Home : Stiri : 2009-05-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pozitia parohiei greco-catolice Sapanta cu privire la distrugerea bisericii greco-catolice din localitate

19.05.2009, Sapanta - Greco-Catolica.org Afisari: 8396   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Ortodoxa Romana distruge "Cimitirul Vesel" din Sapanta
Biserica Ortodoxa Romana distruge "Cimitirul Vesel" din Sapanta

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica
Episcopia de Maramures, Protopopiatul Sighet, Parohia SAPANTA
437305 Sapanta, nr.909, Maramures, Romania, Tel/Fax: 004-0262-315176

Nr. 19/2009
Sapanta, 18 Mai 2009

COMUNICAT

Ca urmare a modului distorsionat in care mai multe ziare au prezentat cazul distrugerii bisericii greco-catolice din Sapanta, aflata in incinta “Cimitirului Vesel”, de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, precum si a unor afirmatii calomnioase la adresa credincosilor greco-catolici din Sapanta,

Parohia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Sapanta face urmatoarele precizari:

1. Atat biserica din “Cimitirul Vesel”, cat si terenul din jurul bisericii, pe care s-a constituit cimitirul, au fost si sunt proprietati greco-catolice. Lacasul de cult din „Cimitirul Vesel” a fost construit in anul 1886 si nu a fost expropriat niciodata, iar aceasta pentru ca actele de carte funciara se gaseau din 1918 in Cehoslovacia, iar apoi, din 1945, in Ucraina (Uniunea Sovietica), la Tribunalul Tiaciv (Teceu), asa incat autoritatile din Romania nu s-au mai complicat cu exproprierea. Din anul 1948 si pana in prezent Biserica Ortodoxa Romana a folosit edificiul fara acte, ca posesor precar.

2. “Cimitirul Vesel” din Sapanta a fost pornit de catre Stan Ioan Patras in anul 1935. In 1940, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Ritiu, paroh al localitatii, care era si profesor de romana si latina, crucile au devenit mai late si s-a scris pe ele un epitaf in limba romana. In perioada respectiva, dat fiind faptul ca Ardealul de Nord era sub ocupatie maghiara iar limba romana interzisa in administratie si scoli, parintele greco-catolic a considerat ca, prin epitafele romanesti sculptate pe cruci de Stan Ioan Patras, limba romana se va putea pastra in comunitatea din Sapanta. Nimeni nu stia atunci cat va dura ocupatia maghiara. Primii vizitatori ai “Cimitirului Vesel” au fost chiar locuitorii comunei, care pe timpul ocupatiei hortyste veneau la cimitir ca la o biblioteca pentru a nu uita sa citeasca in limba romana.

3. In anul 1948, odata cu instalarea regimul comunist, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost impinsa in ilegalitate si silita sa-si inceteze opera culturala si religioasa in slujba poporului roman. Credinciosii din Sapanta s-au impotrivit intemnitarii dascalului si bunului lor pastor pr. Grigore Ritiu, numerosi sapanteni indurand din aceasta cauza ei insisi teroarea inchisorilor comuniste. In mod samavolnic autoritatile comuniste au trecut biserica din Sapanta in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, care din 1948 si pana in prezent, la inceput in mod insidios, apoi din ce in ce mai direct, a dus o politica de stergere a identitatii catolice a sapantenilor si incitare la ura interconfesionala

4. Propaganda la ura interconfesionala practicata de parohia ortodoxa din Sapanta a culminat in conditiile de libertate de dupa 1990, tocmai pentru a zadarnici dorinta satenilor de a se declara greco-catolici si pentru a-i opri pe cei care doreau sa se intoarca la Biserica Greco-Catolica. Pe langa amenintarile, intimidarile, presiunile, bataile pe care greco-catolicii din Sapanta le-au indurat dupa 1989, ramane simptomatic cazul din februarie 1997, cand decedatul Pop Gheorghe, credincios greco-catolic, dupa ce i-a fost facut prohodul greco-catolic in curte, a fost furat de catre oamenii preotului ortodox din localitate, condusi de primarul din acea vreme, si re-prohodit cu preot ortodox. Primarul s-a adresat preotului greco-catolic zicandu-i: “Parinte, pana aici l-ati dus voi, de aici il ducem noi.” Va lasam pe dumneavoastra sa analizati justetea si buna-credinta a acestor actiuni.

