Home : Stiri : 2009-05-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scrisoare adresata doamnei Hillary Rodham Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA, cu privire la situatia de la Sapanta si discriminarea greco-catolicilor in Romania

14.05.2009, California, Statele Unite - Greco-Catolica.org Afisari: 13560   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Hillary Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA
Hillary Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA

ROMANIAN GREEK-CATHOLIC ASSOCIATION

14 Mai 2009
Laguna Hills, California
SUA

COMUNICAT

Pe data de 13 mai 2009, ca urmare a faptului ca la Sapanta, jud. Maramures, institutiile Statului Roman nu gasesc de cuviinta ca de 2 saptamani sa aplice o hotarare judecatoreasca care cere in mod expres oprirea lucrarilor de demolare si constructie la biserica greco-catolica adiacenta "Cimitirului Vesel", lucrarile de distrugere continuand iar cei care se fac vinovati de aceasta incalcare a legii nu sunt pedepsiti, Romanian Greek-Catholic Association a adresat o scrisoare doamnei Hillary Rodham Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA, pe care o prezentam in intregime mai jos.

Dupa o scurta prezentare a contextului istoric si efectelor decretul comunist din 1948 prin care Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii, proprietatile confiscate iar credinciosii ei fortati sa treaca la Biserica Ortodoxa Romana, scrisoarea mentioneaza ca de la caderea comunismului in 1989 Statul Roman nu face nimic pentru repararea acestei nedreptati prin retrocedarea bunurile confiscate de comunisti proprietarului de drept. Din contra, in ultimii ani comunitatea greco-catolica din Romania se confrunta cu o adevarata epurare culturala si religioasa, biserici greco-catolice fiind distruse sistematic de reprezentantii BOR cu acceptul si sprijinul Statului Roman, cetateni sunt hartuiti si amenintati pentru ca se declara greco-catolici, drepturile si libertatile greco-catolicilor sunt incalcate sistematic fara ca Statul sa intervina, etc. 

Considerand viitoarele intalniri intre oficialii americani si romani, Romanian Greek-Catholic Association a cerut Departamentului de Stat sa introduca pe agenda acestora situatia incalcarii drepturilor omului si libertatilor civile ale comunitatii greco-catolice din Romania.

Scrisoarea de fata se inscrie intr-o serie de actiuni pe plan international pe care Romanian Greek-Catholic Association le va face pentru a aduce in fata opiniei publice internationale continua incalcare a drepturilor omului si discriminare la care comunitatea greco-catolica din Romania este supusa si astazi de catre Statul Roman.

Prezentam in cele ce urmeaza textul integral al acestei scrisori atat in versiunea engleza cat si traducerea sa in romana.

Toate documentele referitoare la situatia de la Sapanta pot fi descarcate de la adresa: Biserica Ortodoxa Romana distruge "Cimitirul Vesel" din Sapanta.

Textul scrisorii expediate doamnei Hillary Clinton in format PDF poate fi descarcat de la adresa: 2009-05-13 - ROGCA - Letter to Secretary of State Mrs. Hillary Clinton

Pr. Chris Terhes
President
Romanian Greek-Catholic Association
christerhes@yahoo.com

Mai multe fotografii cu demolarea bisericii gasiti aici.

 

#   #   #

May 13, 2009

The Honorable Hillary Rodham Clinton
Secretary of State
U.S. Department of State
2201 C Street NW
Washington, D.C. 20520

Stimata Doamna Secretar de Stat,

Ca urmare a intalnirii pe care ati avut-o cu domnul Cristian Diaconescu, Ministrul de Externe al Romaniei, va scriu pentru a va aduce in atentie discriminarea indreptata contra comunitatii greco-catolice din Romania ce are loc in violare clara a drepturilor omului garantate international.

In 1948 regimul comunist a scos in afara legii Biserica Greco-Catolica din Romania, i-a confiscat proprietatile si i-a fortat pe credinciosii nostri sa treaca la Biserica Ortodoxa Romana. Oricine nu s-a supus acestei legi comuniste a fost persecutat si arestat, iar multe persoane, incluzand episcopi, preoti si credinciosi au suferit moartea in inchisoare pentru credinta lor. De la caderea comunismului in Romania in 1989, dupa 41 de ani de persecutie, Biserica noastra incearca sa isi reia locul in societatea romaneasca slujind proprii credinciosi si incercand sa repare din raul cauzat de regimul comunist poporului roman.

