Home : Stiri : 2009-07-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Presedintele Yushchenko: Biserica Greco-Catolica Ucraineana o inspiratie pentru natiune

19.07.2009, Ucraina - Greco-Catolica.org Afisari: 5058   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Cardinalul Huzar (stanga), cu Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko (dreapta)
Capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Cardinalul Huzar (stanga), cu Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko (dreapta)

Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko impreuna cu familia s-a alaturat duminica pelerinajului national de la Zarvanytsya care aduna pelerini greco-catolici din intreaga Ucraina, anunta Interfax-Religion.

Yushchenko a mers impreuna cu pelerinii pana la locul unde intaiul stator al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericirea Sa Cardinal Lyubomyr Huzar, a celebrat o liturghie pontificala solemna, a anuntat serviciul de presa al presedintelui.

Presedintele a salutat pelerinii si a vorbit despre meritul deosebit al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care, a spus el, “a fost o inspiratie pentru natiune in anii cei mai grei, si ramane fidela acestei misiuni pana in ziua de astazi”.

Yushchenko a afirmat ca anul 2009 va marca 20 de ani de cand Biserica Greco-Catolica a iesit din catacombe, “intr-un act care prevestea eliberarea intregii Ucraine”.

“Statul trebuie sa ofere, si cu siguranta o va face, o corecta prezentare a represaliilor la care a fost supusa Biserica Greco-Catolica Ucraineana impreuna cu alte Biserici din Ucraina”, a afirmat Yushchenko.

Presedintele a exprimat un foarte profund respect si gratitudine Cardinalului Huzar pentru grija spirituala pe care o poarta natiunii.

O legenda afirma ca Zarvanytsya a fost sfintita de Sfanta Fecioara, care a aratat unui calugar locul unde este asezata astazi una dintre cele mai mari relicve ale poporului ucrainean. Icoana miraculoasa a Sfintei Fecioare de Zarvanytsya este una dintre cele mai vechi icoane in Ucraina, datand din secolul X. Locuitorii localitatii au ascuns icoana pe timpul persecutiei comuniste impotriva Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.

Biserica Greco-Catolica din Ucraina a fost persecutata de catre autoritatile comuniste la fel cum s-a intamplat si cu cea din Romania si a revenit din catacombe dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771546