Home : Stiri : 2009-10-06
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Politica BOR: legiferarea nedreptatii in schimbul voturilor ortodoxe

06.10.2009, Roma - Greco-Catolica.org Afisari: 9833   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dan Patrascu
Dan Patrascu

Esafodajul vietii reliogioase romanesti este scena unui nou conflict inter-confesional intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. In ultima vreme, intre aceste doua Biserici romanesti a existat o pace aparenta, o liniste suspicioasa la nivelul forurilor de conducere.

Aceasta stare inerta a fost data peste cap de comunicatul BOR din 29 septembrie, prin care clericii ortodocsa isi aratau coltii si isi manifestau fatis intentiile beligerante. In mod evident, Biserica Greco-Catolica trebuia sa dea un raspuns acelui comunicat, iar raspunul a venit in 5 octombrie.

Nu doresc sa intreprind o analiza minutioasa a continutului celor doua comunicate ci doar sa creionez schematic contextul in care BOR a publicat acest comunicat, scopul pe care BOR doreste sa-l indeplineasca si gandirea juridica deficitara din spatele acestuia, ca sa nu spun chiar comunista.

Batator la ochi este faptul ca BOR a iesit la rampa prin comunicatul sus-mentionat chiar in perioada de campanie electorala, cand, cu mic cu mare, toti cetatenii inregimentati intr-o tabara politica sunt dispusi sa spuna orice si sa actioneze in consecinta, numai ca „boborul” sa puna stampila acolo „unde trebuie”.

Cultul ortodox este majoritar in Romania, iar in bisericile ortodoxe nu mai este un secret ca preotii isi indeamna, uneori sub amenintari, enoriasii sa voteze pe cutare sau cutare. Politicienii romani sunt extrem de sensibili atunci cand vine vorba de propaganda pe care si-o pot face prin bisericile ortodoxe, iar clericii ortodocsi sunt extrem de constienti de acest lucru.

Astfel, comunicatul BOR nu este altceva decat o somatie catre clasa politica in general, si catre partiul de guvernamant in special, cum ca, voturile ii asteapta. Dar nimic nu este pe gratis.

Pentru a-si asigura o propaganda eficienta, politicienii, si mai ales cei care sunt la guvernare, trebuie sa faca diferite concesii, sa dizloce niste sume de bani deloc neglijabile catre conturile BOR si, sa le garanteze ca in justitie greco-catolicii nu vor mai avea castig de cauza.

Prin urmare, comunicatul BOR din 29 septembrie a fost o somatie catre conducatori, iar scopul urmarit de BOR este acela de a-si atrage anumite avantaje financiare si juridice in schimbul voturilor evlaviosilor enoriasi ortoocsi.

Un alt aspect care ma preocupa foarte mult in calitate de cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene (adica Romania) este modul cum ierarhii BOR inteleg conceptul de justitie si stat de drept.

Comunicatul BOR face referire la „o solutie noua pentru o problema veche”, fiind vorba, in mod evident, de rezolvarea conflictului patrimonial in virtutea principiului proportionalitatii.

Aceasta este „realitatea din teren” despre se vorbeste in comunicatul BOR. Mai cu seama, acolo unde sunt mai multi ortodocsi decat greco-catolici (adica in majoritatea localitatilor), biserica ramane la cultul ortodox.

Acelasi principiu il propunea si proiectul de lege al deputatului Daniel Buda, care, evident, nu a primit avizele Comisiei Juridice. De ce? Ei bine, pentru ca proprietatea este un drept inalienabil si este garantata de Constitutia Romaniei si de sistemul legislativ european.

Atunci cand o proprietate este instrainata prin furt, justitia are obligatia sa remedieze situatia si sa dea castig de cauza proprietarului de drept.

In 1948, bisericile greco-catolice, la fel ca si casele nationalizate, au fost instrainate prin furt! Casele nationalizate se retrocedeaza (chiar si castelul Bran!), or exact acelasi mecanism juridic trebuie aplicat si bisericilor greco-catolice aflate astazi in posesia Bisericii Ortodoxe Romane. Este un principiu juridic universal valabil in spatiul geografic din care facem parte, iar acesta nu lasa loc de proportionalitate sau alte „solutii noi”.