In ultimii 20 de ani ne-am chinuit sa obtinem restituirea proprietatilor confiscate de catre regimul comunist astfel incat credinciosii nostri sa poata aduce lauda lui Dumnezeu intr-un loc propriu acestei slujiri si in conformitate cu propria constiinta, insa ne-am confruntat cu o continua ostilitate din partea Guvernului Romaniei care nu doreste sa faca nimic pentru a repara aceasta nedreptate facuta de guvernul comunist in 1948.

Am sprijinit aderarea Romaniei la NATO si UE sperand ca, odata cu integrarea Romaniei in aceste structuri, procesul democratic isi va continua cursul normal si Romania se va ridica la standardele unei adevarate tari democrate. Din pacate, situatia s-a deteriorat in Romania in ultimii ani, unde vedem o escaladare a nedreptatilor impotriva noastra, o continua violare a drepturilor omului si libertatilor noastre civile, oameni amenintati si hartuiti pentru credinta lor, proprietatile noastre confiscate de regimul comunist distruse, etc. Mai mult, unul dintre partidele care este la putere in acest moment in Romania a propus un proiect de lege in Parlamentul Romaniei care doreste sa ne limiteze drepturile pe baza numarului de credinciosi, redus numeric dupa 41 de ani de persecutie si inca 20 de ani de continua discriminare. Prin acest proiect de lege acestia doresc sa legalizeze nedreptatea si crimele comise impotriva noastra dupa 1948 si sa ne faca imposibila recuperarea proprietatilor confiscate in 1948.

Adesea, in timp ce Statul Roman amana solutionarea cazurilor din justie care au legatura cu proprietatile noastre confiscate, aceste proprietati sunt in mod intentionat demolate de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane cu suportul autoritatilor romane, care fie autorizeaza aceste demolari fie nu intreprind nimic sa le opreasca chiar daca exista o hotarare judecatoreasca care cere expres acest lucru.

In acest moment comunitatea noastra este ravasita si alarmata de continuarea actiunii de distrugere a bisericii greco-catolice de langa “Cimitirul Vesel” din Sapanta, judetul Maramures, cunoscut in intreaga lume pentru frumusetea si unicitatea sa si poemele satirice inscriptionate pe crucile sale. Maiestuoasa si frumoasa biserica construita in 1886 este distrusa sistematic cu toate ca exista o hotarare judecatoreasca care obliga oprirea oricarei demolari sau constructii la biserica. Din acest motiv cerem in mod urgent interventia internationala pentru a salva ce a mai ramas din aceasta biserica pana nu e prea tarziu.

Suntem supusi in acest moment la o epurare culturala si religioasa in Romania, si este foarte dureros pentru noi sa asistam cum mostenirea/istoria noastra este anihilata in acest fel, iar drepturile omului si libertatile noastre civile sunt incalcate intr-un stat in care legea si dreptatea ar trebui sa prevaleze.

Acestea, impreuna cu alte actiuni opresive impotriva noastra, au fost raportate continuu de catre Departamentul de Stat al SUA in International Religious Freedom Report si Human Rights Report despre Romania, insa Guvernul Romaniei nu a facut nimic pentru a imbunatati aceasta situatie.

Totusi, existenta acestor rapoarte ne confirma ca Statele Unite sunt angajate in cautarea dreptatii pentru toti. Considerand ca in curand si alte intalniri vor avea loc intre oficiali americani si romani, incluzand o vizita a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Statele Unite, va rugam sa adresati problema discriminarii comunitatii greco-catolice din Romania in toate discutiile viitoare pe care le veti avea cu oficialii romani si sa protestati public impotriva incalcarii drepturilor omului si libertatilor civile in Romania.

Voi continua sa comunic cu dumneavoastra, stimata doamna Clinton, cu privire la aceste incalcari ale drepturilor omului si libertatilor civile care au loc si astazi in Romania.

