Home : Stiri : 2009-03-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Episcopii catolici europeni despre alegerile europarlamentare din 4-7 iunie 2009

25.03.2009, Bruxelles - Greco-Catolica.org Afisari: 6463   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
EU cu cine votez?

In perioada 18-20 martie 2009 a avut loc la Bruxelles intalnirea plenara de primavara a COMECE, Comisia Conferintei Episcopilor Catolici Europeni (Commission of the Bishops' Conferences of the Eurepean Comunity). Din COMECE fac parte 24 de Conferinte Episcopale din tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, care a fost reprezentata de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

In contextul apropiatelor alegeri europarlamentare din 4-7 iuni 2009, episcopii membri COMECE au adoptat o Declaratie adresata episcopilor, preotilor si, in special, credinciosilor pentru a-si exercita dreptul de vot iar in alegerea optiunii lor electorale sa ia in considerare pozitia candidatilor fata de aspecte morale si etice ca dreptul la viata si protejarea casatoriei recunoscuta ca uniunea dintre un barbat si o femeie.

Prezentam mai jos textul integral al respectivei declaratii cu rugamintea ca, la sugestia COMECE, aceasta sa se faca cunoscuta tuturor prietenilor, cunoscutilor si credinciosilor dumneavoastra.

 

“Construind o mai buna casa Europeana”

Declaratia episcopilor COMECE in vederea
alegerilor europene din 4-7 iunie 2009

1. Alegerile europene: o oportunitate pentru a construi o Europa mai buna

Dupa 64 de ani de dezvoltare pasnica si 20 de ani de la caderea "Cortinei de Fier", care a pus capat diviziunii continentului, procesul integrarii europene merita sa fie luat in considerare dincolo de anumite lacune. Pentru acest motiv noi, episcopii COMECE, sprijinim si promovam Uniunea Europeana ca un proiect al sperantei pentru toti cetatenii ei.

Chiar si in aceasta perioada tulbure datorate crizei financiare si economice, Uniunea Europeana a dovedit ca este o casa demna de incredere, care se straduieste sa apere stabilitatea si solidaritatea intre membrii ei. Astazi, in 2009, Uniunea Europeana are capacitatea si resursele sa raspunda la cea mai urgenta si critica provocare a timpurilor noastre.

Prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European, toti cetatenii au oportunitatea sa contribuie la dezvoltarea si imbunatatirea Uniunii Europene.

2. Participarea la alegeri: un drept si o responsabilitate

Biserica Catolica a sustinut proiectul integrarii Europene inca de la inceputuri si continua sa o faca. Fiecare crestin nu numai ca are dreptul, dar are si responsabilitatea sa fie implicat activ in acest proiect prin exercitarea dreptul sau de vot.

Participarea crestinilor este esentiala pentru a redescoperi “sufletul Europei”, care este vital pentru a raspunde nevoilor fundamentale ale persoanei umane si promova binelui comun.

Parlamentul Europei, prin puterile si competenta sa (care vor fi si mai extinse dupa ratificarea finala a Tratatului de la Lisabona), trebuie sa contribuie si sa raspunda acestor aspiratii si obiective.

3. Ce asteapta crestinii de la Parlamentul European

Principiile de baza ale oricarei societati sunt: demnitatea umana si promovarea binelui comun. Din acest motiv, aceste principii trebuie sa constituie baza tuturor politicilor Uniunii Europene.

Luand in considerare rolul Parlamentului European, ne asteptam ca membrii sai sa participe si sa contribuie in mod activ la urmatoarele:

- sa respecte viata umana de la conceptie pana la moartea naturala – parte integranta a legislatiei, programelor si politicilor Uniunii Europene;

- sa sprijine familia bazata pe casatorie – inteleasa ca uniunea dintre un barbat si o femeie – ca celula de baza a societatii;

- sa promoveze drepturile sociale ale muncitorilor, punandu-le la dispozitie conditii de munca prin care le este respectata sanatatea, siguranta si demnitatea;

- sa sprijine politici economice bazate pe valori etice in vederea obtinerii unei dezvoltari umane durabile in cadrul Uniunii Europene si la nivel mondial;

- sa promoveze dreptatea in relatiile Uniunii Europene cu tarile in curs de dezvoltare prin asistenta financiara si parteneriate inovatoare;
 
- sa demonstreze solidaritate prin elaborarea de politici prin care sa fie ajutati cei mai slabi si cei care au mai mare nevoie in societatile noastre (in mod particular persoanele cu handicap, cei care cer azil politic, emigrantii);

- sa protejeze creatia luptand impotriva schimbarilor climatice si incurajand un stil de viata moderat;

- sa promoveze pacea in lume prin politici externe coordonate si coerente ale Uniunii Europene.

