Home : Stiri : 2009-02-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Se ascut cutitele in Sfantul Sinod: BOR nu e Inchizitia dar o concureaza

25.02.2009, Bucuresti - Badin.ro Afisari: 6168   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
IPS Nicolae Corneanu
IPS Nicolae Corneanu

Dupa tot scandalul pe care ortodocsii au gasit de cuviinta sa-l faca, in vara trecuta, pornind de la impartasania, impreuna cu greco-catolicii, a mitropolitului Nicolae al Banatului, se credea – banuia – spera ca lucrurile si-au reintrat in matca linistii. Cu toate acestea, situatia e alta.Cu ocazia noii batalii deschise in razboiul pe care il poatra, constant, cu greco-catolicii, mitropolitul Bartolomeu al Transilvaniei (sau a ceea ce se intelege de la Cluj ca inseamna Transilvania) si-a amintit ca mai are cateva polite de platit. Una este impotriva episcopului ortodox din Oradea, P.S. Sofronie, care si el a cochetat cu fireasca idee a apropierii intre culte.

Surse din Cluj spun ca I.P.S.S. Bartolomeu a facut tot ce a putut pentru a obtine caterisirea episcopului Sofronie, convocand chiar si un Sinod mitropolitan pentru acest lucru. Atata doar ca, pentru a obtine rezultatul dorit de el, povestea aceasta murdara si cu iz clar de razbunare trebuie sa primeasca si O.K.-ul Sinodului „mare”, adica a intrunirii tuturor episcopilor. Si daca tot se lasa cu Sinod, saptamana aceasta, tot clatinata de vantul de Cluj, Patriarhia a trimis in teritoriu o „ordine de zi”, cu mai multe puncte, pe care, la punctul considerat de obicei mai ghinionist figureaza si o interventie a unei comisii aparte, Comisia canonica, juridica si de disciplina, care se pare ca va avea rolul de a ii besteli iar pe cei doi ierarhi cu vederi mai largi: I.P.S.S. Nicolae si P.S. Sofronie. Ca totul sa fie cat mai clar cum ca se va termina cu o „ambuscada”, de la Bucuresti a plecat in teritoriul vizat si o hartie cum ca mitropolitul Banatului va trebui sa isi faca „mea culpa”, de data asta in scris, pentru „crima” din vara trecuta. Poate fi Bucurestiul fara grija: randuielile Banatului nu le va strica nimeni.

Oricat s-ar incerca umilirea vizionarului ierarh banatean, el tot va fi stimat „in provincie” pentru firescul pe care l-a promovat intre culte. Iar ceea ce i se va cere, acum, la cei 85 de ani ai lui, mitropolitului Nicolae, arata a proces al lui Galileo Galilei, pus sa se lepede, tot de niste popi ingusti la „ochelarii de cal”, de „aberatii” care au devenit, in timp, evidente. Stimati sinodali, pamantul se-nvarte, nu este centrul universului (dati un Google, daca nu credeti!), nici voi nu sunteti centrul dogmei iar in ceea ce priveste treaba aceea cu iubirea aproapelui, de care uitati, si care sta la baza crestinismului, aceasta e mult mai usor de regasit in fapte ca cele ale ierarhului banatean decat in vanatoarea de vrajitoare pe care o faceti, din „mare drag”, din „fratesc drag” pentru greco-catolici...

