Home : Stiri : 2009-05-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pozitia Episcopiei Greco-Catolice de Maramures in legatura cu situatia de la Sapanta

22.05.2009, Sapanta, MM - Greco-Catolica.org Afisari: 5438   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
10 mai 2009 - Biserica greco-catolica din Sapanta continua sa fie demolata contrar unei hotarari judecatoresti
10 mai 2009 - Biserica greco-catolica din Sapanta continua sa fie demolata contrar unei hotarari judecatoresti

EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE MARAMURES – BAIA MARE
430341 Baia Mare, str. V. Lucaciu nr. 50, Romania; tel +4 0 262 213398; fax +4 0 362 814531
http://maramures.bru.ro/; e-mail: epgrcatmm@yahoo.com

Nr. 308 /22.05.2009
Baia Mare

COMUNICAT

Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Baia Mare - Maramures constata cu ingrijorare cum in Romania, tara membra a Uniunii Europene, de trei saptamani Institutiile abilitate ale Statului Roman nu sunt in masura sa puna in aplicare o ordonanta presedentiala data de justitia romana, care cere oprirea oricaror lucrari de demolare si constructie la biserica greco-catolica din Sapanta, pana cand cazul va fi rezolvat definitiv si irevocabil in instanta.

Odata cu scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice in 1948, biserica greco-catolica din Sapanta a fost preluata de Biserica Ortodoxa Romana. Datorita faptului ca dupa 1990, din partea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane nu s-a gasit deschiderea pentru a se ajunge la o intelegere, in spirit crestin, in ceea ce priveste biserica greco-catolica confiscata de comunisti, Parohia Greco-Catolica Sapanta a initiat demersurile legale necesare pentru a intra in posesia bisericii si cimitirului, de care a fost deposedata abuziv in 1948. Ca urmare a existentei unui proces pe rol si a lucrarilor de “reparare” si “reabilitare” initiate de parohia ortodoxa asupra bisericii din Sapanta, ce au ca scop stergerea semnelor ca aceasta biserica este greco-catolica, Judecatoria Sighetu Marmatiei a dat o ordonanta presedentiala, care dispune sistarea oricaror lucrari de demolare si constructie la biserica din Sapanta, pana la solutionarea cazului in instanta. Din data de 29 aprilie, de cand ordonanta a fost executata, lucrarile de demolare si constructie se desfasoara in continuare, contrar hotararii judecatoresti.

Neimplicarea Institutiilor Statului Roman, abilitate pentru a aplica legea in acest caz, il consideram un act de discriminare al Statului Roman indreptat impotriva comunitatii greco-catolice, ale carei drepturi garantate constitutional sunt astfel incalcate.

Solicitam pe aceasta cale institutiilor abilitate ale Statului Roman sa aplice hotararea Judecatoriei Sighetu Marmatiei, care dispune oprirea oricaror lucrari de demolare si constructie la biserica din Sapanta, pana cand cazul va fi rezolvat in instanta. Cum se poate numi Romania un Stat de Drept cand o ordonanta presedentiala a justitiei romane nu este pusa in aplicare de catre Institutiile abilitate ale Statului Roman?

Biroul de presa

Pentru referinta, comunicatul in format PDF poate fi acccesat aici: 2009-05-22 - Comunicat Ep. Greco-Catolica Maramures despre Sapanta

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772293