Cu respect,

Pr. Chris Terhes
President
Romanian Greek-Catholic Association

CC:  Alti oficiali si membri ai comunitatii

#   #   #

May 13, 2009

The Honorable Hillary Rodham Clinton
Secretary of State
U.S. Department of State
2201 C Street NW
Washington, D.C. 20520


Dear Madame Secretary:

Following your recent meeting with Cristian Diaconescu, Foreign Minister of Romania, I write to call your attention to the unconscionable discrimination against the Greek-Catholic community in Romania in clear violation of internationally recognized human rights guarantees.

In 1948, the communist regime abolished the Greek-Catholic Church in Romania, confiscated its properties and forced our believers to join the Romanian Orthodox Church. Anybody that did not comply with this communist law was persecuted and arrested, and many people, including bishops, priests and believers faced death in prison for their belief. Since the fall of communism in Romania in 1989, after 41 years of persecution, our Church is trying to re-take its place in the Romanian society by serving its believers and by trying to undo the damage caused to the Romanian people by the communist administration.

Over the last 20 years we have struggled to achieve restitution of our properties confiscated by the communist regime so our people can worship God according to their conscience in a proper place, but we are facing continuous hostility from the Romanian Government that does not want to do anything to repair this injustice done by the communist government in 1948.

We supported Romania in joining NATO and UE hoping that, once our country would join them, the democratic progress would take its normal course and Romania would rise to the standards of a real democratic country. Unfortunately, the situation has deteriorated in Romania in recent years, where we have seen an escalation of injustices toward us, a continuous violation of our human rights and civil liberties, people being threatened and harassed for their belief, our properties that were confiscated by the communists destroyed, etc. Furthermore, one of the parties that is currently in power in Romania has proposed a bill in the Romanian Parliament that would grant us fewer rights based on the size of our communities, which have been reduced numerically after 41 years of persecution and an additional 20 years of continuous discrimination. With this bill they are trying to legalize the injustice and crimes committed against our people after 1948 and make it impossible for us to recover any of the properties confiscated in 1948.

Often, while the government delays court cases involving restitution of our properties, those properties are intentionally demolished by representatives of the Romanian Orthodox Church with the support of the Romanian authorities, who are either authorizing the demolitions or not doing anything to stop them even if there is a cease and desist order.

At present, our community is heartbroken and alarmed by the ongoing destruction of the Greek-Catholic church adjacent to the “Merry Cemetery” in Sapanta, Maramures County, which is known throughout the world for its beauty, uniqueness and the many lighthearted epitaphs that are inscribed on the burial crosses. The majestic, beautiful church built in 1886 is being systematically destroyed, even though there is a cease and desist order that mandates the stoppage of all demolition and work to the church. It is for this reason that we urgently request international intervention to save what is left of the church before it is too late.

We are currently facing a cultural and religious cleansing in Romania, and it is unbearably painful for us to stand by as our heritage is annihilated in this fashion, and our human rights and civil liberties violated in a state where law and justice should prevail.

These and other oppressive activities against us were continuously addressed in the International Religious Freedom Report and Human Rights Report for Romania of the United States Department of State, but the Romanian Government has not done anything to improve the situation.

Nonetheless, the existence of those reports confirms to us that the United States is committed to pursuing justice for all. Considering that soon other meetings will take place between US and Romanian officials, including a visit from the Romanian President, Traian Basescu, in United States, we ask you to address the issue of the discrimination of the Greek-Catholic community in Romania in any future discussions with the Romanian officials and publicly protest against the violation of the human rights and civil liberties in Romania.

I look forward to ongoing communications with you, Secretary of State Clinton, about these violations of the human rights and civil liberties in Romania today.

Respectfully,

Fr. Chris Terhes
President
Romanian Greek-Catholic Association

CC:  Other elected officials and community members

Comentarii
14.05.2009 de la sapanta de morosan cu clopu mic
fratilor, problema demolarii bisericii din Cimitirul Vesel nici nu este in atentia oamenilor din sapanta asa de tare precum este fuga miresei de la fiul popii ortodox din sat, grigore lutai.

popa a fortat-o pe o fata din sat sa il ia de barbat pe feciorus-o, si cu o zi inainte de logodna anuntata cu surle si trambite, fata a fugit cu un altul.

detalii gasiti pe noul infiintat ziar din sat: Ziarul Vesel de Sapanta.

http://ziarulvesel.wordpress.com/2009/05/12/joia-zi-cu-prilej-in-sapanta/

la popa Lutai nu-i pasa de fericirea propriului fiu numai sa aiba putere, prin urmare de ce i-ar pasa de o amarata de biserica?

haideti domnilor jurnalisti si televiziuni aici sa vedeti telenovela.

elodia si inima de tiganca sunt nimic pe langa ce show ne da popa lutai.
14.05.2009 Ion Stetca din Sapanta de Ion Stetca
Oameni buni sunt ortodox insa deja mi-e groaza in fata lui Dumnezeu de ceea ce preotul Lutai le face in sat.