Luminati si calauziti de invatatura lui Cristos, crestinii sunt disponibili si doritori sa ajute la implinirea acestor aspiratii in spiritul afirmatiilor Sfantului Parinte, Papa Ioan Paul al II-lea: “inspiratia crestina este capabila sa transforme componentele politice, culturale si economice intr-o forma de coexistenta, convivialitate in conformitate cu care toti Europenii sa se simta acasa” (Ecclesia in Europa, 121).

*  *  *

Textul integral al declaratiei in limba engleza poate fi gasit aici, iar in alte limbi de circulatie internationala aici.

Comentarii
25.03.2009 Diferenta dintre Biserica Catolica si Ortodoxa de Mihai
In timp ce Biserica Ortodoxa Romana se implica in politica prin santaj, pe care-l exercita asupra partidelor politice pentru a primi mai multi bani de la buget sau pentru a confisca proprietatilor greco-catolice (a se vedea relatia BOR cu partidul comunist iar acum, mai recent, cu PD-L), Biserica Catolica, iata, o face dintr-o alta perspectiva: apararea valorilor moral-crestine.

Doua diferente de la cer la pamant in abordarea problemei implicarii Bisericii in politica.
25.03.2009 valorile moral-crestine de sebi
cred ca valorile moral crestine, ca apararea dreptului la viata, sunt esentiale pentru ca o societate si o natiune sa progreseze. din acest motiv voi vota pentru EUGEN MOIESCU care din capul locului s-a aratat pentru apararea acestor valori.

www.eugenmoiescu.com

un interviu cu eugen moiescu la adresa http://mirceadabacan.wordpress.com/2009/03/18/interviu-in-exclusivitate-cu-eugen-moiescu-candidat-independent-la-alegerile-europarlamentare/
26.03.2009 Inca un criteriu de adaugat de ALIN
la criteriile morale de mai sus, valabile la modul general in Europa si lumea civilizata, as recomanda credinciosilor catolici, atat romano cat si greco, sa ia in considerare in exercitarea optiunii de vot daca partidul respectiv s-a manifestat ca anti-catolic in trecut sau nu. Iar PD-L si PSD clar au facut-o.

Problema nu este in aceea ca aceste partide au fost anti-catolice, dar daca un partid nu poate respectiva un principiu international acceptat ca "dreptul de proprietate" doar ca sa ia voturi de la majoritatea ortodoxa, atunci au toate sansele sa nu respecte nici un alt principiu. Pot gasi pretexte pentru furt, hotie si coruptie oricand.

PD-L si PSD nu sunt in optiunea mea de vot.
26.03.2009 pd-l? de viorica
sunt greco-catolica si la ultimele alegeri am votat PD-L. a fost prima data cand am facut-o, insa am zis ca le dau o sansa. poate totusi vor fi altfel. nici cand l-am votat pe iliescu in 2000 contra lui vadim nu mi-a parut atat de rau pentru votul meu ca acum.

acest partid nu numai ca isi bate joc de mine ca greco-catolica prin sustinerea proiectului de lege 368/2007 prin care vor sa legifereze hotia comunistilor contra bisericii greco-catolice, dar isi bate joc de mine ca alegator si roman prin faptul ca in campanie au promis ca nu vor ridica taxele si impozitele iar acum o fac prin tot felul accize si taxe ascunse. tara arde si oamenii nu au de mancare, profesorii nu au salarii, nu sunt drumuri bune, dar coalitia acutala pdl+psd+pc au dat o multime de bani pentru constructia de biserici.

iar acum acest partid pd-l, care nu mai stie daca e de stranga sau de dreapta, doreste sa bage romania in cel mai mare imprumut al tuturor timpurilor: 20 miliarde de euro. basescu si boc se laudau in urma cu cateva luni ca noi nu avem probleme cu economica si ca aceasta criza nu ne va afecta. ieri basescu spunea ca vom vedea si o criza alimentara, adica vom manca radacini in curand. in loc ca acest guvern sa taie cheltuielile si sa ridice productivitatea, da bani la bisericile ortodoxe pentru a obtine voturi la europarlamentare.

iar acum ne-o baga pe gat si pe domnisoara elena basescu care, cu tot respectul, chiar daca e femeie, nu are clasa pentru a ne reprezenta in parlamentul europei. la bruxelles se poarta o altfel de politica decat cea pe care taica`sau o face in romania mioritica.

