Home : Stiri : 2009-02-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

PD-L isi face un aliat din BOR

28.02.2009, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 6166   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PD-L
PD-L

Deputatul UDMR, Karoly Kerekes, a declarat, vineri, ca "exista tendinta de ridicare a Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de biserica de stat".

Politicianul, in cadrul mesei rotunde "Regresul garantarii dreptului la proprietate - un fenomen ingrijorator" organizata la Tg. Mures de Liga Pro Europa (LPE) a adaugat ca PD-L isi face din BOR un aliat, potrivit NewsIn.

"Pentru a face un aliat din Biserica Ortodoxa, o ridica la un anumit nivel, la rangul bisericii de stat. La investirea prefectului de Mures s-a intamplat un caz fara precedent: la prezidiu a luat locul si inaltul Preot al Bisericii Ortodoxe, arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei. Acest lucru arata ca se da o importanta mult mai mare Bisericii Ortodoxe decat altor confesiuni", a spus Kerekes.

Deputatul s-a referit si la proiectul de lege referitor la regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor greco-catolic si ortodox din Romania, initiat de trei deputati de la PDL - Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zegrean, care, dupa ce a fost retrimis la comisii de la Camera Deputatilor, a reaparut pe lista de prioritati ale Legislativului.

"Acest proiect denota faptul ca puterea, pentru ca P-DL este la putere, vrea sa faca din Biserica Ortodoxa un aliat", a aratat deputatul.

El a adaugat ca un astfel de gest politic, prin care Bisericile Ortodoxa a primit un sprijin "enorm de mare din buget, fata de alte institutii cum ar fi scoala sau cultura" de la buget, este "un fapt fara precedent".

Sursa: ziare.com

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
02.03.2009 Biserica Comunista Romana de Adrian
Este strigator la cer ce face biserica ortodoxa. Ea niciodata nu a fost consecventa ca si Biserica Catolica. Mereu preotii ortodocsi slujeau un regim sau altul. Din `48 pana in `89 a adus osanale comunistilor iar acum sa nu ne miram ca slaveste republica. Insa ar trebui sa stie aceasta BOR ca religia care nu crede in Rege nu crede nici in Dumnezeu.
Singura si adevarata biserica nationala este cea greco-catolica, cea care impreuna cu monarhia au faurit marea unire.
Este inacceptabil tratamentul la care este supusa biserica greco-catolica. Este un soi de discriminare nemaintalnita pana astazi. Dumnezeu sa ajute poporul roman sa se reintoarca la credinta catolica in care s-a nascut.
05.03.2009 PD-L isi face aliat din BOR. de Ioan Marinoiu
Putina istorie. Petre Carp conducatotrul conservatorilor in 1870 la cuvintele lui Ioan Bratianu din Camara ca, "acolo unde este ortodoxia acolo este si Romania", i-a raspuns: Dati-mi voie sa rezum si eu politica noastra in cuvinte tot atat de precise; acolo unde sunt gintele latine, acolo va fi si inima Romaniei?(C.Gane, P.P.Carp p.I.135). Tot Carp in 1876 spunea "Voiti sa fiti nationali in privinta culturi? Dar atunci va intreb, care va este cultura nationala? Cand poporul roman s-a trezit in fine dupa o lunga adormire (greco-slavona n.n.) si-a deschis toate potile (tinereilor intelectuali romani si Biserica Unita care a adus curentul latinitati) prin care toate ideile sa intre atunci, sub riscul de as-i periclita existenta, Romania a fost silita sa se puna cu o ora mai inainte la inaltimea culturii occidentale."

Mai aflam de la Carp, in discutia pentru constituanta din 1897, urmatoarele: Sa nu ni se vorbeasca in aceste momente de Ortodoxie caci, daca permitem ca ortodoxia sa iasa din biserica si sa intre pe taramul politic cred cu d-ul Maiorescu ca am cadea in bratele Rusiei si ce sunt acele brate noi o stim, o stim asa de bine incat ne intrebam cand ele sunt mai periculoase, atunci cand ne strang cu ura ? sau atunci cand ne strang cu drag? (R.Perspective Ian.-Mar. 1988)

Comunistii au intors romanii de la inaltimea culturii occidentale la incultura balcanica, au desfiintat Biserica Greo-Catolica, au ucis intelectuali tineretul strans in brate cu drag de rusi. Dupa 5 decenii de crima si de lipsuri, Iliescu in 1990 a re-pus in scaun pe Teoctist care prin Biserica a spalat creierul romanilor sa-si uite latinitale. A reusit. Pentru a opri inbogatirea oligarhlor, care conduceau tara din umbra cu ajutorul BOR, Presedintele Traian Basescu la uns ca mitrpolit al Clujului pe Bartolomeu Anana. Rasplata ascensiunea PD-L, Emil Boc primarul Clujului prim minisrtu (demista lui Stolojan a fost o farsa).

La ridicarea IPSS Muresan al Blajului la rang de Arhiepiscopie Presedintele Tarii care trebuie sa fie impartial, corect si drept cu cei pe care ii conduc, nu a onorat acest mare eveniment. A fost un afront adus oamenilor politici din trecut. Sfidare la adresa Vaticanului.Sfidare la adresa culturii si a civilizatie occidentale. O dispretuire pentru mitopolitii, episcopii si politicienii ardeleni ca luptat pentru Unire si care au murmuri in inchisorile tarii lor. Acesata este cultura balcanica. Onoarea a fosta slvata cu prezenta Ministrului de justite Monica Macovei. O defectiune a romanilor este aceea ca uitam repede. Nici nu puteam sa nu uitam atata timp cat stam in cireada ruseasca ortodoxa. Parca suntem blestemati. In loc sa mergem spre civilizatie, mergem spre incultura.

Domnule Presedinte Traian Basescu, domnilor ministrii, domnilor deputati si senatori, faptul ca sunteti sub umbrela rusiei & Co BOR, Romania va avea un viitor sumbru. Puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica, pasul spre unire in timpul nostru l-a facut IPSS Nicolae Corneanu. Urmatii exemplul ca tot romanul sa se impartasasca cu Sf Potir latin lasat de Domnul Nostru Isus Cristos prin Sf. Petru. Amin.
29.03.2009 Atacul asupra BOR de lucian
De ce trebuie sa asociati Biserica Ortodoxa cu acest proiect? Este o rautate mai mult decat evidenta din partea dv. Credeti ca prin asta o sa discreditati BOR? Puteti incerca in continuare dar ma tem ca va trece mocirla peste capul dv ca pana la gat ati intrat deja. Atacati gratuit BOR ca poate, poate va va crede cineva, in loc sa va ocupati de rugaciune, post asceza si celelalte lucruri care ar trebui sa caracterizeze adevarata Biserica, va ocupati de chestiuni slabe. oricum nu o sa postati asa cum faceti de obicei, doar sunteti cei mai puri si mai imaculati credinciosi nu?
29.03.2009 Atacul asupra BOR de lucian
De ce trebuie sa asociati Biserica Ortodoxa cu acest proiect? Este o rautate mai mult decat evidenta din partea dv. Credeti ca prin asta o sa discreditati BOR? Puteti incerca in continuare dar ma tem ca va trece mocirla peste capul dv ca pana la gat ati intrat deja. Atacati gratuit BOR ca poate, poate va va crede cineva, in loc sa va ocupati de rugaciune, post asceza si celelalte lucruri care ar trebui sa caracterizeze adevarata Biserica, va ocupati de chestiuni slabe. oricum nu o sa postati asa cum faceti de obicei, doar sunteti cei mai puri si mai imaculati credinciosi nu?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772186