Home : Stiri : 2009-02-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica Greco-Catolica vrea dreptate

18.02.2009, Cluj - Greco-Catolica.org Afisari: 5934   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preoti greco-catolici in rugaciune
Preoti greco-catolici in rugaciune

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a chemat la post si rugaciune in ziua de miercuri, 11 februarie, toti credinciosii pentru apararea drepturilor pe care, dupa cum afirma acestia „din respect pentru memoria inaintasilor si a credinciosilor greco-catolici sunt datori sa le ceara reprezentantilor statului roman”.

Creco-catolicii reclama faptul ca Legea Nr. 368/2007 incalca flagrant legile in vigoare si Constitutia Romaniei
Reprezentantii Bisericii Greco-Catolice afirma ca vor indeplini toate procedurile legale pentru a stopa ca legea cu pricina sa fie adoptata

Proiectul legislativ propus Parlamentului in aceste zile care dispune ca in localitatile rurale unde exista atat Biserica Greco-Catolica cat si cea Ortodoxa, biserica, cimitirul, casa parohiala si terenurile aferente sa ramana definitiv in proprietatea cultului ortodox a starnit nenumarate controverse. Dupa douazeci de ani de la revolutia din 1989 se pune inca in discutie un astfel de proiect de lege, prin care se urmareste desfiintarea dreptului la proprietate al Bisericii Romane Unite cu Roma si discreditarea completa a apostolatului ei. „In numele episcopatului nostru am protestat solemn in fata inaltelor foruri ale tarii. Constatam ca interesul fata de strigatul nostru pentru dreptate a scazut foarte mult”, apare in apelul PF Lucian facut catre credinciosi. PF Lucian a chemat in aceasta zi toti credinciosii la un „gest de speranta”.

Protestele Bisericii Greco-Catolice

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a protestat public fata de revenirea in atentia Camerei Deputatilor a proiectului de lege nr. 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania, initiat de deputatii Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zegrean in 2007. Protestul Bisericii Greco-Catolice a venit ca reactie la intentia exprimata prin acest proiect legislativ, de a se acredita actul savarsit de statul roman comunist in anul 1948 si confiscarea abuziva a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice, proiect de lege care a fost respins deja la toate comisiile de specialitate. In comunicatul de protest al BRU fata de proiectul legislativ 368/2007, PF Lucian isi exprima ingrijorarea fata de promovarea unui  astfel de proiect care aduce grave prejudicii morale si materiale Bisericii Greco-Catolice din Romania si incalca drepturile fundamentale ale credinciosilor greco-catolici. Pentru retragerea acestui proiect legislativ s-au alaturat mai multe voci, prin apeluri si memorii inaintate celor in drept, precum Scrisoarea Episcopului greco-catolic din SUA, Protestul Asociatiei Generale a Romanilor Uniti, Sesizarea Vicariatului greco-catolic din Bucuresti, Protestul Misiunii Romane-Unite din Germania.

Biserica ataca Parlamentul

Zeci de credinciosi s-au adunat la Catedrala „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca pentru a se ruga impreuna cu preotul Mihai Todea ca semn de protest impotriva legii cu nr. 368/2007. Predica a vizat in primul rand lupta pe care o are Biserica Greco-Catolica cu Parlamentul in ceea ce priveste aceasta lege propusa de deputati.  „Astazi, frati ca noi, crestini pe deasupra cer sa ne pierdem drepturile garantate in primul rand de bunul simt si de Constitutia noastra, a tarii. Constitutie pentru care s-a jertfit Biserica noastra, pentru care credinciosi de-ai nostri au varsat lacrimi. In fata acestor realitati ne punem intrebarea: Cum se poate ca niste parlamentari care au jurat in fata natiunii si a lui Dumnezeu ca vor respecta Constitutia si legile tarii sa propuna legi prin care sa nu mai fie respectate drepturile fundamentale ale omului si demnitatea umana, garantate de Constitutia pe care au jurat sa o respecte si sa ramana nepedepsiti. Iar daca vor ramane nepedepsiti si vor fi in continuare parlamentari, mai este oare Romania un stat de drept?”, a intrebat preotul Todea.

