Home : Stiri : 2009-09-30
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Sfintirea noii biserici greco-catolice din Cetatea de Balta, Alba

30.09.2009, Cetatea de Balta, Alba - Bru.ro Afisari: 7956   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
29 sept. 2009 - Sfintirea bisericii greco-catolice din Cetatea de Balta, Alba
29 sept. 2009 - Sfintirea bisericii greco-catolice din Cetatea de Balta, Alba

Duminica, 27 septembrie 2009, Duminica a 18-a dupa Rusalii, Parohia Cetatea de Balta, Protopopiatul Tarnaveni a sarbatorit sfintirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul “Preasfanta Treime” si binecuvantarea grotei inchinate Preasfintei Fecioare de la Lourdes, grota amplasata in curtea bisericii.

Sarbatoarea a fost cu atat mai frumoasa, cu cat Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major si Intaistatatorul Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost asistat in celebrarea Sa de catre Excelenta Sa Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova. Inaltii Prelati au fost intampinati in mod traditional inainte de intrarea in sat de calareti si condusi spre piata din centrul satului, unde au fost asteptati de soborul preotesc si de intreaga comunitate din Cetatea de Balta, in frunte cu dl. vicepresedinte al Consiliului judetean Alba, Alin Cucui, fiu al acestei localitati, cu dl. primar Mihail Cucui si dl. viceprimar Constantin Comandaru.

Prezenti au fost la acest eveniment pr. Ioan Farcas, Vicar mitropolitan si protopop al Blajului, fost paroh al Cetatii de Balta, pr. William Bleiziffer, notarul Sinodului episcopilor BRU, parintii protopopi de Tarnaveni- Pr.Vasile Ciulea, de Raciu – Pr. Toader Dulau, de Teaca – Pr. Gelu Ardelean, de Medias – Pr. Sorin Biris,  surorile Congregatiei Maicii Domnului din Blaj si surorile de la Schitul “Sfanta Cruce” din Stanceni (MS), preotii si credinciosi din parohiile invecinate si mai indepartate din intreg judetul Alba, din Bistrita si din localitatea Posmus, localitatea natala a parintelui paroh Ioan Sorin IVAN, din Tirgu-Mures, Timisoara, Medias, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Toplita, sa.

Din centrul satului, intreaga procesiune s-a deplasat inspre biserica ce troneaza pe culmea din mijlocul satului, la poalele careia Excelentele Lor au binecuvantat noua grota ridicata spre cinstirea Sfintei Fecioare de la Lourdes. Procesiunea a avut in frunte racla cu moastele Sfantului Anton de Padova si statuia Sfantului, aduse de la Roma si oferite Parohiei Cetatea de Balta multumita Pr. Dumitru Simionca si tanarului Ciprian Moldovan, care sunt si ctitorii grotei.

Sfintirea noului lacas de cult a urmat binecuvantarii grotei si amplasarii in biserica a statuii si moastelor Sf. Anton de Padova, care de acum inainte vor fi expuse credinciosilor spre venerare in fiecare prima zi de marti din luna.

Astfel, dupa intocmirea si sfintirea mesei Sfantului Altar de catre cei doi Ierarhi, precedata de citirea Hrisovului, s-a procedat la delimitarea spatiului sacru, prin sfintirea exterioara si interioara a bisericii.

Sfanta Liturghie arhiereasca s-a celebrat apoi pe altarul ridicat in fata bisericii, pentru a putea participa intreaga multime a credinciosilor. In cadrul Sfintei Liturghii, Excelenta Sa Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic si reprezentantul Sfantului Parinte Papa Benedict in Romania si Republica Moldova, a tinut sa transmita mesajul Sau participantilor si intregii Biserici Romane Unita cu Roma:

Doresc sa exprim sincere multumiri pentru iubirea voastra, pentru fidelitatea si atasamentul vostru fata de Vicarul lui Cristos. Este o calitate pe care, cu siguranta, credinciosii catolici romani, greco-catolicii, au pretuit-o de-a lungul istoriei si inca o mai pretuiesc: constiinta de a fi membre vii ale unei singure Biserici, sub un unic singur pastor, actualizand dorinta lui Cristos din cadrul ultimei Cine „ca toti sa fie una”… Aflati la Cetatea de Balta, ca multi alti martiri greco-catolici din Romania sa-i multumim Domnului si sa ne rugam intens pentru ca El sa-L sustina mereu pe Papa Benedict in ministerul Sau de Pastor al Bisericii Universale. Romania e o tara cu radacini vechi crestine, Transilvania e bogata in istorie si cultura, dar mai ales bogata in valori si, in timp, martora a credintei eroice, prin pastorii Bisericii Greco-Catolice, care si-au dat viata din credinta pentru Cristos si pentru ceilalti, iertandu-i pe persecutorii si pe calaii lor.  Aici ii amintim pe episcopi, preoti, calugari, persoane consacrate si pe laici.”