5. Toate aceste presiuni, intimidari, discriminari si persecutii sistematice, la care comunitatea greco-catolica din Sapanta a fost supusa in ultimii 20 de ani, s-au facut cu suportul tacit sau direct al autoritatilor Statului Roman, care fie nu s-au implicat pentru a le stopa, fie chiar le-au initiat si sustinut.

6. In anul 2003 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a cumparat un teren intravilan in Sapanta, aflat la nr. 909, cu intentia de a se construi pe el o noua biserica greco-catolica, dat fiind faptul ca in cea veche, aflata in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, nu ni s-a permis sa intram.

7. Din anul 2003 pana in prezent ni s-a refuzat sistematic de catre Primaria si Consiliul Local Sapanta eliberarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru a ne fi construit o biserica pe acest teren cumparat dupa 1989, astfel ca si in acest moment suntem nevoiti sa ne tinem slujbele religioase intr-o baraca (a se vedea mai jos).

8. Dupa 1990, parohia ortodoxa din localitate a inceput constructia propriei biserici, tot pe o proprietate greco-catolica, pe terenul numit “Balta Crupii”, unde astazi au loc slujbe pentru comunitatea ortodoxa.

9. Incepand cu 2007, parohia ortodoxa Sapanta a pornit lucrarile de “reabilitare” si “reparare” la biserica proprietate greco-catolica, aflata in incinta “Cimitirului Vesel”, lucrari care au ca scop distrugerea si stergerea semnelor care arata ca aceasta biserica este greco-catolica. Actiunea de distrugere a culminat in 31 martie 2009, cand turnul bisericii greco-catolice a inceput sa fie demolat.

10. Fortati de aceasta situatia creata de parohia ortodoxa din Sapanta, am initiat toate masurile legale care se impun pentru a salva acest monument istoric romanesc din zona de la distrugere. Dorim pe aceasta cale sa tragem un semnal de alarma asupra importantei pastrarii reperelor culturale romanesti, specifice zonei noastre, si importanta pastrarii ambientului original in jurul caruia s-a nascut si dezvoltat faimosul „Cimitir Vesel”. Distrugand biserica greco-catolica din incinta „Cimitirului Vesel” prin transformarea ei intr-un kitsch, zona isi va pierde unicitatea si faima care atrage atatia turisti an de an, cu efect economic negativ pe plan zonal lesne de inteles.

11. Daca in opinia Bisericii Ortodoxe Romane complexul patrimonial „Cimitirul Vesel”, asa cum este cunoscut cimitirul si biserica, nu este deosebit de valoros, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului, pr. Cristian Stefan, pentru noi este si dorim sa-l salvam si sa-l pastram pentru generatiile viitoare.

12. Ca urmare a documentelor pe care le-am prezentant instantei, aceasta a constatat ca am facut dovada proprietatii asupra bisericii si cimitirului, si in consecinta a emis o ordonanta presedentiala care cere sistarea imediata a oricaror lucrari de demolare si constructie la biserica greco-catolica din Sapanta pana cand cazul va fi solutionat definitiv si irevocabil in instanta.

13. Din pacate, din data de 29 Aprilie 2009 pana in prezent, ordonanta presedentiala de stopare a lucrarilor data de judecatoria Sighetu Marmatiei nu este pusa in aplicare de institutiile abilitate ale Statului Roman, care au datoria sa puna legea in aplicare si sa-i traga la raspundere pe cei care o incalca, astfel ca lucrarile de demolare si constructie la biserica greco-catolica se desfasoara in continuare.

