Home : Stiri : 2009-10-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Episcopii catolici din Romania condamna in corpore incitarea la ura interconfesionala si epurarea culturala si religioasa promovata de BOR

08.10.2009 - Greco-Catolica.org Afisari: 11059   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, oferind presei fotografii cu biserici greco-catolice supuse procesului de epurare culturala - © Informatia Zilei
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, oferind presei fotografii cu biserici greco-catolice supuse procesului de epurare culturala - © Informatia Zilei

Intr-un comunicat prezentat publicului pe 7 octombrie 2009, Conferinta Episcopilor Catolici din Romania „a primit cu ingrijorare comunicatul de presa al Patriarhiei Ortodoxe Romane din 29 septembrie 2009, care incita la ura interconfesionala si sustine procesul de epurare culturala si religioasa la care este supusa Biserica Greco-Catolica in Romania”.

In perioada 5-7 octombrie 2009, la Sediul Episcopiei Romano-catolice din Satu Mare, s-a desfasurat sesiunea de toamna a Conferintei Episcopale Catolice Romane, cu participarea episcopilor greco-catolici si romano-catolici din Romania. A luat parte, ca invitat, E.S. Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania.
 
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din Romania si-au exprimat in corpore suportul pentru pozitia exprimata de Biserica Greco-Catolica pe 5 octombrie, in care se condamna intentia Bisericii Ortodoxe Romane de a promova o lege prin care proprietatile greco-catolice confiscate de comunisti in 1948 sa nu mai fie retrocedate Bisericii Greco-Catolice.

La finalul intalnirii episcopilor catolici de la Satu-Mare, in cadrul unei conferite de presa, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a oferit presei cazuri concrete de epurare culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica este supusa in Romania.

Cauza conflictului patrimonial si situatia actuala

In anul 1948 statul comunist a scos in afara legii Biserica Greco-Catolica si i-a confiscat toate proprietatile pe care, in mare parte, le-a transferat in mod abuziv Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, circa 1.5 milioane de credinciosi greco-catolici au fost obligati, prin constrangere si teroare exercitata de autoritatile comuniste, sa treaca la Biserica Ortodoxa, refuzul trecerii fortate fiind pedepsit cu inchisoarea.

Dupa iesirea din catacombe si reintrarea in legalitate a Bisericii Greco-Catolice in 1989, aceasta a incercat sa intre in posesia proprietatilor de care a fost deposedata abuziv de catre statul comunist in 1948.

Desi Biserica Greco-Catolica a facut dovada bunei credinte oferind lacasurile greco-catolice retrocedate pentru celebrari alternative comunitatilor ortodoxe in cazul in care acestea nu dispun de lacas propriu de rugaciune, Biserica Ortodoxa Romana refuza aceasta solutie practica. Mai mult, in unele cazuri aceasta prefera sa demoleze si sa distruga bisericile greco-catolice decat sa le retrocedeze. A se vedea cazurile Sapanta, Badon, Vadul Izei, Ungheni si altele.

Biserica Ortodoxa solicita politicienilor romani, prin intermediul comunicatului din 29 septembrie, initierea unei legi prin care bunurile greco-catolice sa fie impartite intre cele doua culte pe baza „principiului proportionalitatii”: comunitatea religioasa cu cei mai multi membri sa ia totul.

Prin sustinerea acestui principiu neconstitutional, Biserica Ortodoxa nu recunoaste dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice asupra propriilor proprietati

Mai mult, numarul de credinciosi greco-catolici care exista astazi in Romania a fost influentat de 40 de ani de persecutie comunista, la care se adauga 20 de ani in care aceasta comunitate religioasa a fost supusa unui proces de epurare culturala si religioasa in vederea eradicarii prezentei Bisericii Greco-Catolice din viata religioasa romaneasca.

Actiunile de epurare culturala si religioasa variaza de la demolari sau distrugeri de biserici greco-catolice, la hartuirea, intimidarea, amenintarea – chiar cu moartea –, agresiunea fizica a credinciosilor si preotilor greco-catolici. Surse independente, ca Departamentul de Stat al SUA in „International Religious Freedom Report” sau „Human Right Report”, prezinta dataliat aceste abuzuri an de an.

Din cauza faptului ca li se interzice accesul in propriul lacas de cult, multe comunitati greco-catolice din Romania sunt obligate sa isi tina si astazi serviciile religioase afara, in parcuri, cimitire, locuri improvizate sau case particulare. Sute de mii de credinciosi greco-catolici sunt lipsiti in Romania in acest moment de dreptul fundamental al omului sa isi poata manifesta optiunea religioasa in mod liber si fara frica, in conformitate cu propria constiinta.

Tari ca Ucraina sau Cehia, care au fost intr-o situatie similara Romaniei, cauta sa gaseasca solutii legislative reparatorii la nedreptatile facute de regimul comunist.

In Romania, insa, Statul nu isi ia in serios rolul de garant al dreptului de proprietate, lasandu-se santajat de Biserica Ortodoxa care doreste legiferarea abuzurilor comuniste, iar astfel sa legitimeze furtul si crima care au stat in spatele modului cum Biserica Ortodoxa a primit de la comunisti proprietatile greco-catolice.

Comentarii
10.10.2009 Un mare si trist adevar! de Cobzaru
In Romania, insa, Statul nu isi ia in serios rolul de garant al dreptului de proprietate, lasandu-se santajat de Biserica Ortodoxa care doreste legiferarea abuzurilor comuniste, iar astfel sa legitimeze furtul si crima care au stat in spatele modului cum Biserica Ortodoxa a primit de la comunisti proprietatile greco-catolice.
29.11.2009 Maramuresul mindria si durerea noastra de nino
Stimati crestini greco-catolici , cum se face ca nici o fata bisericeasca sau nici un deuntolog din Biserica greco-catolica nu s-a opus acestei carti din titlu de mai sus " Maramuresul mindria si durerea noastra " aparuta la Baia Mare , in care toti fintii ortodoxi sint facuti catolici ???
daca doriti va rog sa ma ajutati...
plecaciuni si cu iertare ...
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702322