Home : Stiri : 2009-09-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Papa Benedict s-a intalnit cu Patriarhii si Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Catolice Rasaritene

22.09.2009, Vatican - Greco-Catolica.org Afisari: 2942   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Papa s-a intalnit cu capii Bisericilor Catolice Rasaritene
Papa s-a intalnit cu capii Bisericilor Catolice Rasaritene

In dimineata zilei de 19 septembrie, Papa Benedict al XVI-lea i-a primit pe Patriarhii si Arhiepiscopii Majori Catolici ai Bisericilor Rasaritene, raspunzand astfel unor cereri mai vechi facute in diferite ocazii.

La intalnire au participat Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Vaticanului, si Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, alaturi de "Capi si Parinti" ai Bisericilor Catolice Rasaritene aflate in comuniune cu Episcopul Romei. Acestia sunt:
- Preafericitul Cardinal Nasrallah Pierre Sfeir, Patriarh Maronit al Antiohiei, Liban;
- Cardinalul Emmanuel III Delly, Patriarhul Caldean al Babilonului, Irak;
- Cardinalul Lubomyr Husar, Arhiepiscopul Major al Kievului, Ucraina;
- Cardinalul Varkey Vithayathil C.SS.R., Arhiepiscop Major Siro-Malabarez de Ernakulam-Angamaly, India;
- Preafericitul Anotonios Naguib, Patriarhul Copt al Alexandriei, Egipt;
- Preafericitul Gregorios III Laham, Patriarhul Sirian al Antiohiei, Liban;
- Arhiepiscopul Major Lucian Muresan, Romania;
- Preafericitul Baselios Moran Mor Cleemis Thottunkal, Arhiepiscopul Major al Siro-Malankarezilor din Trivandrum, India;
- Preafericitul Fouad Twal, Patriarhul Latin al Ierusalimului.

Reprezentantii Bisericilor Rasaritene au multumit Sfantului Parinte pentru aceasta initiativa, si au subliniat doua fatete caracteristice: "Legatura cu crestinismul rasaritean si legatura cu succesorul lui Petru, Pastorul Universal, cu carisma lui de unitate in adevar si dragoste". Ei s-au concentrate, de asemenea, pe mai multe teme generale precum fenomenul migratiei si contextul ecumenic si inter-religios in care Bisericile Catolice Rasaritene traiesc.

In cuvantul adresat invitatilor, Sfantul Parinte a reamintit inceputul Pontificatului sau: "Intalnirea de astazi imi reaminteste de cea din data de 24 Aprilie 2005, de la mormantul Sfantului Petru. Atunci, la inceputul pontificatului meu am vrut sa intreprind un pelerinaj in inima Rasaritului Crestin, un pelerinaj care astazi cunoaste un alt stadiu semnificativ si pe care intentionez sa-l urmez."

Papa a facut apoi referire la cererea facuta de reprezentantii Bisericilor Rasaritene pentru a avea un contact mai frecvent cu Episcopul Romei pentru a intari cumuniunea Bisericilor cu succesorul lui Petru, si sa examineze impreuna teme de importanta particulara.

"Simt ca am din partea mea o raspundere importanta in promovarea sinodalitatii atat de indragita eclesiologiei rasaritene si remarcata cu apreciere de Conciliul Vatican II. Impartasesc pe deplin stima pe care adunarea conciliara a rezervat-o pentru dumneavoastra in decretul «Orientalium Ecclesiarum», si ca venerabilul meu predecesor Ioan Paul al II-lea a reaccentuat-o mai presus de toate in Exhortatia Apostolica «Orientale Lumen» si dorea sa vada Bisericile Catolice Rasaritene «infloritoare» pentru a realiza «cu vigoare apostolica noua... sarcina incredintata lor... de a promova unitatea tuturor crestinilor, mai ales a celor rasariteni, in conformitate cu principiile despre ecumenism ale Decretului». Orizontul ecumenic este deseori conectat cu cel interreligios. In aceste doua sfere intreaga Biserica are nevoie de o experienta de coexistenta care s-a maturizat in Bisericile dumneavoastra inca din primul mileniu crestin."

"Venerabili frati, in aceasta intalnire fraterna, aceste probleme care va preocupa si care pot primi orientari adecvate din partea celor cu competenta corespunzatoare vor fi puse in lumina in interventiile dumneavoastra. Vreau sa va asigur ca sunteti constant in gandurile si rugaciunile mele. In special, nu uit apelul la pace pe care l-ati lasat in mainile mele la ultima adunare a Sinodului Episcopilor, anul trecut in Octombrie. Si, vorbind de pace, gandul nostru se intoarce, in primul rand, la regiunile Orientului Mijlociu. Din acest motiv profit de acesta ocazie pentru a anunta o Adunare Speciala a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, pe care am convocat-o si care se va tine in 10-24 Octombrie 2010."