14. Problema legalitatii sau nelegalitatii avizelor si autorizatiilor date de institutiile Statului Roman parohiei ortodoxe va fi solutionata de justitia romana. Pana la acea data insa, exista o ordonanta presedentiala care cere expres sistarea oricaror lucrari de demolare si constructie la biserica, ordonanta care nu este pusa in aplicare de catre Institutiile Statului Roman.

15. Biserica greco-catolica construita in 1886 si „Cimitirul Vesel” vor ramane tot in folosul comunitatii locale cum au fost si pana acum. Nu se pune problema de a-i scoate pe fratii ortodocsi in drum, cum fals se afirma de catre unii reprezentanti locali din comuna, din moment ce comunitatea ortodoxa are deja o biserica in localitate.

Din aceste cateva exemple de actiuni fatise indreptate impotriva noastra, se poate vedea ca greco-catolicii din Sapanta sunt supusi la un proces de epurare culturala si religioasa facut din initiativa sau acceptul reprezentantilor Statului Roman.

Avand in vedere toate aceste lucruri, ne consideram indreptatiti sa facem toate demersurile nationale si internationale care se impun ca discriminarea pe criterii religioase si presiunile psihologice impotriva noastra sa inceteze, iar legea sa fie aplicata la Sapanta in mod egal pentru toti, asa cum se cuvine intr-un Stat de Drept.

Pr. Grigor Mihai
Paroh

Pentru referinta, documentul in original poate fi accesat la adresa: 2009-05-19 - Parohia Greco-Catolica Sapanta - Comunicat

Documentele care atesta dreptul nostru de proprietate, ordonanta presedentiala de stopare a lucrarilor si alte documente pot fi accesate de la adresa: 2009-05-05 - Sapanta - scrisoare de protest parohia greco-catolica

Alte articole pe acest subiect:

Scrisoare adresata doamnei Hillary Rodham Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA, cu privire la situatia de la Sapanta si discriminarea greco-catolicilor in Romania

Biserica Ortodoxa Romana distruge "Cimitirul Vesel" din Sapanta

Baraca folosita ca biserica de parohia greco-catolica Sapanta

Comentarii
20.05.2009 Pe scurt de carmen
Imi vine greu de crezut ca in sec. XXI se mai poate recurge la actiuni de depurare religioasa, cu atat mai mult cu cat este vorba despre biserici surori. Aceasta lupta fatisa a bisericii ortoodoxe impotriva fratilor intru Dumnezeu nu se poate explica si nici justifica, nici din punct de vedere uman si cu atat mai putin crestinesc. Se pare ca vorbele lui Cristos "iubiti-va unul pe altul, precum eu v-am iubit pe voi" au fost si ele depurate din Biblia ortodoxa. Toata aceasta ura si inversunare nu-si au locul si sunt si fara scop, pentru ca Dumnezeu le vede pe toate si mai devreme sau mai tarziu vor ajunge toate la linie. Biserica ortodoxa din pacate nu a fost niciodata un exemplu de iubire frateasca, dimpotriva... deci nici nu stiu de ce ne minunam atat de mult. Avand in vedere ca argumentele crestine sunt inutile, ramane din pacate numai calea tribunalului, unde as sfatui pe parintele greco-catolic sa invite neaparat presa de la Vatican.

Asa sa ne ajute Dumnezeu, dupa fapta noastra!

20.05.2009 Sapanta de Ateul
Eu ca regatean si bucurestean ce sa mai zic ? Ma mir cum voi unitii mai rezistati la asemenea presiuni si ofense. Probabil ca a voastra este adevarata credinta romaneasca si voi sunteti adevaratii rom^ni care au rezistat de secole jugului strain (bulgar, ucrainean, sarb, rus, turc si maghiar)si ati tinut sus stindardul latinitatii noastre. Dzeu sa va ajute(ca sa nu mai fim dezbinati romanii pe motive confesionale si neconfesionale)
20.05.2009 Eu sunt Mihai Catolicul de Mihai Catolicul
Domnilor,
Vad ca mai sunt si alii care semnaeaza Mihai, unii fiind chiar ortodocsi. Pentru a nu fi confundat cu ei, eu ma declar ca sunt Mihai Catolicul, si imi asum comentariul din 08.05.2009 "Ortodoxia" a demolat Omul. Iar acum pe aceeasi tem voi asterne alte cateva ganduri.

