Home : Stiri : 2009-02-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Europarlamentarul Cristian Busoi - Proiectul de lege 368/2007 initiat de PD-L pentru legalizarea furtului de biserici greco-catolice din 1948 starneste ingrijorare la Bruxelles

28.02.2009, Timisoara - Greco-Catolica.org Afisari: 5828   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cristian Busoi, Europarlamentar
Cristian Busoi, Europarlamentar

Europarlamentarul PNL, Cristian Busoi, sustine ca eventuala adoptare a proiectului de lege privind bunurile imobiliare ale cultelor ortodox si greco-catolic starneste "ingrijorari la Bruxelles", proiectul fiind "neconstitutional", transmite Mediafax.

"Un proiect care a starnit ingrijorare printre parlamentarii de la Bruxelles este cel legat de legea a trei deputati PDL din Cluj, care vor sa introduca o conditie in sistemul firesc de retrocedare a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice si anume aceea a proportionalitatii, spunand ca sunt foarte multe proprietati pentru un numar mic de credinciosi”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Cristian Busoi.

Potrivit acestuia, proprietatea este "sfanta, iar proiectul "neconstitutional” nu va trece la vot.

"Eu cred ca proprietatea este un lucru sfant, garantat de Constitutia Romaniei si trebuie sa ramana un lucru de care nimeni nu poate sa se atinga sau sa aduca conditii suplimentare. E un proiect neconstitutional, nu va trece, dar, oricum, starneste ingrijorarea unor parlamentari europeni. Evident, multi dintre ei proveniti din comunitatea greco-catolica”, a afirmat Busoi.

Arhiepiscopul si mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, PF Lucian Muresan, ceruse autoritatilor sa respinga proiectul de lege initiat de PDL privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor religioase ortodoxa si greco-catolica, intrucat aprobarea acestuia ar afecta biserica.

PF Lucian Muresan sustinea recent ca prin proiectul initiat in 2007 de deputatii PDL Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zegrean se doreste "legiferarea furtului de altare si morminte greco-catolice infaptuit de statul comunist ateu in 1948 si, implicit, suprimarea din nou a Bisericii Greco-Catolice".

Si greco-catolicii din Mures pretindeau ca prin adoptarea proiectului privind bunurile imobiliare ale cultelor se va interzice retrocedarea locasurilor de cult, a caselor parohiale si a fostelor proprietati funciare apartinand Bisericii Greco-Catolice Romane Unite cu Roma.

Sursa: Ziua de Cluj

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
03.03.2009 Proectul de lege 368/2007 starneste ....starneste ingrijorare la Bruxelles. de Ioan Marinoiu
D-le Europarlamentat Cristian Busoi,
in expunerea Domniei Voastre amintiti ca legiuitori invoca retrocedarea catre greco-catolici invocand proportionalitatea. "multe proprietati pentru un numar mic de credinciosi". Aveti dreptate cand spuneti" Proprietatea este un lucru sfant". Numai ca Constitutia actuala a Romaniei este stramba.

Hotii si-au legiferat furtul. De ce numar mic de credincios? Unnde sunt cei 1,5-2 mil.de greco catolici? Nu mai sunt, pentru ca drepturile omului au fost incalcate in Romania fara pic de remuscare. Ierarhii BOR au furat cele 2200 de Bisericii, case, scoli etc. Parohiale cu credinciosii cu tot. Ceia ce este o crima, un genocid ortodox. O pata pe firmamentul BOR. Dar mai ale pe firmamentul Romanei si pe obrazul romanilor de care pe ierarhii si preotime ii doare undeva de obrazul omanului cinstit.

Noi sa ne lafaim in Ardeal unde nu am contribuit cu nimic, am luat totul de-a gata. Mitropolitul Bartolomeu Anania a declarat Pr.greco catolic Boila "nu va dam Bisericile inapoi pentru ca credinciosii se intoirc la voi la greco-atolic". Numai si aceasta declaratie a unei fete bisericesti arata ca in Romania genocidul este mentinut, ca Ardealui este sub ocupatie ortodoxa.