In legatura cu faptul ca, la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din saptamana aceasta, se vor relua discutiile despre „erezia” mitropolitului Nicolae al Banatului si a episcopului Sofronie din Oradea de a se fi impartasit, respectiv de a fi sfintit apa impreuna cu greco-catolicii, l-am contactat pe parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, pentru a afla detalii. Ceea ce ne-a interesat in mod deosebit a fost cererea, din partea Cancelariei Sinodului, adresata, din cate am aflat, mitropolitului Nicolae, de a se lepada in scris de fapta sa.
- Cum de s-a ajuns la a se cere o hartie scrisa mitropolitului Corneanu, dupa tot ce a fost in vara? Nu a ajuns ce s-a intamplat atunci?
- E hotarare a Sfantului Sinod din vara trecuta, de cand s-au discutat cazurile Inalt Prea Sfintitului Nicolae si Prea Sfintitului Sofronie. Cand faci un act de pocainta, nu il faci asa... trebuie sa ramana ceva.
- Si de ce nu s-a rezolvat asta, atunci, ati lasat oamenii sa plece acasa si acum reluati povestea? Mitropolitul Corneanu a spus atunci ca regreta cele intamplate.
- Au fost doar declaratii de presa. Cancelaria Sfantului Sinod a considerat ca discuta cu niste persoane responsabile. Probabil ca I.P.S.S. a uitat sa formuleze acea hartie.
- Nu ati vazut acea hartie?
- Probabil ca exista asa ceva, o hartie trimisa, i s-a reamintit ca trebuie sa o faca, din partea Cancelariei Sinodului.
- Exista un formular tip prin care se intampla aceste „lepadari”?
- Nu stiu, ar trebui sa ma interesez. Dar cred ca fiecare formuleaza acel text asa cum crede. Atunci s-a vorbit foarte mult despre asta, si exista un dosar care trebuie sa cuprinda si aceasta piesa.
- Adica li s-a reamintit ca au ajuns la scadenta?
- Li s-a spus din nou. Totusi, nu suntem Inchizitia, sa lucram asa.

Ramona Balutescu - Sursa: Badin.ro

Comentarii
26.02.2009 Iubire in Dumnezeu de Gabriel
Inainte de toate doresc sa ma prezint. Sunt nascut la Oradea fiind de confesiune roman unit, am absolvit Facultatea de Teologie iar actualmente sunt student la masterat in Studii Monastice la Roma. Pot sa va spun ca il cunosc personal pe IPSS Nicolae si sunt un martor la ceea ce a fost la biserica "Regina Pacii" din Timisoara. Pentru mine acest om este un sfant printre noi si nu exagerez deloc, pot spune ca este un alt Pavel, care s-a cait pentru trecutul sau si care a hotarat sa mearga pe calea iubirii, dandu-si seama ca numai impreuna ne doreste Domnul si astfel putem face fata amenintarilor lumii de azi. Faptul ca da curs diverselor intalniri ecumenice etc. nu este altceva decat modul sau de a traii in Hristos Isus. Sigur ca da analizand fapta petrecuta la Timisoara, din punct de vedere canonic reprezinta de ambele parti o incalcare. Desigur, atata timp cat nu exista o comuniune vizibila prin recunoasterea papei ca episop primat al Bisericii lui Hristos, nu este recomandabila fapta dansului, insa ce facem cu acea comuniune spirituala care trece de barierele lumii acesteia. Iubitilor! marturisim aceeasi Sfanta Scriptura si Traditie, sa trecem peste ceea ce a fost in trecut, asa zisa "schisma" care a fost mai mult o exaltare a orgoliilor personale ale unor diversi episcopi care s-au aflat la conducereea Bisericii lui Hristos, o ignorare a iubirii care defineste crestinul. Sa ne rugam pentru IPSS Bartolomeu ca Domnul nostru sa ii daruisaca linestea interioara pe care nu o are, sa-i descopere iubirea, si nu numai dansului dar tuturor. Fratilor, suntem in perioada dinaintea Postului Mare, sa constientizam faptul ca suntem crestini indiferent de confesiune, sa ne caim pentru tot ceea ce am gresit intr-o zi, sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa vorbim pe aproapele nostru de bine chiar daca ne prigoneste in aceste zile. Nu va lasati coplesiti de furie descarcandu-va prin postarea pe net a unor diverse articole care nu aduc cinste religiei noastre crestine. Laudat sa fie Isus!
09.03.2009 Se ascur cutitele in sfintul Sinod;BOR nu e inchizita doar o concureaza de Ioan Marinoiu
IPSS Nicolae Cornrneanu pere pe cala ce-a adevarata. Dumnezeu sa-l tina. Suntem alaturi cu sufletul si cu gandul alaturi de Sf Sa.Faptele bune ridica valoarea unui ierarh, nu cei care baga zazanie, orbiti de lacomie plini de rautate.


