Home : Stiri : 2009-07-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Parohia Greco-Catolica Budesti refuza oferta primariei din localitate de a primi terenuri care au apartinut unor familii de evrei deportate in lagarele de exterminare naziste

22.07.2009, Budesti, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 6516   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Budesti (Josani) inchisa cu lacate
Poza 1 din 11
Biserica greco-catolica din Budesti (Josani) inchisa cu lacate

BISERICA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA
Episcopia de Maramures, Protopopiatul Sighet, Parohia BUDESTI
437206 Breb, nr. 8A, com. Ocna Sugatag, Maramures, Romania
Tel/Fax: 0262-374624;
cel: 0740096142;
e-mail: parohia.budesti at gmail.com

Nr. 5/2009
Budesti, 22 Iulie 2009

COMUNICAT

Parohia Greco-Catolica Budesti, reprezentata prin preot Calin Hosu, aduce la cunostinta opiniei publice nationale si internationale urmatoarea discriminare si violare a drepturilor omului, cu ramificatii anti-semite, practicata de primaria localitatii Budesti:

Desi Comisia Judeteana Maramures Pentru Aplicarea Legii Nr. 18/1991 a Fondului Funciar (CJALFF) a hotarat sa primim 5 hectare de teren pe vechiul amplasament, Primaria Budesti ne forteaza sa primim in posesie pamant care a apartinut unor familii de evrei din localitate deportate in lagarele de exterminare naziste.

Parohia Greco-Catolica Budesti a avut in posesie in 1948, anul desfiintarii Bisericii Greco-Catolice, 2 biserici de lemn si cca. 17 hectare de teren, proprietati care au fost preluate de Statul comunist si date in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane.

In anul 1999 CJALFF, prin hotararea nr. 9866 din 29.04.1999 (atasata in anexa), a hotarat reconstituirea dreptului nostru de proprietate asupra a 5 hectare de teren pe care care l-am avut in 1948. Cu toate acestea, primaria comunei Budesti ne-a silit sa primim in schimbul terenurilor noastre, pe care le-a dat Bisericii Ortodoxe Romane, terenuri care au apartinut unor familii de evrei din localitate.

Parohia Greco-Catolica Budesti a refuzat primirea acestor terenuri pentru ca ni se facea o nedreptate atat noua cat si urmasilor familiilor de evrei care au fost exterminati in lagarele de concentrare naziste.

Mentionam ca exista un titlu de proprietate pe aceste terenuri eliberat de Primaria Budesti pe numele nostru, titlu pe care insa am refuzat sa-l ridicam de la Primarie pentru ca aceste proprietati nu sunt ale noastre si de drept apartin comunitatii evreiesti.

Din 2 biserici greco-catolice si cca. 17 hectare de teren confiscate de Statul comunist in 1948, pana in prezent nu am primit nimic, iar ce ni s-a oferit am refuzat sa primim pentru ca nu este al nostru. In momentul de fata ne tinem slujbele religioase intr-o casa particulara in timp ce cele doua biserici ale noastre stau inchise, comunitatea ortodoxa avand propria biserica pe care a construit-o dupa 1989.

Facem apel cu aceasta ocazie catre toate organizatiile nationale si internationale pentru a lua atitudine impotriva acestor abuzuri, specifice unui stat totalitar, care inca mai sunt practicate de reprezentantii Statului Roman si discriminare la care sunt supuse minoritatile din Romania.

Administrator parohial
Pr. Calin Hosu

#  #  #

Documentele atasate acestui comunicat pot fi descarcate in romana si engleza de la urmatoarele adrese:

2009-07-22 - Budesti - Parohia Greco-Catolica - Comunicat.pdf  (romana)
2009-07-22 - Budesti - Greek-Catholic Parish - Press Release.pdf (engleza)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772500