pd-l a pierdut votul meu odata pentru totdeauna!!!!!
26.03.2009 pentru viorica de Vasile
Doamna Viorica,
Cred ca sunteti prea radicala in modul cum puneti problema. Sunt si intre pedelisti parlamentari cumsecade. Unul este senatorul Iulian Urban care a adus modificari binevenite la codul civil. Mai sunt si altii.
26.03.2009 amandoi aveti dreptate! de Cristian Ioan
Viorica are dreptate sa fie vehementa, ca doar si in Biblie zice "sa nu minti!" si cuma altfel se cheama promisiunile electorale mincinoase?!
In ceea ce-l priveste pe Dl Iulian Orban, este o exceptie fericita, din pacate foarte rara in Parlamentul nostru ...
26.03.2009 Care parlamenmtari cumsecade? Sau, ce inseamna cumsecade? de emfilia
Buna ziua,

Sa fie oare si parlamentari cumsecade in PDL, cum sustine Vasile, mai sus, precum dl. Urban? Pai daca da, de ce nu iau atitudine impotriva celorlalti din partid care abuzeaza de ingaduinta noastra?
Emil Moise
26.03.2009 Parlamentari cumsecade ? de viki
Imi dau lacrimile de parlamentarii cumsecade PDL .De cand au venit la putere au disparut banii, batem moneda pe criza si dam afara oamenii.Nu mai au bani de prime si umbla la contractele colective .Ce mai o ducem foarte bine.Un singur lucru vreau sa amintesc Daca nu se castiga piete chiar si in est ca sa producem bunuri nu vor intra bani la buget in veci.
26.03.2009 BRU CHESTIUNE EUROPEANA de fiducius
Situatia greco-catolicilor din România a devenit o chestiune europeana iar factorii implicati ar trebui sa tina cont de noua rezonanta continentala. A fost publicata la 5 martie în Corriere della Sera scrisoarea unui cititor italian care solicita un raspuns public din partea celui mai mare cotidian italian în legatura cu actualul proiect de lege de la Bucuresti privind bunurile patrimoniale care au apatinut BRU. Raspunsul l-a dat ambasadoru Sergio Romano care aduce câteva stiri suplimentare despre greco-catolicii din România, “ Un decret al guvernului de la Bucuresti din decembrie 1948 a produs în România aceleasi efecte ca si in Ucraina. Din acel moment, istoria greco-catolicilor români si ucranieni a fost “o istorie comuna de prigoana si clandestinitate”. Drumul însa avea sa se separe la sfârsitul Razboiului Rece, cu Ioan Paul al II-lea care în 1989 a intervenit la Gorbaciov în favoarea greco-catolicilor ucraineni: “capitolul ucrainean s-a încheiat cu satisfactia revendicarilor uniatilor”. “Nu la fel s-a întâmplat în România, unde un proiect lege, acum în dezbatere la Camera deputatilor care recunoaste în linie de principiu libertatea diferitelor culte prezente pe teritoriul român, dar taie nodul proprietatilor bisericesti în avantajul Bisericii ortodoxe”(…). “Propunerea legislativa a trezit reactii si proteste. Cât priveste o eventuala reactie oficiala din partea Sfântului Scaun, Sergio Romano afirma ca nu este la cunostinta cu un asemena demers, si pe buna dreptate, Sfântul Scaun având la dispozitie alte canale de comunicare. Pîna aici, asadar, raspunsul ambasadorului Sergio Romano, la pagina 39 din Corriere della Sera de joi, 5 martie 2009; în josul paginii aflam tirajul zilei precedente: 774.051 de exemplare. Prin urmare, milioane de italieni au aflat despre aceste lucruri, gratie celui mai difuzat ziar din Peninsula.
În legatura cu proprietatile bisericesti, ca si despre proprietate în general, este valabil principiul juridic roman: “Res clamat ad dominum” - “Lucrul cere sa revina la proprietarul sau”. Fara acest principiu, statul de drept se prabuseste în dezordine iar democratia degenereaza în legea celui mai puternic. Bunul simt ar spune: “acest lucru a fost cândva al tau: eu l-am primit de la un regim dictatorial; acum, ca suntem liberi, ia-l înapoi, este dreptul tau”. Apa statuta a confuziei morale, juridice si sociale din România, nu poate fi schimbata fara exemplul public si contributia vizibila a Bisericilor. Doar când acest principiu va deveni realitate si în relatiile dintre Biserici, se va putea spune ca si în România a cazut cu adevarat comunismul. Pîna atunci, vom continua sa citim în marile ziare europene titluri ca cel din Corriere della Sera: “Greco-catolicii din România, o minoritate în pericol”.
Deva
06.04.2009 pt. toti credinciosii romano-catolici de recul2000
Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spirituale si sa va insoteasca pasii pe drumul vietii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772188