Home : Stiri : 2005-04-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat de presa al PF Patriarh Teoctist la moartea Papei Ioan Paul al II-lea

08.04.2005, Bucuresti, RO - Patriarhia.ro Afisari: 4723   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

COMUNICAT DE PRESA (Nr: 1152/ 7 aprilie 2005)Cu regretul ca nu poate participa la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea din cauza unei stari gripale, dar pretuind insemnatatea momentului, Prea Fericitul Patriarh Teoctist i-a desemnat pe I.P.S Mitropolit DANIEL al Moldovei si Bucovinei, I.P.S Mitropolit IOSIF al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, P.S. CIPRIAN CAMPINEANUL, Episcop vicar patriarhal si P.S. SILUAN, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala sa prezinte la Vatican urmatorul mesaj de compasiune cu Biserica Romano-Catolica:


Eminentei Sale Card. Eduardo Martinez Somalo, Camerlengo al Sfintei Biserici Romane

Eminenta Voastra,

„Lupta cea buna am luptat, credinta am pazit, de acum mi s-a pregatit cununa dreptatii, pe care in ziua aceea mi-o va da Domnul, Dreptul Judecator” (2 Timotei 4, 7-8)

Vestea plecarii din aceasta lume a Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, neobosit si curajos slujitor al lui Dumnezeu, implinitor al invataturilor Lui si promotor statornic al valorilor crestine, a produs mare mahnire sufleteasca clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane.

Durerea pe care o traim alaturi de clerul si credinciosii Bisericii Catolice de pretutindeni este cu atat mai profunda cu cat noi, romanii, ne-am bucurat de cuvantul si binecuvantarea Episcopului Romei, cu prilejul vizitei ecumenice pe care a facut-o in Romania, in luna mai a anului 1999. Au ramas vii in memoria noastra intalnirile Sanctitatii Sale cu noi, ierarhii Sfantului Sinod, credinciosii, clerul si tineretul tarii noastre in timpul cat s-a aflat in atmosfera de lumina pascala a Praznicului Invierii Domnului.

Pentru aceasta am dorit ca Biserica Ortodoxa Romana sa participe la funeraliile neobositului apostol al dialogului, Papa Ioan Paul al II-lea spre a impartasi fratilor si surorilor catolici dragostea si pretuirea noastra, a romanilor, fata de acest arhipastor, care, timp de aproape de 27 de ani de pontificat, ca un adevarat apostol al lui Hristos a vestit omenirii intregi valorile evanghelice ale Mantuitorului Iisus Hristos, aparand demnitatea umana si promovand neincetat stransa legatura ce trebuie sa existe intre progresul stiintific, uman si cel spiritual.

Suntem recunoscatori Sanctitatii Sale ca, pentru prima data in istoria Bisericii noastre, un Suveran Pontif a dat marturie publica despre originea apostolica a crestinismului romanesc, intemeiat pe propovaduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos de catre Sf. Apostol Andrei, cel Intai chemat, fratele Sf. Apostol Petru, curmand astfel sirul neintelegerilor anterioare care ne tagaduiau tocmai acest caracter apostolic. In acest sens, Sanctitatea Sa spunea, la debutul vizitei din luna mai 1999, ca, in Romania, „potrivit traditiei, credinta a fost purtata de fratele lui Petru, Apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa opera misionara prin martiriul sau petrecut la Patras”.

Mai mult, Papa Ioan Paul al II-lea a facut cunoscuta pe toate meridianele lumii bogatia spirituala a poporului roman, traitor autentic al credintei crestine, numind metaforic Romania „Gradina Maicii Domnului”, loc unde a venit ca un adevarat pelerin pentru a se impartasi de bucuria negraita pe care doar iubirea sincera frateasca o poate aduce.

Ramanem, de asemenea, pururea recunoscatori Sanctitatii Sale pentru deschiderea ecumenica aratata fata de Ortodoxie, in general, si fata de Biserica Ortodoxa Romana, in special, deschidere manifestata si prin sustinerea lucrarii misionare desfasurata de preotii ortodocsi romani in diaspora occidentala si concretizata prin oferirea de lacasuri de cult si prin sprijinirea ierarhilor si preotilor nostri.

Totodata, Biserica Ortodoxa Romana a apreciat in mod deosebit devotamentul si hotararea cu care Papa Ioan Paul al II-lea a aparat si promovat dialogul teologic, bucurandu-se ca in relatiile ei cu Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, Episcopul Romei a sprijinit staruitor apropierea celor doua Biserici pe calea intelegerii si dialogului fratesc. Aceasta este mostenirea pe care Sanctitatea Sa ne-a lasat-o, cu credinta sa neclintita ca cele doua Biserici din Romania vor continua acest dialog spre binele si folosul comun, pe drumul aratat noua de Hristos Insusi, acela al dragostei fratelui fata de fratele sau.

Ne exprimam, de aceea, nadejdea ca cele doua Biserici din Romania, cea Ortodoxa si cea Unita cu Roma, Greco-Catolica, vor continua sa paseasca pe drumul deschis de vizita Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, la Bucuresti, in luna mai 1999 si de vizita Noastra la Roma, in luna octombrie 2002, si anume drumul dialogului si al cooperarii fratesti pentru binele credinciosilor nostri.

Ca cel care toata viata s-a straduit sa semene virtutea si sa combata pacatul, Papa Ioan Paul al II-lea a plecat la Domnul cu durerea in suflet ca, desi a facut nenumarate apeluri, la care ne-am asociat si noi, Bisericile istorice din Romania, pentru ca in Constitutia Europeana sa fie recunoscut fundamentul crestin al Europei, acest lucru nu s-a implinit.

Faptul ca zilele petrecute la Bucuresti de adormitul intru Domnul, Papa Ioan Paul al II-lea a facut ca milioane de credinciosi romani sa traiasca clipe atat de inaltatoare, ne determina si pe noi sa fim prezenti aici cu gandul nostru de dragoste si de pretuire, impartasit si de romanii ortodocsi din tara si din strainatate, care s-au bucurat de sprijinul si dragostea fratilor lor catolici.

Regretand ca, din motive independente de vointa Noastra, nu putem fi prezenti personal la acest moment de partasie intru nadejdea invierii si a vietii vesnice, am incredintat acest Mesaj al slujitorilor si fiilor Bisericii Ortodoxe Romane delegatiei compusa din: Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcopul nostru Vicar Patriarhal si Prea Sfintitul Episcop Siluan al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala.

Cu aceste ganduri si cu rugaciunea noastra catre Milostivul Dumnezeu, veneram memoria celui ce a fost Papa Ioan Paul al II-lea, iubitul nostru frate intru Hristos, Arhiereul Cel vesnic.

Vesnica sa-i fie pomenirea!

ss † T E O C T I S T
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773961