Aceste conceptii juridice absolut halucinante pentru orice om crescut intr-o tara democratica, lasa sa transpara pe sub sutanele ierarhilor BOR uniformele cu epoleti pe care si i-au castigat slujund cauza unui regim ateu.

Mai alarmant este faptul ca, datorita influentei politice de care se bucura BOR, statul roman se afla cumva la cheremul acestei Biserici. Guvernantii si partidul de guvernamant nu indraznesc sa spuna nu Bisericii Ortodoxe. Se pune la masa cu ierarhii BOR si constituie comisii mixte de dialog, dar astfel statul nu mai este garantul tuturor cultelor recunoscute in Romania, si-a pierdut echidistanta si impartialitatea. Aceasta este o grava problema constitutionala, iar organele competente ar trebui sa se autosesizeze.

Cu tot respectul pe care il port unor oameni ca IPS Nicolae Corneanu, imi dau seama ca BOR a devenit un veritabil partid politic care s-a aflat mereu la guvernare, indiferent de coloratura politica a guvernantilor, fie acestia rosii sau portocalii.

Dan Patrascu
http://patrascudan.wordpress.com/

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
06.10.2009 articol de misu
felicitari pentru articol. mi-a placut modul cum ai pus problema.

BOR a devenit stat in stat iar politicienii nostri sunt prea slabi de inger sa se impotriveasca satanelor in sutana. uitati unde au dus romania. sunt de bataia de joc a lumii.
06.10.2009 BOR are o solutie simpla de echo
Sa se adreseze, asa cum o fac multi romani si li se face dreptate, instantelor de judecata internationale.Nemultumiri ale BOR legate de putinele retrocedari care, totusi , s-au infaptuit exista din plin, dar actiuni ale BOR la justitia internationala nu s-au facut. De ce evita bor aceste instante total nepartinitoare? De ce devine BOR asa de anticatolica doar in preajma alegerilor? Raspunsul a fost dat de catre autorul articolului. De ce nu le cere BOR politicienilor sa-i suplimenteze numarul de chitantiere , iar statul sa-si trimita organele de control financiar sa o viziteze? Ceata totala.Din alte surse mass-media aflu faptul ca, in occidentul preponderent catolic si protestant, BOR este tratata extraordinar de bine. Raspunsul BOR la aceasta: deplorabil. De treizeci de mii de ori: RUSINE!!!
08.10.2009 ce nu pricepi costele? de tica
Comunicatul BOR face referire la „o solutie noua pentru o problema veche”, fiind vorba, in mod evident, de rezolvarea conflictului patrimonial in virtutea principiului proportionalitatii.

08.10.2009 ce nu i clar. aveti orbul gainii de mitica
Comunicatul BOR face referire la „o solutie noua pentru o problema veche”, fiind vorba, in mod evident, de rezolvarea conflictului patrimonial in virtutea principiului proportionalitatii.

cititi si asta:

http://www.presaortodoxa.ro/index.php/2009/06/15/abuzuri-si-intimidari-catolice-fata-de-parohia-ortodoxa-de-la-sarasau-maramures/
08.10.2009 de cand existati voi???? de un cetatean
cititi fratilor ce doriti si spuneti ce vreti!!!!amintiti mereu de 1948 dar de 1054 de 1700 uitati cam cum sta treaba????une erati voi marii judecatori ai bor si mereu nepastuitii sortii care de fapt Va invatati credinciosii nimic altceva decat ura, vezi Doamne dreptatea, dar uitati esenta.De ce nu aveti curajul sa spuneti in bisericile voastre si cum ati aparut ce ati facut voi ??? doar adevarul pur nu cum vi-l imaginati voi.In rest zeroo o biserica a celor fara credinta!!!!!
08.10.2009 Singura solutie: CEDO!!! de Serafim
Nu trebuie sa ne minunam de aceste noi ispravi ale BOR de a se amesteca grosolan in politica, de a face politica partizana in biserici la slujbele tinute de preotii-executanti. Asa a fost si pe timpurile comunistilor, cand "patriarhul rosu" Justinian, impreuna cu Teoctist au fost participanti activi ai interzicerii Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice din Romania prin Diktatul rusinos din 1948! Asa se comporta si acuma, alergand dupa putere si aliindu-se cu cei de la putere, indiferent de platforma lor politica! Au luat din pacate exemplul instelatului imbatranit in rele de la Cluj, Bartolomeu Anania, un dusman declarat al urmasilor credintei Scolii Ardelene, ai Bisericii Unite cu Roma, mentinand o stare tensionala de vrajba si discordie intre credinciosii romani apartinatori ai celor doua biserici surori!!! In fata acestor noi mojicii, singura cale spre apararea drepturilor sale, privind retrocedarea bunurilor confiscate de ortodocsi, ramane justitia internationala: Curtea Drepturilor Omului de la Haga, CEDO!
09.10.2009 .... de Dan
@ "un cetatean"
Mai puneti mana pe o carte de istorie scrisa de un istoric de profesie nu de minciunile ortodoxe si veti intelege mai bine cum stau lucrurile si cu 1700.
10.10.2009 pt un cetatean de nutu
Te rog sa inveti sa scrii ,apoi vorbeste de anul1054 sau de1700
12.10.2009 Exista o explicatie de Xenopol
Preafericitul Traian