Odata fiind in Tara, intr-o vacanta, preotul ortodox din satul meu m-a invitat intr-o excursie cu corul bisericii pe la manastiri. Am acceptat mai mult din jena. Este un om cumsecade cu vederi, mi s-a parut mie, mai largi decat alti confrati ai sfintiei sale. Ajuns la o manastire, care fusese daramata, zicese, de generalul Bukov. Acolo am asistat la o scena groteasca a carui autor era un calugar ortodox, vietuitor al acelei manastiri. Acesta, din fata Sf Altar, acuza Biserica Catolica de distrugerea bisericii aceleia. Dar a facut-o, dupa ce preotul ortodox, al carui invitat eram, l-a asigurat ca nu sunt catholic. Am aflat-o mai tarziu. In orice caz, cuvantarea veninoasa si plina de minciuni a calugarului m-a scarbit la inceput, iar apoi m-a intristat. Sa fi calugar, un discipol al lui Cristos, un discipol al Iubirii si Adevarului, si din fata Sfantului Altar, unde toti credem ca, in Tabernacol, sta Domnul nostru Isus Cristos, fara a-i fi macar jena desi cred eu ar fi trebuit sa-i fie frica, sa arunci atata ura si minciuni este greu de imaginat, este greu de acceptat. Am vrut sa-l filmez, dar din pacate mi se terminase bateria aparatului.
Apoi, pe tot parcursul calatoriei, membrii corului au cantat numai cantece lumesti, deocheate si au facut glume porno, desantate. Si credeti cumva ca acesti coristi erau tineri? Nicidecum. Varsta medie era cam de 65 de ani. Daca acela a vrut sa fie un pelerinaj, atunci a fost un pelerinaj pe la locurile, cum sa le spun ca mi-e un pic jena, hai sa fie NESFINTE.
Acesta este un mic exemplu din “bogatia” culturala "ortodoxa" pe care poporul nostru o aduce Europei. Sa ne miram ca suntem tratati de ceilalti europeni cum suntem tratati?
Eu ma mir insa cum in cei 41 de ani de guvernare communisto-ortodoxa, credinciosi greco-catolici au ajuns atat de jos incat sa-si uite credinta si mai rau sa-si huleasca parintii si stramosii care au facut Romania Mare, care au facut Scoala si Cartea Romaneasca. Cand spun acestea ma gandesc si la sapanteni, dar nu numai la ei pentru ca Satmarul, Oasul, Maramuresul, Salajul, Clujul, Bihorul, Alba etc., aproape toat Ardealul a fost grco-catolic pana in 1948.
In 1916 Cand Episcopii Greco-Catolici isi puneau viata in primejdie afirmand romanitatea Transilvaniei, ierarhii ortodocsi romani din Transilvania blestemau Trupele Romane. Acum fara nici o jena isi asuma si Romania Mare si limba romana si cultura europeana si si si si…
In 1948 au facut pactul cu sovieticii pentru a distruge Biserica Greco-Catolica si a avea o pozitie de concubinaj cu guvernarea comunista
Eu zic ca tot ce le apartine cu adevarat este cultura distrugerii bisericilor, pentru ca si bisericile ortodoxe distruse de ceausescu tot cu asentimentul patriarhului s-a facut. Acum nu fac decat sa continuie “opirile” inaintasilor lor. Nu le spun sa le fie rusine pentru ca oricum nu le va fi.