La finele intalnirii, Sfantul Parinte a afirmat: "In timp ce doresc ca intalnirea de astazi sa adune roadele sperate, invocand mijlocirea materna a Preasfintei Fecioare Maria, va binecuvantez din inima pe voi si toate Bisericile Catolice Rasaritene."

Cine sunt Bisericile Catolice Rasaritene?

Bisericile Catolice Rasaritene sunt Biserici particulare (sui iuris) in comuniune deplina cu Episcopul Romei, Papa. Desi fiecare dintre aceste Biserici are propria ei traditie liturgica si teologica, disciplina canonica si terminologie, toate sunt unite in doctrina unele cu altele, si impreuna cu Biserica Catolica Apuseana, in jurul urmasului lui Petru, Episcopul Romei, Papa.

“Unitatea in diversitate”, vizibila si astazi in Biserica Catolica prin aceste Biserici locale in comuniune deplina cu Papa, este modelul de comuniune ecleziastica care a fost practicat pentru o mie de ani in Biserica Crestina, pana la Marea Schisma din 1054: comunitati locale crestine cu traditie teologica si rit propriu (diversitate) erau unite in doctrina si credinta prin comuniunea cu urmasul Sfantului Petru, Episcopul Romei.

Dupa Marea Schisma din 1054, Biserica crestina din Rasarit a rupt comuniunea cu Roma si s-a autointitulat “Ortodoxa” (drept credincioasa), pentru a se putea astfel diferentia de Biserica Catolica (Universala). Cu timpul, aceasta Biserica Ortodoxa s-a schismat la randul ei, astazi existand pe glob 14 Biserici Ortodoxe autocefale care se recunosc intre ele. Pe langa aceste 14 Biserici Ortodoxe “oficiale” mai exista si altele, care s-au rupt din acestea 14, dar care nu sunt recunoscute de toate Bisericile Ortodoxe (ex. in Ucraina in momentul de fata activeaza trei structuri ortodoxe diferite, insa doar cea care apartine de Patriarhia Moscovei este recunoscuta “oficial” de restul Bisericilor Ortodoxe).

Pe langa diferendele de ordin ierarhic intre aceste Biserici Ortodoxe autocefale, se poate observa cu usurinta o tensiune intre ele atunci cand una intra pe “teritoriul canonic” al celeilalte. Un exemplu binecunoscut e tensiunea dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa asupra Republicii Moldova, considerat “teritoriu canonic” atat de o Biserica cat si de cealalta. Un alt exemplu este disputa dintre Patriarhia Moscovei si Constantinopolului ca urmare a faptului ca cea din urma a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Estoniei, in timp ce Moscova considera ca Estonia este teritoriul ei canonic.

In timp ce Bisericile Ortodoxe se caracterizeaza pe sine ca neefiind in comuniune cu Episcopul Romei, Papa, Bisericile Rasaritene Catolice sunt in comuniune deplina cu acesta. Lipsa comuniunii cu Papa face ca diversitatea nationala si teologica sa creeze schisme si divergente intre aceste Biserici Ortodoxe oficiale sau nu, in timp ce pentru Bisericile Rasaritene Catolice comuniunea deplina cu Papa creaza unitatea caracteristica Bisericii lui Cristos, chiar daca fiecare dintre aceste Biserici e diferita in felul ei.

Biserica Catolica Rasariteana din Romania in comuniune cu urmasul Sfantului Petru este Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, care a fost reprezentata la intalnirea cu Papa de catre Arhiepiscopul Major Lucian Muresan.

Comentarii
22.09.2009 Bisericile Ortodoxe - biserici a(uto)cefale, adica "fara cap" de vasile
Partea din articol care explica cine sunt Biserica Catolice Rasaritene si Bisericile Ortodoxe este foarte binevenita.

Schisma Bisericii Ortodoxe de Roma a fost de fapt prima "reforma" in Biserica lui Cristos. Cu timpul, schisma s-a schismat la randul ei.

Cand ii aud pe cate unii ca se tot lauda cat de adevarata si unita e Biserica Ortodoxa nu pot decat sa ma sparg de ras. Priviti in Moldova, in Ucraina, si nu in ultimul rand, in Georgia, unde episcopia ortodoxa de Abhazia s-a rupt de BO a Georgiei si cere unirea cu BO Rusa.

Nu in ultimul rand, priviti ce "frateste" are grija BO Sarba de romanii din Valea Timocului, ca nu-i lasa nici sa faca slujbe in limba romana, nici sa-si construiasca biserici, nici sa aiba preot roman. Iar acest lucru se intampla in 2009. Ganditi-va cum erau romanii din Transilvania inainte de aparitia Bisericii Greco-Catolice in 1700, cu episcopi sarbi si preoti care nu vorbeau romaneste in biserici?

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
16316215