A distrus padurea cu stejari seculari, a vandut lemn si a bagat banii in buzunar, a vandut cariera, umbla pe la femeia asta pe care o obliga sa isi marite fata cu fiul sau, ii agreseaza pe cei care nu sunt de acord cu el, spune ca pe el face ce vrea pentru ca-l are in spate pe Gheorghe Turda - cantaretul de muzica populara, ca merge oricand la Basescu, la Boc, la Geoana, ca lui nu-i comanda nimeni.

Recent a primit cateva miliarde de lei de la guvern. Deja tot mai multa lume vorbeste prin sat ca a spalat o gramada de bani ca sa-i faca biserica la un alt fiu care e preot in america. si preotii ortodocsi din zona vorbesc despre acest lucru, insa nu o fac pe fata din cauza ca le e frica de el.

Domnilor jurnalisti, reporteri, ziare, televiziuni, aici se intampla niste grozavii de neimaginati. De ce nu veniti sa faceti niste anchete la fata locului?

Toata presa din Maramures e in mana preotului ortodox Lutai. Nimeni nu scrie despre aceste lucruri.

preotul e in stransa relatie cu cei din PSD. Cum de nu vine nimeni sa constate neregulile de aici?

preotul asta isi bate joc de noi toti si pe fiecare care isi deschide gura il amenintata. si el si fiul sau, acesta la care i-a fugit nevasta, eveniment despre care vorbeste intreg Maramuresul dar despre care presa de aici tace. oamenii preotului s-au dus si au sechestrat-o pe fata asta, l-au amenintat pe baiat, pe mama acestuia, si nimeni nu scrie nimic.

Am foarte multi prieteni preoti ortodocsi din zona, cativa chiar rudenii, care se ingrozesc pana unde poate merge rautatea acestui preot din Sapanta. Toti ii condamna actiunile insa se tem sa spuna pe fata ca le e frica de el. Are conectii la episcopie,la Patriarhiei, la psd, la Guvern.

