Home : Stiri : 2010-05-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Bocsa (SJ) reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane refuza slujirea alternativa in biserica castigata de greco-catolici

20.05.2010, Bocsa, SJ - Greco-Catolica.org Afisari: 9368   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Bocsa, Salaj
Biserica greco-catolica din Bocsa, Salaj

Episcopia Greco-Catolica Oradea
Protopopiatul Zalau
Parohia Bocsa

Nr. 9 / 19.05.2010

 

COMUNICAT

La Bocsa (SJ)
reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane
refuza slujirea alternativa
in biserica castigata de greco-catolici

In data de 19 mai 2010, incepand cu orele 10:00, in sediul Primariei din comuna Bocsa, jud. Salaj, a avut loc a doua intalnire dintre reprezentantii Parohiei greco-catolice si ortodoxe din localitate.

Scopul intalnirii l-a reprezentat gasirea unei solutii practice in vederea predarii in deplina proprietate si posesie a bisericii greco-catolice din comuna proprietarului de drept inscris in Cartea Funciara, Parohia greco-catolica Bocsa. Biserica cu hramul Sf. Fecioara si Dreptul Simon din Bocsa a fost construita de cultul greco-catolic intre anii 1937-1943, iar in anul 1948 a fost confiscata de comunisti si data Bisericii Ortodoxe Romane, in posesia careia se afla si in prezent.

Dupa peste trei ani de procese, instantele de judecata au decis, prin hotarari definitive si irevocabile ale Curtii de Apel Cluj si Inaltei Curti de Casatie si Justitie Bucuresti, ca biserica greco-catolica din Bocsa sa reintre in proprietatea Parohiei greco-catolice Bocsa.

In cadrul intalnirii comune de astazi, la fel ca si la intalnirea precedenta de luni, Parohia greco-catolica – ca proprietar de drept – a oferit lacasul de cult greco-catolic Parohiei ortodoxe pentru celebrari alternative, astfel incat nici o comunitate religioasa sa nu se roage afara sau in locuri improprii. Celebrarea alternativa in acelasi lacas de cult este o solutie practica acceptata de Biserica Ortodoxa Romana in Vestul Europei, acolo unde Biserica Catolica ii pune la dispozitie sute de biserici ca romanii ortodocsi sa aiba unde se ruga. Si in Romania exista mai multe localitati unde, din lipsa unui lacas de cult ortodox, Biserica Greco-Catolica pune la dispozitia comunitatilor ortodoxe bisericile greco-catolice pentru celebrari alternative.

Din pacate, propunerea prezentata de Parohia greco-catolica Bocsa nu a fost acceptata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, acestia propunand in schimb partii greco-catolice alte „solutii”, cum ar fi ca greco-catolicii sa isi construiasca o noua biserica. Refuzul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane a avut ca baza argumentul ca biserica greco-catolica din Bocsa trebuie sa fie a comunitatii religioase cu cei mai multi membri.

Parohia greco-catolica Bocsa isi exprima regretul ca Biserica Ortodoxa Romana nu a acceptat aceasta solutie practica, si in consecinta va solicita executarea silita a hotararii judecatoresti pentru a intra in posesia bisericii greco-catolice din localitate.

Mentionam ca, de la reinfiintarea Parohiei greco-catolice Bocsa, aceasta isi tine serviciile religioase intr-o sala improvizata pusa la dispozitie de Muzeul Simion Barnutiu. In toata aceasta perioada, orice incercare de colaborare cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane pentru a folosi alternativ lacasul de cult greco-catolic a fost sortita esecului.

Considerand instigarile pe care unii reprezentanti locali si ai Bisericii Ortodoxe Romane le fac pentru a incita oamenii la actiuni antisociale, facem pe aceasta cale apel la toate autoritatile statului pentru a pastra ordinea in localitate si a aplica legea.
 
Pr. paroh Alexandru – Adrian Fit
Telefon: 0762268173
Email: pr.alexfit@gmail.com

* * *

Documente:
- Comunicatul Parohiei Greco-Catolica Bocsa in original
- Comunicat - La Bocsa (SJ) reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane refuza slujirea alternativa in biserica castigata de greco-catolici - egco.ro

Cazul in presa salajeana:
- Revendicare cu scandal (Salajeanul)
- La Bocsa, lucrul dracului in casa popii (Magazin Salajean)
- Greco-catolicii din Bocsa ii ameninta pe ortodocsi cu executarea silit (Graiul Salajului)

Comentarii
20.05.2010 rugaciune de Doina
Parinte,cu tristete in suflet,ma alatur enoriasilor dvs.in rugaciunile zilnice,Dumnezeu cel bun sigur ne va asculta intr-o zi !Si umilintele pe care le traim sunt tot spre Gloria Tatalui Ceresc-altfel cum le-am suporta?
20.05.2010 hotarare judecatoreasca ! de Dr.Dorin Domuta
cred ca suntem singura tara din UE unde o hotarare judecatoreasca nu este respectata, cu acordul tacit al autoritatilor.daca nu puteti obtine executarea silita, singura posibilitate ramane sa va adresati Uniunii Europene!
24.05.2010 biserica ortodoxe refuza dreptul de françoise Conac
Asta e foarte triste si greu de inteles intro tara apartinind la UE.
22.06.2010 stupoare de Necula Valentin
Asi dori sa-i pot intrba pe reprezentantii bisericii ortodoxe,,,Cum ramane cu porunca ce spune; SA NU RAVNESTI DIN CE ESTE AL ALTUIA!Oare au uitat ,,cinstitele" fete bisericesti ca buna intelegere si milostenia alaturi de dragostea fata de aproape ,fac parte din invatatura pe care o predica si pe care tocmai ei nu o respecta. Si in plus biserica unita vine sa reintregeasca biserica lui HRISTOS, dinainte de marea schisma din 1054, fiind o singura biserica.La care am putea sa le aducem aminte de de rolul bisericii unite, pentru unitatea romanilor din ardeal si de ce au facut reprezentantii SCOLII ARDELENE, in acest sens. Cum poti oare sa raspunzi mainii intinse, cu ura? Cred ca in acest caz biserica ortodoxa , ar trebui sa construiasca o alta biserica ,cladire, si sa restituie ce nu le apartine.
04.07.2010 draga Necula Valentin de crestin ortodox
ti-am citit comentariul si in mare parte ai dreptate,dar in toti acesti ani(cam 25)cat timp biserica a fost confiscata si data in folosinta ortodocsilor cine au fost aceia care au ingrijit-o si au intretinut-o?ortodocsii,nu? dar fiind a greco-catolicilor si respectand porunca a10a care spune sa nu ravnim lucrurile aproapelui nostru,ar fi foarte corect ca ortodocsii sa le predea biserica.dar ar mai fi o varianta(in cazul in care ar binevoi greco catolicii).iata care este aceasta:avand in vedere numarul mic al greco catolicilor din sat vreo 10 15,sa pastreze ortodocsii biserica (pentru ca sunt vreo 700-800 de persoane)si sa-i despagubeasca pe greco catolici sau sa le construiasca o biserica frumoasa in care sa le placa si astfel sa se instaureze mult dorita pace peste sat.dar cred ca parerea mea cuprinde mai mult vise decat realitate,si asa ceva este cam imposibil,dar totusi era un plan relativ bun
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772119