20.05.2009 Trebuie ceruta protectia UNESCO, caliatile sunt indeplinite !! de petru borodi/cluj
Consider ca este calea cea mai puteernica de aparare a intregului Complex Monumental ( cu caracter/stil naiv si iesit din comun)
O Interventie activa si urgenta de catre Biserica de rit Catolic din Roma ar rezolva din toate punctele de vedere acest diferend dintre Fratii ce in fond apartin Crestinatatii !!
Dee Dumnezeu harnica implinire de Frumos adevar si dreptate!!!
Pacat este ca doi Fratii ai Crestinatatii sa fie in nu-ncetata disputa/discordie !!
petru borodi, cel mai pacatos dintre pamanteni !!
20.05.2009 Informare de vyky
Am fost in acest cimitir vesel,nu am stiut ca a fost o initiativa greco catolica.Interesant, desi sunt ortodox , am in familie si neamuri greco catolice.La noi in Caransebes s-a construit o biserica greco catolica si nimeni nu a dat cu piatra.EU PROPUN SA SCRIETI SI LA MINISTERUL TURISMULUI
la doamna ministru ,si sa-i explicati, importanta istorica al acestui cimitir ,si nu cred ca nu o sa va ajute.Nu stiu cum va poate ajuta doamna Clinton, este prea departe de noi.Daca aveti in comauna vre-un profesor ar putea scrie o carte despre acest cimitir,importanta istorica si adevaratul scop istoric al acestuia.Dar acest domn sa fie de buna credinta si sa scrie adevarul.Vedeti dumneavoastra au trecut anii si nu s-a spus adevarul in totalitate despre importanta bisericii greco catolice in salvarea limbii romane si aportul personalitatilor la marea unire.S-ar putea da pe net o mica istorie de la infiintarea ei in anul 1600 (cred) scopul infiintarii ei ,Suferintele cauzate la infiintarea ei, desfiintarea ei in 1948 suferintele cauzate desfiintarii ei ,si suferintele renasterii ei dupa revolutie.Cu stima Popescu Victor din Caransebes
20.05.2009 Discutii de vyky
Cum ati crezut ca arhimanditul ARAPAS, cel care facea trierea capilor clericilor bisericii greco catolice pentru sapa la canalin 1948, devenit patriarh ,va da bisericile inapoi ?care de fapt el a fost ce care le-a luat,in urma timpului, si a avut grija sa educe pe urmasii sai in acest spirit.Greu se urnesc lucrurile la noi
Va urez succes sa recastigati ce ati avut.
20.05.2009 mare ticalosenie de liviu poptamas
cazul bisericii Sapinta si cimitirul vesel , cazul bisericii greco catolice Ungheni-Mures demolate 50% cu ziduri ce o string pentru o noua biserica sunt strigatoare la cer , mare ticalosenie , "cum nu vii tu Tepes Doamne ?"
21.05.2009 Opriti bataia de joc impotriva greco-catolicilor! de Sandu
Este limpede pentru toata lumea ca aceste faradelegi se fac cu aprobarea si cu stricta incuviintarea a tatorului de la Cluj, mitropolitul rosu cu epoleti pe nume Bartolomeu Anania! Furia dezlantuita de acest adevarat satrap impotriva Bisericii Greco-Catolice, soldata cu multe nenorociri pentru comunitatile de crestini din Ardeal, cu daramari de vechi biserici, adevarate monumente istorice de arta si cultura, cu refuzul retrocedarii locasurilor de cult furate de la greco-catolici si cu instigarea continua a comunitatii ortodoxe impotriva greco-catolicilor, cu mentinerea continua a unui climat de ura si tensiune intre romanii din Ardeal, trebuie oprita cu orice pret!
13.06.2009 Doamne nu le lua in seama pacatul acesta de credinciosii de pe Tarnava Mica
Aceasta bataie de joc a BOR fata de Biserica Greco-Catolica trebuie stopata. BOR care se considera ecumenica se ocupa cu astfel de lucruri, acest lucru denota interese, in nici un caz ecumenism. nu uitati in ce biserici slujesc preotii ortodocsi in Occident. daca va fi nevoie de forta pentru a apara ceea ce este a nostru o vom face...
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772066