haideti domnilor jurnalisti aici si faceti niste anchete nu lasati acest impostor in haine de preot sa isi bata joc de noi si de intreg satul.
14.05.2009 domnului comentator de maia
il intreb pe cel ce comenteaza acest articol si care se declara ortodox
cine ti-au fost mosii si stramosii?Cine ia facut ortodoxi?Dumnezeu i-a facut greco catolici iar diavolul rusesco stalinist i-a facut ortodoxi.Cred ca merita popa pe care il au si popa ii merita pe ei.Ce a ajuns maramuresul de altadata o oala de golani care distrug paduri si care nu mai au nici o frica de DUMNEZEU.Asta a facut ortodoxia din oamenii care au uitat cine sunt.
15.05.2009 Daramatorul de Sitaru
Toate aceste faradelegi se fac sub patronajul lui Bartolomeu Anania, dusman declarat al greco-catolicilor, care prin actiunile sale a reusit sa instaureze in acesta parte de tara un climat tensionat de ura si vrajba intre romanii apartinatori celor doua culte! In plus, sub obladuirea si cu larg concursul sau, in aceasta perioada au fost rase de pe suprafata pamantului o serie de biserici greco-catolice, vechi monumente istorice de arta si cultura!
15.05.2009 O solutie buna de recul2000
ar constitui-o intensificarea protestelor la organizatiile guvernamentale si neguvernamentale ale UE, aceasta avand in vedere faptul ca, BOR si statul roman, prin reprezentantii sai, ne sant vadit potrivnici.Am vazut cu totii ca, utilizand mijloacele pe care statul ni le-a pus la indemana si ni le mentioneaza mereu, nu am realizat mare lucru. Au fost, cu chiu cu vai, recuperate cateva biserici, dar cvasimajoritatea fostelor biserici greco-catolice sant detinute in continuare, ilegal, de catre BOR. Astia sant in stare sa faca orice ca sa ne inlature din viata religioasa a tarii. Mi-e teama ca asta este numai inceputul: o sonda aruncata pentru a ne testa reactia. Prapadul urmeaza de acum incolo. Nu constructiile ii deranjeaza pe ei, ci faptul ca au fost constrite intr-un stil specific popoarelor catolice. Daca episcopul Maramuresului a fost in stare sa ceara preotului (care slujea intr-o biserica ridicata de greco-catolici) sa defiinteze rastignirea din fata bisericii, pe motiv ca Isus Cristos este reprezentat in basorelief, "cea ce este strain ortodoxiei". Acum au ajuns sa se rafuiasca si cu constructiile propriu zise, ca doar si ele sant construite intr-un stil strain ortodoxiei, neamului si fanarului. Ma gandesc ca, poate, si preotul greco-catolic din Sapanta are o parte de vina. Domnia sa ar fi putut preveni daramarea bisericii. Stiti cum: o spaga bine plasata, acolo sus,la ceas de seara ,nu in moneda ruseasca sau greceasca , ci neaparat, in moneda catolica sau protestanta, in susur de binecuvantari pravoslavnice.Ca ,doar,se poarta, nu?Ce inseamna o turla a unei biserici pe langa a hirotoni un preot din nimic? Si am ajuns la Ghita Turda, cum ii place sa i se spuna. Ii spun astfel toate neamurile din Sapanta care ii poarta, sau nu numele,si cu care, prin neantrerupta stradanie, a umplut politia de frontiera si inspectoratele de politie din Marmures si Satu Mare.Pe un alt forum, cineva il numea pe acest Turda politist.Pai ,fratilor,guristul asta este politist cum sant eu detinator al cerbului de aur.S-a folosit, in intreaga lui cariera, de influenta pe care o avea asupra sefilor din MI, pe care ii distra si ciugulea pe la chefuri,ca sa isi bage toate neamurile in MI. Ar fi interesant ca un jurnalist sa faca o ancheta in structurile MI din Maramures si Satu Mare si sa dezvaluie cate neamuri ale lui Ghita s-au cuibarit pe acolo. Sau, gresesc, o fi vorba de vocatie in aceasta familie? Pai, daca l-ar mosteni pr Ghita, nepotii si verii ar trebui sa cante, nu sa fie politisti.Sa nu mai zic nimic despre aroganta, infatuarea si mandria acestui om. Si nimic despre, sa zic asa, naivitatea lui.
15.05.2009 cine ridica sabia, de sabie va pieri de sorinr
Domul a dat, Domnul a luat, numele Domnului fie laudat

Asta e, istoria are tendinta sa se repete.
15.05.2009 14.05,2009 Ion Steca din Sapanta. de Ioan Marunoiu
Domnule Steca. sunt ortodox ca si dumneata. Ce se intampla la Sapanta este varful aisbergului. Vinovati nu sunti preotii ortodocxi, sunteti dumneavoastra enosiasii ca lasati ca preoti isiti din cloca comunista, ei sunt oameni de afaceri, ei nu au nimic cu credinta, cu sfintenia, cu respectarea demnitatii omului. Dar preotul este unu in Comuna de ce este lasat sa faca ce vrea el, Vinovati sunt cei multi, enoriasii care tac. In Comuna Odobreni, de langa Gurgiu Preotul a fost scos din sat cu huidueli. acestia da oamnei. D-stra Maramuresenii urmasi ai marilor Voevozi cei care a intemeiat Moldova si Muntenia, de ce taceti?, unde va este demnitatea....

Pe de alta parte va intreb cu cine ati votat nu cu ei, de ce va plangeti sunt alesi dvs. cu fostii secu-comunisti de ce nu ati votat cu reprezentantii partidelor istorice, cu partidul Taranesc a lui Maniu omorat ca un caine la dvs. Sighet. unde va este barbatia din 1945 cand v-ati opus ca Maramuresul sa nu cad in mana rusilor.

