Home : Stiri : 2009-02-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane excomunica judecatori?

18.02.2009, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 6694   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Asociatia Umanista Romana
Asociatia Umanista Romana

Intr-un comunicat de presa din 13 februarie 2009, Patriarhia BOR, pentru interese materiale, ii trateaza pe credinciosii ortodocsi ca pe o masa de manevra si face presiuni asupra justitiei parand a-i elimina pe unii judecatori din randul cetatenilor romani care se considera ortodocsi.

Asociatia Umanista Romana apara dreptul fundamental al fiecarei persoane la libertatea de gandire, constiinta si religie si principiul separarii dintre stat si biserica. In acelasi timp asociatia promoveaza spiritul critic si gandirea libera. Toleranta interconfesionala si apararea statului de drept reprezinta, de asemenea, valori promovate de catre asociatie.

Asociatia Umanista Romana constata esecul statului roman in a-si asuma rezolvarea problemei lacaselor de cult Greco-Catolice rapite in mod abuziv de catre regimul comunist in 1948 si predate Bisericii Ortodoxe Romane. Lipsa unei implicari a autoritatilor politice ale statului roman dupa 1989 in rezolvarea situatiei, din ratiuni contrare instituirii in Romania a statului de drept, da masura atasamentului scazut al clasei politice actuale fata de principiile acestuia.

Astfel ca sarcina retrocedarii catre Biserica Greco – Catolica a lacaselor de cult abuziv aflate in posesia Patriarhiei BOR a revenit justitiei care, in 29 de cazuri pana acum, a dat decizii definitive si irevocabile de retrocedare catre Biserica Greco – Catolica. Insa ar trebui retrocedate mult mai multe lacase de cult preluate, in mod abuziv, de catre Biserica Ortodoxa Romana, fiind acum pe rol numeroase alte cauze. Fara a astepta deciziile instantelor, in unele localitati precum Vadu Izei sau Ungheni, preotii ortodocsi din zona, cu sprijinul unor inalti ierarhi ai BOR, au trecut in ultimii ani la demolarea ilegala si abuziva a unor biserici greco – catolice, monumente istorice din sec. al XIX-lea, pentru a construi in locul lor biserici ortodoxe. In istoria recenta doar dictaturile comuniste si regimurile fundamentalist islamice au mai recurs la demolarea si distrugerea abuziva a unor lacase de cult sau constructii cu semnificatie religioasa. De la ce fel de morala se revendica actiunile demolatoare ale Patriarhiei BOR?

Pe langa culpa morala si legala pe care o are biserica majoritara in privinta acestui caz, semnalam atitudinea ilegitima prin care isi aroga in mod abuziv dreptul de a se pronunta in numele TUTUROR credinciosilor ortodocsi intr-o chestiune legata de un litigiu juridic.

In comunicatul Patriarhiei BOR, referitor la cele 29 de decizii ale instantelor in favoarea Bisericii Greco – Catolice se spune: „Intrucat intreaga populatie ortodoxa din Romania a perceput ca o mare nedreptate aceasta situatie (...)”

biserica din ungheni amenintataPatriarhia BOR este indreptatita sa vorbeasca in numele credinciosilor ortodocsi in chestiuni care tin de ritual si de invatatura ortodoxa. In nici un caz Patriarhia BOR nu poate vorbi in numele tuturor credinciosilor ortodocsi atunci cand este vorba de teme care fac obiectul unor litigii in instanta pentru ca astfel de teme ii privesc pe romani in calitatea lor de cetateni, nu in cea de credinciosi. De buna seama ca sunt nu putine persoane care se declara ortodoxe si care nu sunt de acord cu raptul comunist din 1948 prin care patrimoniul Bisericii Greco – Catolice a fost trecut abuziv in proprietatea BOR.

Patriarhia BOR nu poate utiliza in mod ilicit si imoral o presupusa vointa unanima a credinciosilor ortodocsi in chestiuni care exced cadrul confesional decat daca alege sa se puna intr-o postura contrara democratiei.

Mai mult, spunand ca „intreaga populatie ortodoxa din Romania Romania a perceput ca o mare nedreptate aceasta situatie” Patriarhia BOR sugereaza astfel fie ca judecatorii care au decis in respectivele cauze nu sunt ortodocsi, fie ca ei ar fi simbolic exclusi din cadrul ortodoxiei desi poate ca ei se considera si se declara ortodocsi.

Din pacate, clasa politica actuala a sprijinit intens tendinta Patriarhiei BOR de a acapara spatiul public si de controla zone ale societatii romanesti in care nu are nici o legitimitate sa intervina.

Tactica Patriarhiei BOR de a se ascunde, atunci cand nu are argumente, in spatele unor presupuse mari multimi de oameni este binecunoscuta. Dar acest mod de a trata lucrurile nu se poate dovedi decat pierzator pe termen mediu si lung, pe masura ce, speram, societatea romaneasca va deveni mai apropiata de valorile civice, politice si culturale ale Uniunii Europene.

Detalii despre demolarea bisericii greco-catolice din Ungheni aici.

Bucuresti, 16 februarie 2009

Remus Cernea
Presedinte
Asociatia Umanista Romana
www.secularhumanism.ro

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772528