Home : Stiri : 2009-03-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Banatul a dat Oradiei un episcop

08.03.2009, Oradea - Greco-Catolica.org Afisari: 6606   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Consacrarea PS Bocskei Laszlo, noul episcop romano-catolic de Oradea
Poza 2 din 10
Consacrarea PS Bocskei Laszlo, noul episcop romano-catolic de Oradea

Catedrala romano-catolica din Oradea a devenit, sambata aceasta, un loc de intalnire a lumii catolice din Romania si din cateva tari vecine, cu alte culte traditionale din tara, cu ocazia consacrarii episcopului Bocskei Laszlo.

De loc din Gataia si vicar general, timp de mai multi ani, al Episcopatului Romano-Catolic din Timisoara, candidatul la rangul de episcop a parasit Bantul pentru a deveni intai statatorul credinciosilor romano-catolici din Oradea. A lasat in spate un oras cu colaboratori si prieteni care il apreciaza pentru intelect, onestitate, putere de patrundere, seriozitate si simt al umorului bine dozate, loialitate si responsabilitate, si a pornit pe drumul cuceririi si pastrarii inimilor oradenilor, pe care si-i va apropia, din acest martie, cu ajutorul acelorasi calitati.

Cum o mama ce-si petrece fiul spre razboi se intreaba despre soarta lui, dar, mai mult decat sa se roage si sa ii puna sosete calde-n ranita nu poate face, tot asa banatenii s-au intrebat, dand o turnura eufemistica framantarilor lor in ceea ce priveste plecarea lui Bocskei Laszlo, daca oradenii-l vor primi bine pe omul nostru, plecat dintre noi. Asa se explica numarul mare de banateni care au tinut sa fie prezenti la slujba de consacrare a noului episcop, de sambata, 7 martie. Catedrala  fost tixita de oameni si totusi i-am putut intalni in multime pe profesorul Ion Ariesanu de la Universitatea de Vest din Timisoara, pe Kaba Gabor, primarul Jimboliei, pe Erwin Tigla, presedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caras-Severin si cetatean de onoare al Resitei, pe preotul consilier eparhial Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop si vicar foraneu de Timisoara al cultului greco-catolic, pe preotul paroh Hajdu Jozsef, de la biserica romano-catolica Sfanta Ecaterina din Timisoara si pe numerosi credinciosi si apropiati ai lui Bocskei Laszlo, la care se aduga episcopul greco-catolic din Lugoj, Alexandru Mesian, precum si delegatia ortodoxa, compusa din P.S.S. Paisie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, P.S.S. Timotei, episcop al Aradului si P.S.S. Lucian, episcop al Carnsebesului. P.S.S. Paisie a participat la aceasta ceremonie si pentru a il reprezenta de I.P.S.S. Nicolae, mitropolitul Banatului.

La ceremonia de consacrare au fost prezenti Nuntiul Apostolic in Romania, monseniorul Javier Lozano, mitropoliti si episcopi ai mai multor culte, din mai multe tari, ministri, personalitati locale precum si cel care a dus, timp de 19 ani, greul carjei episcopale romano-catolice de Oradea, fostul episcop Tempfli Josef. Ceremonia  fost condusa de catre episcopul Martin Roos, din Timisoara, care a pierdut, prin aceasta consacrare, un colaborator dar a castigat un coleg in randul ierarhilor catolici.

Parca imbratisand pamantul intreg prin posternarea sa, ceruta de ritualul catolic, cu fata si corpul lipite de pardoseala catedralei careia urma sa-i fie, din acea zi, episcop, candidatul s-a legat de noul loc, rupandu-se doar fizic de Banat. Cel care, de acum, va primi sarutul mainii ca episcop, si-a inceput drumul in interiorul catedralei, in noul rang, odihnindu-si o clipa buzele pe mana tatalui sau, fara cuvinte, doar cu lumina multumirii cuvenita parintelui sau in ochi, si imbratisandu-si sora, care-l astepta alaturi, cu ochii in lacrimi, ca multi altii care erau de fata si care au apucat sa-l cunoasca deja pe Prea Sfintia Sa Bocskei.