Gazeta de Cluj: Ce masuri va lua Biserica Greco-Catolica pentru ca aceasta lege sa nu fie promovata?
Pr. Mihai Todea: Toate masurile care stau la dispozitie, mai putin incurajarea la violenta. Adica memorii, proteste care deja s-au facut si s-au trimis Parlamentului, primului ministru, presedintelui si Comunitatii Europene daca va fi cazul. Daca va trece de Camera Deputatilor si de Senat, noi ne vom adresa si Curtii Constitutionale pentru declararea neconstitutionalitatii acestei legi.
Gazeta de Cluj: Veti actiona in judecata statul roman la CEDO?
Pr. Mihai Todea: Daca va fi cazul, da. Acolo nu vom ajunge decat dupa ce vom indeplini toate posibilitatile legale din Romania.
Gazeta de Cluj: Pentru Parlament religia nu este pe primul plan. Va deranjeaza acest lucru?
Pr. Mihai Todea: Stim bine ca exista o separare a statului de catre biserica. Noi nu incercam sa mergem pe argumente religioase, noi mergem pe argumente civile constitutionale legale.
Gazeta de Cluj: Cum vad credinciosii aceasta problema?
Pr. Mihai Todea: Ca si noi. Dreptul la proprietate este garantat si nu depinde de numarul de persoane dintr-o familie sau alta. Fiecare are dreptul sa achizitioneze si sa-si administreze bunurile.
Gazeta de Cluj: Cum v-ati astepta sa vada Biserica Ortodoxa problema cu care va confruntati?
Pr. Mihai Todea: Eu m-as astepta sa ia atitudine pentru ca nu se stie niciodata cum se invarte roata, cand ajungi sus, cand ajungi jos. Nu poti stii niciodata cand esti minoritar, cand esti majoritar si poate sa „beneficieze” la un moment dat negativ de o astfel de lege.

Beatrice Golondzac - Gazeta de Cluj

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
13.03.2009 Biserica Greco-Catolica vrea dreptate. de Ioan Marinoiu
Bisericii Greco-Catoloce "TREBUE SA I SE FACA DREPTATE". Este o rusine pentru neamul romanesc sa loveasca in acea Biserica care ne-a civilizat. In cazul acesta, vicleanul principiul majoritati-minoritati nu este valabil. Cum adica; Biserica Greco-Catolica care ne-a invatat carte, care ne-a civuilizat, care a Faurit Romania Unita, Moderna, sa fie rastignita, iar Biserica Ortodoxa greco-slavona, care timp de un mileniu a tinut romanii in intunericul balcanic, sa i se de-a dreptate? In ce situatie a ajuns poporul roman sub sfintenia greceasca ne-a spus Gh.Lazar Citez:

"la inscaunarea (nu intronarea cum se numeste acum, de parca patriarhul
ar fi imparat), Metropolitului de la Bucuresti Dionisie Lupu, urmasul lui Nectarie, in 1819, evocand tocmai maretia trecutului in comparatie cu decadera din epoca fanariota, (Ortodoxa greco-slava n.n.) culminau prin aceste cuvinte:"Dar oare cand s-ar ridica din tarana al acelor si ar privi peste stranepotii marelui Chesar, slavitului Aurelian si ai inaltului Traian, oare in ziua de astazi mai cunoaste-i-ar?Negresit, i-ar cauta in palaturile cele mari imparatesti, si i-ar afla in viziunile si bordele cel mai proaste si incenusate, i-ar cauta in scaunul puterii si i-ar afla amarati supt jugul prostimi, i-ar cauta proslaviti si luminati, si cum i-ar afla ? Rupti, goi, amarati si asemanati dobitoa-celor" Nicolae Iorga comentand acest discurs adouga de la sine "Prin glasul vibrant de pasiune a fostului predicator sibian vorbea in sfarsit si in principate inaintea pastorului sufletesc...si apoporului roman insasi
...In realitate vorbea nu "poporul" ci Scoala Ardeleana...Pentru acest discurs la mitropolia din sibiu s-a pus la cale asasinarea lui Gh. Lazar prin aruncare de la etajul doi. Rv. Perspective Ian,-Iunie1986,pag.59.

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773847