Iliescu a scos preotii din biserica pentru a mentine Romania in bratele Rusiei, iar pe fosti secu-comunisti s-aipentina in postrurile cheie pentru a fura tara. La plangerea greco-catolicilor ca preotesele cu copii mici sunt date afara din casele lor parohiale, PF Teocrist a raspund dar unde sa stea preotesele otodocsilor!?

Va intreb post mortem PF Teoctist. Va intreb pe Sf.Voaste actuali ierarhi, ce cauta preotii ortodocsi in Transilvania decat sa aduceti incultura balcanica, in Transilvania civilizata. Este o grava miopie politica. UE nu va accepta ca incultura balcanica sa inainteze in inima civilizatiei occidentale, in Transilvania. Ori cat ar bate politicienii romani moneta ca Romania este un stat "Unitar indivizibil", asa sta scris in Constitutia Romaniei, uita ca din 1948 Romaia a incetat de a mai fi Romania intregita conform Tratatul de Pace de la Trianon. Am avut Roman Mare intregita in hotarele ei firesti, dar nu am fost in stare sa o pastram. Cauzi este disscrepanta de civilizatie dinte occidentul civilizat si rasaritul inapoiat.

Biserica Grec-catolica apartine civilizatiei Ocidentale, ortodocsi sunt certati cu civilizatia de aceia nu retrocedeaza averea furata nu de la greco-catolici ci, indirect averea ce apatine de drept occidentului civilizat. Vaticanul a sustinut material si intelectual Biserica Greco-Catolica. Bazele Formarii UE la Roma s-au stabili sub auspiciile Vaticanului. Am mai spus-o, Romania va devenii cantoane sau federatii, fiecare cu cultura sa. Transilvani, Muntenia, Moldova. Nu in necunostinta de cauza Andrei Plesu spunea "romanii la Bruxelles sunt priviti ca "paria" Cine are ochii de vazut sa vada. Cine are ochi de vazut sa vada.

Puneti Biserica Greco-Catolica in drepturile sale firesti si readuceti Romania pe locul pe care-l merita intre tarile civilizate ale lumii!
04.03.2009 Se impune o mai mare implicare! de Sebastian
Excelent comentariul D-lui Ioan Marinoiu! Nu inteleg "amorteala" de care dau dovada unii clerici greco-catolici in a da riposta cuvenita matrapazlacurilor de tip balcanic ale unor sus pusi ai BOR in frunte cu Bartolomeu, dusman declarat al greco-catolicilor si promotor de frunte al distrugerii acestei biserici, prin orice mijloace, fie ele chiar ...neortodoxe! Cred ca se impune o mai mare prezenta a protestului nostru pe langa forurile internationale, inclusiv a celor de la Bruxelles si Haga! Glasul nostru trebuie auzit de toata lumea acum cand se trag atatea sfori in dauna Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice!
05.03.2009 Comentariu de pe Blogul ,,Personal" la Proiectul de Lege 368/2007 de Vasile
Subscriu si eu celor spuse de domnul Moroianu dar si observatiei facute la adresa ierarhiei greco catolice privind ,,amorteala" de catre domnul Sebastian. Chiar asa, cine trebuie sa fie in prima linie a acestei lupte ?!