22 | Ioan Marinoiu USA-(29-11-2007 04:23)
Cateva intrebari; De ce denumire de Catedrala a Mantuirii Neamului si nu Catedrala Ortodoxa Romana. De ce o caladire faraonica cand credinciosii sunt saracii. Va fi aceasta Catedrala functionala, apoi intretinerea cine o va suporta? Credinciosi vor fi putini, pensionari saraci si neputincuosi, in schimb „printii” Bisericii ortodoxe. (Citez din RevistaRost, Dir. Claudiu Tarziu),vor veni sa-si etaleze vesmintele aurite de toate culorile curcubeului cu zeci de cruci pe ele, lanturi de care atarna cruci si iconite de aur, si carja mariri lumesti, cu care se impresioneze. (carje cu care, Episcopul Miron Cristea devenit primul Patriarh al Romaniei,se lauda in 1916, citez: voi sparge cu carja mea capul primului soldat roman pe care-l voi intalni venit sa ocupe pamantul Ardealului). Cristos a propovaduit crestinismul imbracat modest. Cuvantul, bunatate nu imbracamintea si lacomina inspira evlavie. Adevarul este ca Biserica Unita Greco-Catolica a lupta pentru Faurirea Romaniei Mari,Moderne, Actul Unirii de la 1 Dec.1918,de Episcopul Unit Greco-Catolic de Regin,Iuliu Hossu a fost citit.Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat de Primul Ministru Dr.Vaida Voevod, greco-catolic.Biserica Ortodoxa Romana aservita greco-slavismului, tinea/tine si acum cununa catre rasaritul inapoiat balcanic si catre Moscova. Daca romanii ortodocsii ar fi adevarati crestini si patrioti Catedrala Mantuirii Neamului este Mica noastra Roma, cum a numit M.Eminescu Catedrala Blajului. Blajul nu este un cimitir al trecutului ci, un Altar a viitorului a spus Octavian Goga. O Catedrala noua este fara istorie. Este bine venita ieea Dlul Selian Tanase, sa se refaca Compexul Vacaresi, sa avem si noi romanii o Catedrala care sa aminteasca romanilor ca avem si noi istorie. Sa presupunem ca Romania va deveni Federatia Tarilor Romane. semne sunt, numai naivii nu vad aceast lucru. Mai cuminte mai crestines si patriotic ar fi ca BOR construiasca Spitale, Case de Batani,Licee, Gadinite pentru copii, nu lux pentru ei popoimea

02.06.2009 pe cine sa iubesc? de cristina
Când eram copil, mergeam cu bucurie la unchiul meu catolic, sa manânc oua rosii de Pastile "lor". Eram suparata ca Pastile "noastre" erau mai tot timpul dupa a "lor". M-am suparat si m-am dus în biserica sa vorbesc cu Isus. Isuse drag, cum se face ca Tu esti unul si sunt doua Pasti? Nu Mi-a raspuns, dar am crescut si înteleg de ce Dumnezeu iubeste copii.
Am crescut si înseleg ca Isus este doar unul. Eu am o mama ortodoxa, iar tatal meu a fost greco-catolic. Pe care sa-i urasc? Interiorul meu le iubeste pe amândoua, ca pe doua surori încapatânate, la fel de valoroase sau de cazute, pe care pâna la sfârtit le vad îmbratisându-se. Mai trebuie sa astept. Ca si pr. Corneanu, care trebuie sa astepte ca "caposii" sa priceapa marea lui iubire fata de Isus.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772509