Adresindu-se Preafericirii Sale Lucian, inaltul Prelat a adaugat:

Draga Arhiepiscop Major Lucian, in numele Sfantului Parinte multumesc pentru fidelitatea greco-catolicilor fata de persoana Sa si fata de invataturile Succesorului Sfantului Petru. Multumesc pentru roadele vietii crestine din parohii, comunitati si din familiile greco-catolice din Romania. Multumesc, de asemenea, pentru marturia de credinta a unei Biserici care a cunoscut ani indelungati de persecutie si suferinta, care insa a gasit intotdeauna taria de a merge inainte ca un popor credincios.

In cuvantul Sau, Preafericirea Sa Lucian a afirmat:

Excelenta, dorim ca, impreuna cu fratii preoti, cu toti credinciosii, sa ne reafirmam atasamentul fata de Urmasul lui Petru, fata de Corabia lui Petru din care Isus vorbea multimilor, ducand cu noi, in catolicitatea Bisericii, minunatele noastre randuieli ale traditiei bizantine.

Mergand pe firul cuvintelor din Evanghelia sarbatorii, Intaistatatorul Bisericii nostre a spus:

Isus a vazut doua corabii oprite la tarmul lacului Ghenizaret. El a urcat in corabia lui Petru si sezand, invata din ea multimile (cf Lc 5, 1-3). Din aceeasi corabie, care semnifica Biserica cea una a lui Cristos, invata si astazi Petru zilelor noastre adevarul ca „aceasta Biserica, oranduita si organizata in aceasta lume ca societate, subzista in Biserica Catolica, carmuita de Urmasul lui Petru si de episcopii in comuniune cu el” (LG, 8).

„Mana la adanc!” i-a spus Isus lui Petru; „Manati mai adanc!” ne spune Papa, ne spun episcopii, ne spun preotii, care propovaduiesc adevarul evanghelic in aceasta lume. Ca sa vaslesti pentru a duce corabia pe mare pentru a infrunta valurile si vanturile, pentru a prinde multime mare de pesti, iti trebuie efort, truda multa, dinamism, precum si o vointa dreapta si statornica. Tocmai de acest dinamism mereu innoit, de entuziasm pornit dintr-o inima curata si sincera avem nevoie cu totii, mai ales in aceste timpuri atat de nestatornice si marcate de atata relativism. Insa, ceea ce trebuie retinut acum: Nu putem fi entuziasti fara a avea privirea indreptata spre tinta vietii noastre, spre cele de sus, spre Dumnezeu. Isus ne-a avertizat: „Nimeni dintre cei care pun mana pe plug si se uita inapoi nu este bun pentru Imparatia lui Dumnezeu” (Lc 9, 62). In imparatia cerurilor nu exista timp pentru a privi inapoi, asa cum nici in biserica nu stam cu spatele la altar, ci cu fata, atenti la celebrarea tainelor mantuitoare.”

Dupa ce a multumit parohului care a trudit pentru inaltarea noii bisericii, Preafericirea Sa a incheiat cu rugaciunea inteleptului Solomon:

„Ochii Tai sa fie deschisi zi si noapte peste Casa aceasta, peste locul despre care ai zis ca acolo va fi Numele Tau. Asculta cererile servului Tau si ale poporului Tau, cand se vor ruga in locul acesta! Asculta din locul locuintei Tale, din ceruri, asculta si iarta!” (4 Regi 6,20-21).

Pr. paroh Sorin IVAN a transmis apoi cuvantul (sau si al parohiei) de multumire Domnului si tuturor celor care in numele Lui au contribuit la ridicarea bisericii. Inaltii Prelati au fost cadorisiti de credinciosi (reprezentati de dna preoteasa Maria Ivan si dna invatatoare Maria Mihai, presedinta ASTRA Cetatea de Balta) cu icoane realizate de Pr. Jean Baptiste, autorul iconostasului bisericii nou sfintite.

Intregul eveniment a fost transmis in direct de Radio Maria si filmat de televiziunea zonala TVAS, care va transmite inregistrarea integrala in cursul zilei de duminica, 4.10.2009.

La agapa frateasca ce a urmat in Caminul Cultural din centrul localitatii, a fost prezentat si un program artistic sustinut de tenorul Romeo Saleno, impreuna cu sotia sa, soprana Julia Saleno, artisti ai Operei din Bucuresti, si de Ansamblu folcloric „Dor de pe Tarnava” din Cetatea de Balta, program prezentat de dl. primar Cucui Mihail si dl. dir. Olaru Ioan.

Dupa agapa, Ierarhii si celelalte oficialitati au fost invitati sa viziteze Castelul din localitate, monument istoric din sec. al XV-lea, actualmente in proprietatea S.C. Jidvei S.R.L., careia i s-au adus multumiri si pentru sustinerea agapei.

Bucuria acestei sarbatori este desavarsita asadar prin prilejul oferit tuturor credinciosilor de a venera Moastele Sfantului Anton de Padova in fiecare zi de prima marti din luna, de a indrepta neincetat rugaciuni catre Preacurata Fecioara si in grota din fata bisericii si de a aduce multumiri Domnului pentru toate binefacerile impartasite credinciosilor din Cetatea de Balta in minunata lor biserica greco-catolica.

Pr. Adin POP

Mai multe fotografii de la eveniment gasiti la adresa: http://www.bru.ro/blaj/parohia-cetatea-de-balta-in-zi-de-mare-sarbatoare/

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702327