Acei oameni parintii dvs, fosti greco-catolici, cand spui greco-catilic
inseamna "demnitate", cultura, civilizatie, credinta in Dumnezeu, dragoste de neam si de tara. inseamna apropiere de civilizatia occidentala toate acestea la-ti uitat, cu mic cu mare ati trecut la ortodoxia greco-slavona care inseamna Rusia, care inseamna saracie, pierderea demnitati de a fi om facu dupa cipul si semanarea lui Dumnezu.

Va complaceti in sinul satenei ai reprezentati sunt precum preotul Lutai. si mult alti ca el care darama bisericile greco-catolice, care nu vor sa cedeze ce au furat de la satramosi si mosii dvs, dati alafra. Rolul Preotului este sa slujasca neamul, nu neamul sa slujasca niste parveniti ce-si zic ca sunt preoti Toate aceste neleguiri, toate aceasta batjocura la adesa natiunii romane, o fac acei pe care ia-ti vota. in catdasie cu BOR.care ei sf.Lor sunt agenti ai Moecovei, Este nevoie de schimbare, Alteta Sa Principele Radu al Romaniei, a iesit in fata, s-a hotarat sa candideze la presidentia Romaniei, A sosit timpul ca sec-comunistii sa plece . strangeti semnaturi, contribuit cu cat putet in Lei, Dolari, Euro, sa stinem campania electorala. cu sume mici de 10-15-20 o suma simbolica ca dositi schimarea, Grosul finantatri capmpaniei pentru Printul Radu o va finanta Majestatile Lor Regina Ana si Regele Mihai pentru a scoate tara din mana lupilor iar dvs, d-le Ion Steca, intoarcete la Biserica stramosilor dumitate. care au fost Greco-Gatolici. Dumnezeu sa va lumineze mintile
15.05.2009 pentru maia de Ion Stetca
Doamna Maia,

sunt nascut ortodox ca sunt nascut dupa 1948. Dar cu toate acestea nu am nimic cu greco-catolicii. Ma duc la biserica, ma rog lui Dumnezeu, fac ce cred ca e bine. Asta cred ca ma identiica ca si crestin, nu se la dau in cap la greco-catolici.

Uitati, recent a fost un scandal foarte mare aici in legatura cu crucile din cimitirul din Sapanta. Cel care isi aroga dreptul ca mostenitor al lucrarii lui Stan Ioan Patras de fapt nu a fost singurul ucenic al acestuia. Problema sa, insa si a preotului Lutai, este ca inca un sculptor din sat, face cruci insa acela este adventist. Si adica cum un adventist sa faca cruci "ortodoxe"? De parca crucile ar fi ortodoxe. In loc sa ne bucuram ca sunt mai multi care pot duce traditia mai departe, unii incearca sa o acapereze toata numai si numai pentru ei.

La fel este problema si cu biserica din Cimitirul Vesel. Nu le convenea "unora" ca biserica semana a biserica catolica si atunci trebuie sa o "repeare" sa ca iasa una ortodoxa. Ne distruge insa unicitatea si ne face de rusine satul in lume.

