Home : Stiri : 2010-04-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica greco-catolica Sfanta Maria Regina Pacii din Timisoara, incercata iar

28.04.2010, Timisoara - Greco-Catolica.org Afisari: 10455   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Greco-Catolica "Sf. Maria Regina Pacii" din Timisoara incendiata
Biserica Greco-Catolica "Sf. Maria Regina Pacii" din Timisoara incendiata

Pe langa ca in Romania nu mai mira pe nimeni sa auzi ca bisericile greco-catolice sunt daramate de catre ortodocsi, paleta de evenimente care le ameninta devine mai larga. Acum cateva zile, biserica Sfanta Maria Regina Pacii din Timisoara, singurul lacas din Timisoara deschis non-stop credinciosilor, prin capela sa, a fost aproape de un incendiu. Persoane inca neidentificate au dat foc unor presuri si portii de la intrarea in biserica.

Se intampla chiar in noaptea de dinaintea Sarbatoririi Sfantului Gheorghe. Pe la 2-3 noaptea, cineva a aruncat cu benzina pe presuri si pe poarta. Flacarile au fost remarcate de catre vecinii bisericii, care s-au grabit sa le stinga si au alertat pompierii. Focul a fost stins repede. Ramane, insa, de vazut cine a recurs la un asemenea gest, si, mai ales, de ce. Supozitii sunt mai multe.

Cum aceasta este biserica unde s-a impartasit, alaturi de greco-catolici, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si cum de curand Timisoara a fost vizitata de catre nuntiul papal, Excelenta Sa arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano, unii credinciosi spun ca actul criminal ar fi putut fi asociat cu “ortodocsii duri”, sau chiar cu Noua Dreapta.

Aflat la popul opus, pr. paroh Ioan Chisarau crede ca n-ar fi vorba de „prea multa credinta”, ci de prea putina, suspectand reprezentanti ai curentului satanist ca i-ar fi pus foc la usa bisericii.

Pe langa ce cred unii si altii, faptele spun ca se intampla ceva mai aparte la biserica Sfanta Maria Regina Pacii, care atrage raufacatorii mai mult decat alte biserici din oras. Facand o vizita aici, am aflat si ca steagurile care exista la intrarea in biserica au fost tinta unor indivizi si ei ramasi necunoscuti, si asta nu o singura data: in urma cu un an a fost rupt steagul papal, adica exact cel la care se ajunge cel mai greu, din grupul celor trei existente la intrare, ceea ce dovedeste o intentie clara impotriva specificului bisericii. Acum patru luni a fost rupt si steagul Uniunii Europene, adica cel mai usor de apucat.

In fata bisericii inca se afla presurile arse, asteptand sa fie ridicate de catre gunoieri, intr-o stiva de langa containerul de gunoi. Ele pastreaza miros de benzina, substanta cu care au fost udate pentru a li se da foc. Acest lucru exclude ipoteza ca vreun boschetar sau etilic ar fi dat foc, intr-un moment de ratacire, usilor bisericii – ei nu umbla cu sticle cu benzina la ei. Este vorba despre un gest premeditat, in mod cert. De alminteri, se asteapta concluzii si de la politie, care a ajuns repede la biserica, pentru a ridica probe.

Parintele Chisarau are o explicatie pentru incercarile prin care trece biserica pe care o conduce: „Acolo unde oamenii se pun pe genunchi si nu mimeaza rugaciunea ci chiar o practica, acolo unde se crede cu adevarat in ce a promis Isus, acolo unde preotii cred in misiunea lor de a predica Evanghelia, a vindeca bolnavii si a scoate demonii, acolo e firesc sa fie mai atacati”. Preotul paroh ne-a spus ca, la aceasta biserica, au loc zilnic trei ore de rugaciune, joi se fac si rugaciuni de eliberare si de dezlegare si jos, in capela, se face adoratie euharistica perpetua, ceea ce inseamna ca este mereu cineva acolo. Cu toate acestea, cei care erau in noaptea cu focul acolo nu au auzit ce se intampla sus, fiind „intre ture”, adica dupa ce se schimbasera persoanele care fusesera anterior in capela, inainte de izbucnirea incendiului.

Credinciosii de la aceasta biserica spun ca nu se vor lasa intimidati de actele criminale, vor continua sa vina la slujbe si la adoratia euharistica si ca nu se simt amenintati. Totusi, pentru binele tuturor, preotul paroha a fost invitat la un dialog cu primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, pentru a se vedea ce masuri se impun a fi luate pentru ca astfel de incidente, precum cel din 23 aprilie, sa nu mai aiba loc.

Preotul Ioan Chisarau ne-a vorbit si despre faptul ca la aceasta biserica vin pentru un moment de reculegere si ortodocsi, si catolici, si protestanti sau neoprotestanti. Si ca este o biserica deschisa oricui are nevoie de un moment de apropiere cu divinitatea. De asemenea, preotul ne-a spus ca parohia lui este una foarte activa in ceea ce priveste stoparea avorturilor in Timisoara: „De sapte ani, in fiecare sambata, dupa liturghie, mergem in fata cabinetelor de ginecologie unde se practica avorturi si ne rugam in liniste”. Preotul spune ca, in ultimii ani, numarul de nasteri din oras a crescut si ca se poate presupune ca si actiunile parohiei sale ar putea fi legate de acest lucru.

Dupa toate acestea, se pune intrebarea care dintre actiunile credinciosilor din biserica Sfanta Maria Regina Pacii au deranjat cel mai mult, si, mai ales, pe cine, pentru ca raspunsul la aceste intrebari ne-ar ajuta sa stim si daca „seria neagra” va continua.

Ramona Balutescu

*  *  *

Alte articole pe aceeasi tema:
Biserica greco-catolica "Sf. Maria Regina Pacii" din Timisoara incendiata intentionat

Comentarii
29.04.2010 biserica greco-catolica incendiata de Mihai
felicitari autoarei pentru articol. ca intotdeauna, articolul e scris la subiect.

mai mult ca sigur biserica a fost aprinsa de ortodocsi. ce sa fi avut satanistii cu steagurile?

am vazut in poze ca sticla de platic era pe scarile care coboara la subsol. va dati seama daca se punea foc pe scari, astfel incat cei care se rugau la subsol sa nu poata iesi afara?

satanistii ar fi manjit peretii sau usile cu rahat, nu sa dea foc bisericii. actiunea poarta marca ortodoxa 100%.
07.05.2010 Victimele extremismului ortodocsilor fundamentalisti! de Vranceanu
Iata pana unde poate merge atitudinea dusmanoasa a extremistilor fundamentalisti din BOR fata de Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, a caror exponent principal este controversatul Bartolomeu de la Cluj!
03.05.2013 biserica incendiata de Iulia
Cunosc aceasta biserica, sunt ortodoxa, am luat parte la multe ore de adoratie perpetua si stiu ca nu avem voie sa invinuim prin presupunere, nu avem voie sa judecam. Prea des si prea sigur se acuza ortodixii la general... De ce? Mai stiu ca trebuie sa ne rugam si pentru vrajmasi - asa Dumnezeu ii va calauzi pe drumul cel bun.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772117