Iata ca, anul 2009, ne-a readus pe langa un Parlament nou, un Guvern nou si vechea dorinta a mitropiltului Batolomeu Anania de a da, prin clujenii sai, (premier, parlamentari, etc.) lovitura de gratie Bisericii Romane unite cu Roma, folosindu-se de ,,locotenentii" sai: Buda Daniel, Olteanu Ioan si Zegrean Augustin (oameni care nu au stiut nici cum arata o biserica pe dinauntru pana cand au venit sa cerseasca voturile enoriasilor) care de doi ani se ,,muncesc" sa introduca in Parlamentul Romaniei, proiectul Legii nr. 368/2007 (reeditarea Decretului 358/1948) ,,mosit" la umbra barbii unsuroase si pline de paduchi a Prea Spurcaciunii Sale. Daca ar fi dupa acest manipulator de constiinte, fripturist si spion comunist, ar distruge si biserica greco catolica din Romania asa cum a reusit sa dezbine si sa distruga unitatea bisericii ortodoxe din SUA, indeplinind ordinul statului comunist roman. Ma mir ce tupeu are Prea Spurcaciunea Sa, atunci cand oficiaza sfanta Liturghie stiind ca el in loc de ,,marul lui Adam" are in gat Biserica greco catolica. Acest slujitor al diavolului habar nu are care este menirea unui preot si care sunt canoanele care trebuiesc indeplinite pentru ca sfanta Liturghie sa fie valida. Isi permite sa-l numeasca ,,Iuda" si ,,oaia neagra" a BOR pe mitropolitul Nicolae Corneanu pentru ca acesta a facut adevarate gesturi crestinesti (inclusiv mea culpa, pe care Prea Spurcaciunea Sa nu a reusit sa-o faca, cu toate ca este mai unit cu Diavolul decat Corneanu), gesturi care urmate si de alti prelati ai BOR si ai BRU ar fi constituit pasi importanti spre ecumenism, spre aducerea tuturor oilor unite sub un singur pastor cum spune sf. Ioan evanghelistul. Dar rautatea din Prea Scarbia Sa nu numai ca a dat inapoi istoria cu 60 de ani, dar a si impus prin asa numitul ,,organ de conducere" al BOR interdictia de a concelebra si putinele oficii divine prin care preotii ortodocsi si greco catolici reusisera sa se uneasca in rugaciune spre satisfactia si admiratia credinciosilor care-i vedeau.
08.03.2009 Jos palaria, Vasile! de Goga Nicolae
Jos palaria pentru comentariul D-lui Vasile! El exprima cu multa fidelitate sentimentele majoritatii romanilor ardeleni, indiferent de confesiune! Fiindca nedreptatea, ramane nedreptate, iar furtisagul, ramane furtisag, in ciuda tuturor incercarilor de escamontare a unor adevaruri dureroase! Iar apucaturilor despotice ale unui individ fara scrupule si certat cu bunul simt. cu un trecut scandalos, catapultat in Ardeal pentru dezbinarea romanilor (Bartolomeu Anania), trebuie sa le raspundem printr-o unitate si dezaprobare unanima!
22.03.2009 Vom fi aici in veac de Corina
Pana cand prelati ca Bartolomeu vor mai trai,nu va fi intelegere si pace intre cele doua biserici surori si asta pentru ca pana acum,de la revolutie incoace ,n-am auzit nici o predica ortodoxa ,nici in biserica ,nici in mas-media ,n-am auzit un reprezentant al ortodoxiei, nu greco catolicii, sa aiba curajul sa sustina o prelegere in care sa se faca o succinta prezentare a istoriei bisericii greco catolice.Teama de-a spune adevarul este specifica celor care au ceva de ascuns-aici este vorba de furtul bunurilor bisericii greco catolice de catre biserica ortodoxa. Cu sau fara complicitatea statului ateu din 1948, biserica ortodoxa si-a insusit ceea ce nu-i apartine.
Cata vreme nu dau inapoi ce nu le apartine nu va fi intelegere intre cele doua confesiuni.Si- apoi de ce sa fie? noi traim in Romania si ne place sa avem cate un scandal in fiecare zi.Asa am fost educati ,unii,din pacate.Necinstea la unii dintre noi este o religie. Pacat. Dumnezeu ne vrea cinstiti, buni si de-aceea ne-a trimis preotii sa raspandeasca cuvantul cel drept .Pentru cel ce fura bunul altuia nu prea stiu cum a primit cuvantul cel drept si ce-i mai grav este ca fruntea bisericii ortodoxe e un exemplu negativ in acest sens.Lozinca mult trambitata ca nu mai sunt greco catolici nu tine. Preasfintiile voastre-fiti exemplu pentru enoriasii vostri si o sa vedeti ca o sa va urmeze ,un exemplu bun, nu unul rau, cum din pacate sunteti ,cata vreme o tineti tot pe aia ca noi nu existam sau ca suntem prea putini intr-o comunitate ,ca si cum ,daca exista un singur copil in familie ,"sa-i luam mostenirea de drept ca doar e unul si noi suntem mai multi".Asa v-ati insusit bunurile ,
"desigur sa nu se prapadeasca fara stapan". Suntem si vom fi mereu aici , nu doar in Ardeal ci in intreaga Romanie. Asa sa ne ajute Dumnezeu .
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772236