Cum am spus, ma identific ca ortodox nu pentru ca i-as ura pe catolici. Un crestin, indiferent ca este catolic sau ortodox, ar trebui sa se comporte altfel decat acest popa Lutai care ne face satul si tara de rusine.
15.05.2009 domnului stetca de maia
Cred ca v-ati nascut dupa 1948 dar eu cred ca v-ati nascut crestin (eu nu am auzit nici un preot sa te boteze ortodox sau catolic)si ati avut bunici si strabunici ,nu ati fost copilul nimanui.Eu cred ca ceea ce se intampla in satul dumneavoastra se intampla cu complicitatea tuturor nu numai a popei,cred ca cu totii sunteti vinovati de cele intamplate fie prin implicare fie prin neimplicare.Nu numai popa va face satul ,si tara de rusine ci toti aparem ca un popor care nu-si respecta trecutul si monumentele care ne-au apartinut.In loc sa le protejam le distrugem pentru a pute pune in loc biserici urate cu turnuri si turnulete ca si casele tiganilor din jurul Bucurestilor care nu seamana cu nimic acu frumosul stil al bisericilor ardelenesti fie ele si greco catolice.Cred ca in anii comunismului le-ati folosit dar este timpul sa le dati inapoi.In zona de unde sunt s-a intamplat o minune.Langa o capeluta facuta de un preot greco catolic dupa cedarea ardealului s-a inaltat o falnica biserica ortodoxa .La inugurare pentru ca nu aveau clopotele terminate au vrut sa ia clopotele din bisericuta dar nu au putut sa le traga rupanduli-se sfoara de mai multe ori. Asa ca mai ganditi-va domnul meu la cele ce v-am scris.Eu nu cred ca sunteti chiar atat de ortodox pe cat vreti sa credeti.
15.05.2009 va multumim de gheorghe stan
Va multumim doamna Maia si domnule ioan marunoiu pentru cuvintele frumoase de imbarbatare sa stiti ca si eu sunt nascut dupa 1948 si abia astept sa vina catolicii sa trec la catolici ca nu se mai poate asa imi pare rau ca aici comunistii au stricat satul nostru cu ortodoxia lor dar sa stiti ca ne vom reveni ca sintem oameni de treaba nu asa cum ne crede lumea de exemplu ieri cand a fost ceva comisie la noi la biserica sa stiti ca au fost doar 10 adepti ai preotului Lutai
nu mai are adepti acum mai ales ca e si bolnav se interneaza des la psihiatrie ne pare rau de el ca a degenerat in asa hal dar boala isi spune cuvantul sa ii dea Dzeu sanatate si sa poata pleca unde il va indruma Dzeu ca are cu ce merge si-a facut o avere frumoasa, doua-trei vile, peste 50 de miliarde in banci apoi nu pleaca cu mana goala dupa douazeci de ani de Sapanta
15.05.2009 cine ridica sabia, de sabie va pieri,de sorin de Ioan Marinoiu
Da,Sorin ai dreptate vorbit la general in cazul de fata trebuia sa precizati. cine a ridicat sabia Ortodocsii sau Greco-Catolici.? Dar mai intai o precizare.Daca nu era Greco-Catolicii noi romaniin ne numem moldo-valahi, Vorbeam linba greaca sau limba slavona,impartiti in Vrenceni
Moldoveni si Ungureni.O tara divizata este usor de exploatat si de a fura munca credincioslor romani, tinuti in stare de analfetizare.Viclenii Patriarhi ortodocsi de la Constantinopol Ierusalim Atena, statau Toamna cate 2-3 luni sa fie siguri bunurile furate in numele sfintei ortodoxii grec-slavone "ceriale,ceara miere de albine,fructe,vin,etc.in valoare de circa 25 de milioane de F.Francezi suma enorma pentru acea vreme.Timp de numai o suta de ani= 2,5 miliarde, De aceia suntem saraci Am scapat de aceasta inrobire cand Mitropolitii Teofil si Atanase Angel luminati de Duhul Sfant s-au intors la Mileniul I crestin catolic si ortodox de Rit Bizantin.Cunoscuti in Europa ca daco-romani. Inrobiti cincii secole de ortodoxia greco-bulgara pentru sterge intentitatea latin romnii au primit denumirea de moldo-valahi.

Intoarcerea romanilor ardeleni la mil.UNU catolic si ortodox de Rit Bizantin a a fost benefica. Papii cei pacatosi a asimilat pe moldo valahi cu grecii catolici stabiliti in Italia. Romanii ardeleni avand o indentitate, au primit ajutor material si intelectual de la Roma Catolica. Blajului ne-a dat Corifeii Scoli Ardelene, intelectuali din abmele Partii al Carpatilor. care a luminat pe toti romanii, Istoria se repeta Rusii vor sa tina in arenda suflet-ruseasca pe toti romanii punctul de rezistenta intelectuala si spirituala sunt grec-catoliciima opresc aici va amintesc ca ortodocsii a scos sabia inpotriva romanilor greco-catilicilor
ortodicsii vor pieri


16.05.2009 mireasa din sapanta de anuta
no da mandru o ajuns satu nost. deja tata lume graieste despre mireasa care o fujit de pruncu popii lutai si so maritata cu altu. ne fac satu de comedie in tata lume.

http://ziarulvesel.wordpress.com/2009/05/16/povestea-miresei-cu-doi-soti-din-sapanta-a-ajuns-stire-nationala/

20.05.2009 Domnului Gheorghe Stan de PF
Laudam pe Isus!
Asa i-am auzit pe multi maramureseni salutand in repetatele randuri cand am trecut prin tinuturile dumneavoastra.