De Claudiu Padurean Sambata, 14 Aprilie 2007

Presedintele-jucator al Romaniei, Preafericitul Traian Basescu, este pe cale sa invete nu doar cum se conduc sedintele de Guvern atunci cand esti nevoit sa coabitezi cu dusmanii liberali, ci si cum trebuie conduse sedintele Sfantului Sinod. Cunoscut ca un om de lume, cu o cuvioasa aplecare spre agapele cu gratare udate stramoseste cu sprituri si asezonate cu dans, Traian Basescu arata ca stie sa fie si un om al Bisericii. In fond, cu toate aceste calitati, daca se apuca sa ctitoreasca niste biserici, are toate sansele sa fie canonizat. si
Stefan cel Mare avea aplecare spre petrecerile cu muieri si cu vin, ca sa imprumutam cuvintele cronicarilor vechi si noi. Daca domnitorul moldovean il avea ca duhovnic pe sihastrul Daniil, Traian Basescu cimenteaza prietenia cu IPS Bartolomeu Anania. Fost ministru al Transporturilor, Traian Basescu a aplicat institutia analogiei in aceasta relatie. Ca sa parafrazez din clasici in viata, si mitropoliile nu sunt decat un soi de regionale CFR in care locul impiegatilor de miscare a fost luat
de protopopi, iar cel al mecanicilor de locomotiva, de preoti. Rolul "nasilor" CFR a fost luat de
diacii care sunt intotdeauna in stare sa indice pretul corect pentru o inmormantare sau un botez. Ca sa ducem mai departe analogia prezidentiala, daca ceferistii presteaza o calatorie sigura pe calea ferata, si preotii ar trebui sa piloteze cu grija credinciosii pe caile Domnului. In aceste conditii, este usor de inteles de ce Traian Basescu a ales sa fie prezent si la inscaunarea mitropolitului Bartolomeu si la canonizarea respectabilului domn Pahomie, despre care nu stim cu certitudine decat faptul ca era carturar moldovean, nascut in Ardeal, si ca a fost un cuvios calugar si episcop. Ceea ce nu este de inteles este de ce Traian Basescu a ocolit cu grija participarea la evenimente in care au fost in prim-plan posibili rivali ai mitropolitului din Cluj. Asa ar fi inscaunarea mitropolitului ortodox din Sibiu, Laurentiu Streza, ori cea a arhiepiscopului major – un fel de patriarh – al greco-catolicilor, Lucian Muresan.

O explicatie posibila ar fi aceea ca IPS Bartolomeu Anania este una dintre cele mai influente voci ale Sfantului Sinod ortodox. Iar cum Biserica poate mobiliza voturile a milioane de credinciosi, o astfel de ecuatie nu poate fi neglijata de un presedinte care vrea sa fie reales. Dar atitudinea mitropolitului provoaca dileme. In fond, IPS Bartolomeu Anania este cel care a cerut preotilor sa se retraga din politica, iar apoi tot el a insistat ca bisericile sa nu mai fie folosite pe post de amvon electoral. Acum, el pozeaza alaturi de presedintele aflat intr-o campanie semielectorala. Poate de aceea a inceput sa circule o vorba prin cler: sa faci ce zice mitropolitul, nu ce face mitropolitul!


Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3774023