiei Greco-Catolice din Bocsa, dupa 1989, aceasta a solicitat de mai multe ori sa foloseasca biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxa.

Celebrarea alternativa in lacasurile de cult greco-catolice confiscate de comunisti este o solutie practica propusa de Biserica Greco-Catolica, astfel incat nici o comunitate religioasa – ortodoxa si greco-catolica – sa nu se roage in locuri improprii. In cazul Bocsa, de la reinfiintare, Parohia Greco-Catolica si-a celebrat serviciile religioase intr-o capela improvizata.

Dupa decizia definitiva si irevocabila, Parohia Greco-Catolica Bocsa a propus din nou, in luna mai 2010, partii ortodoxe celebrarea alternativa in biserica greco-catolica. Propunerea a fost respinsa iar pe motiv ca “biserica este a majoritatii”. In consecinta, greco-catolicii au apelat la executarea silita pentru a intra in propria biserica.

Odata intrata in posesia bisericii, Parohia Greco-Catolica Bocsa, asa cum a promis, a reafirmat disponibilitatea de a-si oferi lacasul de cult, pentru celebrari alternative, comunitatii ortodoxe. De data aceasta propunerea greco-catolica a fost acceptatea de reprezentantii Bisericii Ortodoxe. Astfel, in decursul zilei de 1 iulie 2010, in cadrul unei intalniri la sediul Prefecturii Salaj, Parohia Ortodoxa Bocsa a semnat un protocol cu Parohia Greco-Catolica pentru folosirea alternativa a bisericii greco-catolice din localitate.

Protocolul prevede, printre altele, timpii de folosire a bisericii, impartirea cheltuielilor de intretinere, folosirea obiectelor de cult, si e valabil 30 de zile. In aceasta perioada, Parohia Ortodoxa s-a angajat ca va retrage procesul prin care solicita 600.000 RON ca despagubiri pentru investitiile facute in biserica. Dupa cele 30 de zile se va semna un nou protocol, pentru o perioada mai lunga, in fata notarului.

Consideram ca, prin retrocedarea bisericii greco-catolice din Bocsa proprietarului de drept, s-a facut un act de reparare a nedreptatii comise in 1948 de regimul comunist impotriva Bisericii Greco-Catolice, nedreptate care a afectat si comunitatea greco-catolica din aceasta localitate. In acelasi timp, prin folosirea alternativa a lacasului de cult greco-catolic, credinciosii ortodocsi din Bocsa vor putea continua sa aduca, dupa propria constiinta, lauda lui Dumnezeu intr-un loc potrivit pentru celebrarea serviciilor divine.

Credem ca o astfel de atitudine frateasca, de respect si considerare fata de nevoile pastorale ale celuilalt, e benefica pentru toti si e o marturie vie ca ortodocsii si greco-catolicii pot trai in buna convietuire unii cu altii. Speram ca acest caz sa fie luat ca exemplu de solutionare practica, in favoarea tuturor, in atatea alte cazuri in care greco-catolicilor li se refuza accesul in biserica confiscata, fiind obligati de situatie sa se roage afara, sub cerul liber, in capele improvizate sau in alte locuri improprii.

Duminica, 4 iulie 2010, va avea loc prima Liturghie greco-catolica in biserica din Bocsa dupa 62 de ani.

Parohia Greco-Catolica Bocsa

Comentarii
03.07.2010 multumesc de Ciprian Hangan
Eu sunt ortodox, taranist manist, nascut in 1962 in Dobrogea. Multumesc pentru acesta stire importanta, iata ca uzurpatorii, acum in ultimul ceas dau inapoi, era si timpul ! Macar in ultimul ceas, situatia sa ne prinda pe vechile locuri, stiu ca treaba asta este inca din vremea Brancoveanului, care a colaborat, sprijinit, favorizat indirect la realizarea Uniatiei, si nu numai el, care pentru lucrul asta a si sfarsit decapitat de turci. Doamne ajuta ! Dumnezeu sa ii pomeneasca in Altarul lui vesnic pe Iuliu Maniu, Corneliu Coposu si ceilalti impreuna cu ei, mai ales pe luptatorul in pustia in care se va retrage capitala Romaniei, in Muntii Fagarasului, pe Ion Gavrila Ogoranu si cei impreuna cu el, si pe toti ortodocsii care iubesc cauza adevarata crestina si a Caesarului.
05.07.2010 brancoveanul de maximus
e bine ca un ciprian hangan STIE de ce a sfarsit Constantin Brancoveanu Voevod ca martir al ortodoxiei in fata `` califului drept credinciosilor`` de la stambul. eu credeam ca acel tragic si exemplar sfarsit a fost spre slava Lui Dumnezeu. ca daca se turceau Brancoveanu si ai lui , nu mai vorbeam azi de asa zisa osanda `` binemeritata`` ci de lasitatea si josnicia neamului nostru,a carui voevod,de fata cu tot corpul diplomatic de la stambul s-a facut mahomedan sa-si scape viata ticaloasa.
dar romanii,ca de obicei,sunt gata sa-si injoseasca eroii si sfintii. poate de asta am si ajuns unde am ajuns,cetatene ciprian hangan
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772163