Dumneavoastra asteptati sa vina catolicii, v-ati saturat de ortodocsi si comunisti ...! Asa s-au pronuntat foarte multi dupa Revolutia din 1989.
Care catolici sa vina? Din toata lumea? Din toata tara? Din Baia Mare sau Sighet?
Cei di Sapanta? Sa ocupe cu forta acea mana de suflete care se declara greco-catolici la recensaminte si care se duc si la Capela greco-catolica? sau mai asteptati minunea ca cei din guverne (daca sunt din sud nu prea inteleg fenomenul, vorba domnului ministru Paleologu, iar cei din Transilvania ori sunt pe mana ortodoxiei de multe ori aservite ori ii multumesc pe cei multi, doar voturile trebuiesc rasplatite, pana la inchisul ochilor si la savarsirea a tot feluri de abuzuri asemanatoare cazului din Sapanta!, aici s-ar putea da multe exemple: Vadu Izei, Badon-Salaj, Ungheni-Mures ...sau unele petrecute in lacasuri si tinuturi ortodoxe, unde de dragul renovarii si al modernizarii au fost instrainate lucruri de valoare. Nu comentez logica instrainarii: ignoranta, subcultura, interese...?!!)
Vazand Irod ca este pe placul Iudeilor (reprezentati in mod special de mai marii preotilor, fariseii si carturarii: "vai voua .....Matei cap. 23) cand la ucis pe apostolul Iacob, a poruncit sa fie prins si Petru spre a fi ucis! Conform Faptelor Apostolilor cap. 12
Se intampla ceva asemanator in anii `48-64, sub alte forme si dupa revolutie, si azi ...!
Fericiti cei ce rabda pana la sfarsit caci aceia se vor mantui!
Revenind la "abia astept sa vina catolicii sa trec la catolici", cel mai bun lucru, daca va doriti catolicismul, este sa mergeti impreuna cu cei ce impartasesc aceleasi sentimente si credinta si sa readuceti, sa reconsolidati catolicismul si mai ales invatatura sa si morala catolica, din interior, ca si crestin-credincios activ, care se implica!
Daca vrem ceva trebuie sa ne implicam in obtinerea acelui ceva! Ne asumam responsabilitatea! Sigur asta inseamna sa va expuneti! S-ar putea sa fie cu urmari. Un risc, social, economic, ... pentru dumneavoastra si familie. Nu te teme, i-a spus ingerul atat Mariei cat si lui Iosif. Nu va fie frica spune Papa Ioan Paul al II-lea. Daca taceti vor vorbi pietrele ne spune Isus!
...

Cateva intrebari:
Cum s-a nascut "cimitirul vesel" lucru original, unic?
Cine a fost autorul ideii?

Cu respec pentru toti cei ce au scris!
Sa auzim numai de bine!
Laudam pe Isus!
29.06.2009 Scrisoare inutila de Francisc
Mai,oameni buni, dumneavoastra cei care ati scris scrisoarea aceasta, ati facut un lucru complet inutil. Dumneavoastra va plangeti de abuzurile si de lupta pe care de fapt MASONERIA o duce impotriva Bisericii in general si asupra Bisericii Catolice in special, tocmai unei persoane care face parte din Masonerie ? Credeti ca aceasta cucoana, Hillary Clinton, ar fi ajuns pe pozitia pe care se afla, fara sa faca parte din Masonerie ? Credeti ca ea, bestia, nu stie ce nenorociri fac satanistii ei de confrati din Masonerie. De aceea spun ca e inutila aceasta scrisoare.
30.06.2009 Vai voua de Gherman
Ticalosilor, postati numai ce vreti voi, numai pe cei care va lauda, dar va va rusina Hristos ca luptati impotriva BIsericii Sale. ERETICILOR
18.09.2009 ereticul de maia
Ceea ce se scrie aici nu este impotriva Bisericii lui CRISTOS ci impotriva unei biserici care a uitat si cele zece porunci,sa nu furi bunul aproapelui sa nu minti etc.Impotriva acestora ne revoltam,a celor care au uitat exemplul lui CRISTOS de a trai .
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771551