Dintre cei care au participat cu un discurs la ceremonie, multi au amintit de locul de unde vine P.S.S. Bocskei, de Timisoara. In speech-ul sau, tinut in limba maghiara, episcopul reformat de Oradea, Tokes Laszlo, a vorbit despre Timisoara ca spatiu al ecumenismului si multiculturalitatii. P.S.S. Sofronie, episcop ortodox de Oradea a spus ca noul ierarh vine dintr-un loc al multiculturalitatii intr-un alt loc al multiculturalitatii. In cuvantul sau de multumire, P.S.S. Bocskei a transmis un mesaj si I.P.S.S. Nicolae. El a spus: „Ii salut pe reprezentantii cletrului din Banat, cu care am trait atatia ani in buna intelegere si il rog pe P.S.S. Paisie sa ii transmita salutul meu I.P.S.S. Nicolae, care nu a putut fi acum cu noi dar care, sunt convins insa, in rugaciuni si in ganduri e azi aici. Salut pe colaboratorii, prietenii si sustinatorii mei, a caror prezenta ma incurajeaza”.

Prin primirea facuta de episcopii Oradiei noului ierarh s-a aratat inca o data ca ideea de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea cum ca  "Sa nu fie doi episcopi intr-o cetate", este depasita, ca si alte canoane ale primului mileniu, si ca banatenii nu trebuie sa se teama: pe langa „sosetele calduroase” cu care a venit de la noi, episcopul Bocskei va avea si sustinerea oradenilor.

Ramona Balutescu

Comentarii
09.03.2009 Un exemplu de dragoste crestina, de ecumenism adevarat! de Ioan
Felicitari IPSS Corneanu, care prin exemplu sau luminat, a reusit sa instaureze in parohiile ce le pastoreste un climat de pace, fratietate, stima si buna intelegere intre toti credinciosii, indiferent de religia lor!

Participarea unei delegatii speciale a Mitropolitului Banatului la aceasta mare sarbatoare a credinciosilor catolici din Oradea este un exemplu viu a modului in care ar trebui sa se inteleaga toti crestinii! Felicitari si viata lunga acestui Mare Slujitor al Domnului Nostru, Isus Cristos!
20.03.2009 RUGACIUNEA MEDICULUI CATOLIC de dr.Budau P.Gheorghe
RUGACIUNEA MEDICULUI CATOLIC
Doamne Isuse
Medic divin , care in viata pamanteasca ai demonstrat o predilectie si o
iubire speciala pentru cei care sufera si care cred in misterul de
vindecare, ajuta-ne sa ne pregatitm ca intodeauna sa amelioram suferintele
fratilor nostri. Constienti de mare misiune pe care ne este incredintata,
fa ca in indeplinirea de zi cu zi a serviciului, sa fim un instrument de
milostivire si dragoste. Lumineaza mintea noastra, ghideaza mainile
noastre, fac ca in inimile noastre sa avem diligenta si compasiune.
Asigura-ne ca in fiecare pacient stim cum sa discernem caracteristicile
creatiei divine.
Tu, care esti Calea, da-ne darul de a afla cum sa va imitem in fiecare zi
ca medici, nu numai corpul, dar a toata persoana, ajutand pe cei care sunt
bolnavi pentru a pasi cu incredere pe parcursul vietii lor pamantesti pana
in momentul intalniri lor cu Tine.

Tu, care esti Adevarul,da-ne darul intelepciunii si stiintei, pentru a
patrunde taina a persoanei umane si destinul ei transcendent ca noi sa ne
apropiam de ei, pentru a descoperi cauzele bolilor si de a gasi caile de
vindecare cele mai decvate.
Tu, care esti Viata, da-ne darul de predicare si marturisire a \"Evanghelie
vietii\" in profesia noastea, pentru a apara intotdeauna,viata de la
conceptie la sfarsitul ei natural, precum si de a respecta demnitatea
fiecarei fiinte umane , in special a demnitatii celor mai slabi care au cea
mai mare nevoie.

Fa-ne Doamne, Samariteni Buni , gata sa acceptam, sa tratezam,sa consolam
pe cei care ii intalnim in activitatea noastra. Urmand exemplul sfantilor
medici, ajuta-ne, sa oferim o generoasa contributie la perfectionarea
constanta a structurilor de ocrotire a sanatatii.
Binecuvanteaza studiile noastre si a profesiei noastre, cercetare si scoala
medicala. In sfarsit, acorda-ne intotdeauna darul iubirii de a servi pe
fratii nostri bolnavi ca la sfarsitul pelerinajului nostru pamantesc sa
putem contempla intalnirea cu Tine in glorioasa Imparatie de bucuria si
pace vesnica.
Amin.
Vatican, 29iunie 2000 Ioan Paul al II-lea

Deva 08.02.2009
Filiala Medicilor Catolici
Dr. Gheorghe P. Budau
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772501